Doi francezi, cetăţeni de onoare ai judeţului Galaţi

Doi francezi, cetăţeni de onoare ai judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Îndelungata colaborare între judeţul Galaţi şi Nouvelle-Aquitaine a fost marcată, în ultima şedinţă de CJ, prin acordarea unei „Diplome de Excelenţă” Consiliului Regional francez. De asemenea, au fost acordate şi două titluri de „Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi” preşedintelui Consiliului Regional Nouvelle-Aquitaine, dl Alain Russet, respectiv profesorului Dominique Dallay.

În acest an, CJ Galaţi şi Regiunea Aquitaine împlinesc 18 ani de colaborare, la începutul anului 2019 urmând să fie semnată o nouă convenţie de parteneriat.

Citit 1364 ori Ultima modificare Duminică, 28 Octombrie 2018 19:10

1 comentariu

 • postat de Cristina
  Marți, 30 Octombrie 2018 12:37
  89.137.226.***
  Colaborarea dintre judetul Galati si regiunea Aquitaine din Franta a inceput de mai multi ani. Aceasta a realizat-o profesorul Pierre Bothorel si sotia sa, doamna Marie Sophie Bothorel, membri ai Consiliului Local ai orasului Pessac (ce face parte din conglomeratia Bordeaux - "capitala" regiunii Aquitaine), oras infratit cu Galatiul. Aceste demersuri se realizau prin niste conferinte tinute la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati in domeniul Fizicii si Chimiei Mediilor Disperse in primavara anului 1996. Au urmat 4 ani universitari (1996-1997, 1997-1998, 1998-1999, 1999-2000) in care, la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, s-au desfasurat cursuri postuniversitare francofone in domeniul Fizicii si Chimiei Mediilor Disperse in colabrare cu Universite Bordeaux I, organizatorul fiind acelasi profesor Bothorel. Pe perioada acestor cursuri, la Galati faceau deplasari profesorii Fernando Leal-Calderon si Frederic Nallet de la universitatea franceza mentionata. Sefii de promotie (unul sau doi din anul respectiv) au primit, fiecare an, jumatate de an bursa de stagiu din partea guvernului francez, valoarea acesteia in franci fiind consistenta in raport cu bursele Erasmus. Pe perioada mentionata, colaborarea nu s-a manifestat doar in acest domeniu. Profesorul Bothorel s-a preocupat sa aduca carti de specialitate la biblioteca, medicamente si paturi la spitalul judetean (care, pe acea vreme nu avea dotarea corespunzatoare). Prin urmare, colaborarea cu regiunea Aquitraine din Franta este mult mai veche. Eu, personal, am urmat cursurile postuniversitare francofone despre care vorbeam in a doua serie (anul universitar 1997-1998) si am beneficiat de bursa de stagiu in Franta in domeniul Chimiei Coloidale in anul 1999 (deci acum 19 ani) - mai mult decat se precizeaza in articolul dumneavoastra.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.