Bani adunaţi ilegal la bugetul local prin Transurb
Foto: Iulia Kelt

Bani adunaţi ilegal la bugetul local prin Transurb
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În România, legile se schimbă destul de des. Iar asta poate bulversa, la un moment dat, lucrurile prin instituţii. Chiar şi aşa, schimbările legislative produc efecte, chiar dacă acestea sunt sau nu puse în practică. Este cazul Legii 203/2018, care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii august. Actul normativ prevede că sancţiunile contravenţionale pot fi plătite în termen de 15 zile, contravenientul putând achita doar jumătate din minimul prevăzut de lege pentru abaterea respectivă. Acest aspect nu este valabil însă pentru amenzile aplicate de Transurb SA călătorilor care sunt prinşi circulând fără bilet. Şi asta pentru că în procesele verbale încheiate de controlorii Transurb nu este  specificat acest lucru.

Situația ne-a fost semnalată de un gălăţean, care a mers să plătească o amendă primită de o vecină. „Vecina mea, o femeie de 80 de ani, a primit amendă de 100 de lei. Am mers să plătesc jumătate din amendă, aşa cum spune legea, dar mi s-a spus că nu se poate pentru că nu este specificat acest lucru în procesul verbal”, ne-a povestit gălăţeanul.

Omul avea dreptate să solicite plata a doar jumătate din sancţiune. Dreptate avea şi funcţionara care a refuzat încasarea amenzii. Cum ambele părţi aveau dreptate, iar rezolvarea putea veni doar din partea societăţii de transport public, am cerut un punct de vedere din partea conducerii Transurb.

Rezolvarea, la Consiliul Local

Mihai Cadinoiu, directorul societăţii Transurb SA, a recunoscut că există o problemă, dar ne-a explicat că rezolvarea nu ţine de el, ci de Consiliul Local. Acest for ar trebui să adopte o hotărâre de modificarea a „Regulamentului de organizare şi desfăşurare a serviciului de transport public în Municipiul Galaţi”, aprobat prin Hotărârea Consiliului local nr. 348 din 21 iunie 2018. „Până la apariţia Legii nr. 203/2018, privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cuantumul amenzilor aplicate şi menţionate în procesele verbale întocmite de către agenţii constatatori ai unităţii se achitau în totalitate de către contravenienţi, fără a avea posibilitatea de a  achita, în termenul prevăzut de lege, jumătate din valoarea amenzii aplicate”, se arată în răspunsul Transurb SA.

După ce trecuse o lună şi ceva, cei din conducerea societăţii de transport public au realizat că sunt în ilegalitate cu procesele verbale pe care controlorii le încheie atunci când dau sancţiuni. Astfel, au trimis către Primăria Galaţi o adresă, prin care au anunţat modificarea legislativă, dar şi faptul că procesele verbale nu sunt legale, solicitând adaptarea acestora la legislație. „Serviciul de transport public local de persoane se desfăşoară, în prezent, în baza Contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport nr. 49304/03.05.2016 şi conform Programului de Transport aprobat prin HCL 160/20.04.2016. Conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a serviciului de transport public local în municipiul Galaţi, noi trebuie să aplicăm amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei celor care circulă fără abonament de călătorie sau fără bilet. Pentru a putea modifica procesele verbale, în conformitate cu Legea 203/2018, trebuie schimbat art. 41 din Regulament”, ne-a explicat Mihai Cadinoiu, directorul Transurb.

Dacă procesele verbale nu vor fi schimbate prin modificarea respectivului regulament, conducerea societăţii poate fi acuzată că a diminuat veniturile de la bugetul local şi poate fi trasă la răspundere de Curtea de Conturi. Pe scurt, mingea este  în curtea Consiliului local. Mai mult, municipalitatea a fost înştiinţată de acest lucru, dar şi de gravitatea întârzierii punerii în aplicare a prevederilor legii 203.  „Menţionăm faptul că există riscul ca toate procesele verbale de contravenţie întocmite după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale să fie anulate pentru condiţii de formă”, se arată în adresa trimisă, pe 2 octombrie, de Transurb către primăria Galaţi.

Pe scurt, toate procesele verbale emise de Transurb începând de pe 24 august a.c. şi până în prezent pot fi anulate de o instanţă de judecată, ele nefiind conforme cu legislaţia în vigoare.

Legea 203, o necunoscută pentru municipalitate 

Deşi în adresa trimisă pe 2 octombrie se vorbeşte foarte clar despre modificarea legislativă, Primăria Galaţi pare să ignore în totalitate aspectul.  Aşadar, în răspunsul remis, pe 16 octombrie, către Transurb, cei de la Primărie vorbesc doar despre capitolul 11, art 45 (2) din Legea serviciilor de transport public local, unde se precizează că amenda este între 100 şi 500 de lei pentru cei care călătoresc fără titlu de călătorie valabil. „Consiliul Local, potrivit dispoziţiilor OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, poate stabili faptele care constituie contravenţii în domeniul serviciului de transport public local. Referitor la modelul procesului verbal de contravenţie, acesta este stabilit de către reprezentanţii abilitaţi ai societăţii dumneavoastră”, scriu reprezentanţii Primăriei.

Conştient de gravitatea situaţiei, Mihai Cadinoiu a revenit cu o altă adresă în care a explicat, din nou, ce trebuie făcut astfel încât să se intre în legalitate. La această adresă, datată 30 octombrie, a fost ataşat şi un nou model de proces verbal, care coincide cu noua legislaţie. 

Până când se va clarifica însă situaţia, la bugetul local se adună, ilegal, nişte bani, prin intermediul Transurb. Cum procesele verbale emise de Transurb sunt, conform Legii 203/2018, nule de drept, puteţi apela la instanţa de judecată pentru a scăpa de plata amenzii.

În loc de amendă, bilet cu suprataxă

Printr-o adresă trimisă la Primăria Galaţi, conducerea Transurb SA a solicitat reintroducerea unui bilet cu suprataxă pentru cei care sunt prinşi circulând fără bilet sau abonament. „Banii care fi încasaţi de pe biletele cu suprataxă ar intra în bugetul Transurb şi în bugetul local, aşa cum se întâmplă cu amenzile, iar asta ne-ar ajuta şi pe noi, ca societate”, ne-a justificat solicitarea Mihai Cadinoiu, directorul Transurb SA.

Solicitarea a fost respinsă categoric de cei de la Primăria Galaţi. „Pentru călătoria fără bilet de călătorie este prevăzută deja o sancţiune, introducerea biletului de suprataxă nefiind legală”, se arată în răspunsul municipalităţii.

Citit 15722 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2018 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.