Bani adunaţi ilegal la bugetul local prin Transurb
Foto: Iulia Kelt

Bani adunaţi ilegal la bugetul local prin Transurb
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În România, legile se schimbă destul de des. Iar asta poate bulversa, la un moment dat, lucrurile prin instituţii. Chiar şi aşa, schimbările legislative produc efecte, chiar dacă acestea sunt sau nu puse în practică. Este cazul Legii 203/2018, care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii august. Actul normativ prevede că sancţiunile contravenţionale pot fi plătite în termen de 15 zile, contravenientul putând achita doar jumătate din minimul prevăzut de lege pentru abaterea respectivă. Acest aspect nu este valabil însă pentru amenzile aplicate de Transurb SA călătorilor care sunt prinşi circulând fără bilet. Şi asta pentru că în procesele verbale încheiate de controlorii Transurb nu este  specificat acest lucru.

Situația ne-a fost semnalată de un gălăţean, care a mers să plătească o amendă primită de o vecină. „Vecina mea, o femeie de 80 de ani, a primit amendă de 100 de lei. Am mers să plătesc jumătate din amendă, aşa cum spune legea, dar mi s-a spus că nu se poate pentru că nu este specificat acest lucru în procesul verbal”, ne-a povestit gălăţeanul.
Omul avea dreptate să solicite plata a doar jumătate din sancţiune. Dreptate avea şi funcţionara care a refuzat încasarea amenzii. Cum ambele părţi aveau dreptate, iar rezolvarea putea veni doar din partea societăţii de transport public, am cerut un punct de vedere din partea conducerii Transurb.

Rezolvarea, la Consiliul Local

Mihai Cadinoiu, directorul societăţii Transurb SA, a recunoscut că există o problemă, dar ne-a explicat că rezolvarea nu ţine de el, ci de Consiliul Local. Acest for ar trebui să adopte o hotărâre de modificarea a „Regulamentului de organizare şi desfăşurare a serviciului de transport public în Municipiul Galaţi”, aprobat prin Hotărârea Consiliului local nr. 348 din 21 iunie 2018. „Până la apariţia Legii nr. 203/2018, privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cuantumul amenzilor aplicate şi menţionate în procesele verbale întocmite de către agenţii constatatori ai unităţii se achitau în totalitate de către contravenienţi, fără a avea posibilitatea de a  achita, în termenul prevăzut de lege, jumătate din valoarea amenzii aplicate”, se arată în răspunsul Transurb SA.
După ce trecuse o lună şi ceva, cei din conducerea societăţii de transport public au realizat că sunt în ilegalitate cu procesele verbale pe care controlorii le încheie atunci când dau sancţiuni. Astfel, au trimis către Primăria Galaţi o adresă, prin care au anunţat modificarea legislativă, dar şi faptul că procesele verbale nu sunt legale, solicitând adaptarea acestora la legislație. „Serviciul de transport public local de persoane se desfăşoară, în prezent, în baza Contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport nr. 49304/03.05.2016 şi conform Programului de Transport aprobat prin HCL 160/20.04.2016. Conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a serviciului de transport public local în municipiul Galaţi, noi trebuie să aplicăm amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei celor care circulă fără abonament de călătorie sau fără bilet. Pentru a putea modifica procesele verbale, în conformitate cu Legea 203/2018, trebuie schimbat art. 41 din Regulament”, ne-a explicat Mihai Cadinoiu, directorul Transurb.
Dacă procesele verbale nu vor fi schimbate prin modificarea respectivului regulament, conducerea societăţii poate fi acuzată că a diminuat veniturile de la bugetul local şi poate fi trasă la răspundere de Curtea de Conturi. Pe scurt, mingea este  în curtea Consiliului local. Mai mult, municipalitatea a fost înştiinţată de acest lucru, dar şi de gravitatea întârzierii punerii în aplicare a prevederilor legii 203.  „Menţionăm faptul că există riscul ca toate procesele verbale de contravenţie întocmite după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale să fie anulate pentru condiţii de formă”, se arată în adresa trimisă, pe 2 octombrie, de Transurb către primăria Galaţi.
Pe scurt, toate procesele verbale emise de Transurb începând de pe 24 august a.c. şi până în prezent pot fi anulate de o instanţă de judecată, ele nefiind conforme cu legislaţia în vigoare.

Legea 203, o necunoscută pentru municipalitate 

Deşi în adresa trimisă pe 2 octombrie se vorbeşte foarte clar despre modificarea legislativă, Primăria Galaţi pare să ignore în totalitate aspectul.  Aşadar, în răspunsul remis, pe 16 octombrie, către Transurb, cei de la Primărie vorbesc doar despre capitolul 11, art 45 (2) din Legea serviciilor de transport public local, unde se precizează că amenda este între 100 şi 500 de lei pentru cei care călătoresc fără titlu de călătorie valabil. „Consiliul Local, potrivit dispoziţiilor OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, poate stabili faptele care constituie contravenţii în domeniul serviciului de transport public local. Referitor la modelul procesului verbal de contravenţie, acesta este stabilit de către reprezentanţii abilitaţi ai societăţii dumneavoastră”, scriu reprezentanţii Primăriei.
Conştient de gravitatea situaţiei, Mihai Cadinoiu a revenit cu o altă adresă în care a explicat, din nou, ce trebuie făcut astfel încât să se intre în legalitate. La această adresă, datată 30 octombrie, a fost ataşat şi un nou model de proces verbal, care coincide cu noua legislaţie. 
Până când se va clarifica însă situaţia, la bugetul local se adună, ilegal, nişte bani, prin intermediul Transurb. Cum procesele verbale emise de Transurb sunt, conform Legii 203/2018, nule de drept, puteţi apela la instanţa de judecată pentru a scăpa de plata amenzii.

În loc de amendă, bilet cu suprataxă

Printr-o adresă trimisă la Primăria Galaţi, conducerea Transurb SA a solicitat reintroducerea unui bilet cu suprataxă pentru cei care sunt prinşi circulând fără bilet sau abonament. „Banii care fi încasaţi de pe biletele cu suprataxă ar intra în bugetul Transurb şi în bugetul local, aşa cum se întâmplă cu amenzile, iar asta ne-ar ajuta şi pe noi, ca societate”, ne-a justificat solicitarea Mihai Cadinoiu, directorul Transurb SA.
Solicitarea a fost respinsă categoric de cei de la Primăria Galaţi. „Pentru călătoria fără bilet de călătorie este prevăzută deja o sancţiune, introducerea biletului de suprataxă nefiind legală”, se arată în răspunsul municipalităţii.

Citit 15317 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2018 00:40

13 comentarii

 • Joi, 08 Noiembrie 2018 18:06
  100.117.33.***
  Dar ca amenda este la jumatate pentru un minor in varsta de pana la 18 ani si ca poate plati jumatate din aceasta suma in termen de 15 zile au auzit domnii de la Transurb?
  0
  3
  Raportează
 • postat de furculision
  Joi, 08 Noiembrie 2018 16:11
  188.24.254.***
  CE NU SPUNE PRIMARIA?!?

  Ca biletete marcate cu aparatele noi, au trecute pe ele si ORA PERFORARII!

  Adica de la A la B, din acel moment am dreptul sa ma plimb intr-o directie O ORA, biletul putand fi folosit in acest interval, si pe alt traseu, (alta legatura) daca cel in care m-am urcat nu merge pana acolo.

  Cu alte cuvinte in acest interval de timp, desi am bilet cu timpul "neexpirat", trebuie sa mai cumpar altul - daca mai folosesc alt autobuz - sa ajung la destinatia dorita, adica punctul B.

  Deci numai intr-o directie!!!

  De asta CATEODATA soferii te avertizeaza sa nu compostezi biletul in statiile de capat, decat in momentul plecarii!

  De asta inca nu sunt schimbate perforatoarele automate pe toate traseele!!!

  Pt. a justifica banii luati de doua sau mai multe ori pt. o calatorie.
  3
  6
  Raportează
 • postat de ADYtza
  Joi, 08 Noiembrie 2018 16:10
  188.24.240.***
  Pentru Elena : cum sunt controloarele ? "majalogoaice " ? ,poate mahalagioaice ,dar....
  3
  4
  Raportează
 • postat de legea e pt toti
  Joi, 08 Noiembrie 2018 15:19
  89.137.30.***
  pai hai sa i amendam pe cei de la transurb cand vin sa te controleze la bilet,este culpa lor ca nu si actualuzeaza instrumentele de lucru,in cazul lor procesele verbale;orice institutie este obligata sa se conformeze legii si sa se documenteze in plan legislativ;asa suntem noi, nu ne documentam si nu i luam la suturi pe cei care ne fura,efecriv bani din buzunar,astia acum sunt pasibili de puscarie;anaful ce pazeste acu;sa dea banii tuturor inapoi;sa se conformeze legii ,daca nu sa fie executati silit;ca anaf ul asa iti face daca nu ti platesti darile la timp;LEGEA SE APLUCA TUTUROR NU PREFERENTIAL
  2
  4
  Raportează
 • postat de D-A
  Joi, 08 Noiembrie 2018 13:06
  62.217.247.***
  PSD- iști și cu asta am zis tot...!
  1
  14
  Raportează
 • postat de valy
  Joi, 08 Noiembrie 2018 11:08
  193.231.148.***
  cei care vor sa mearga moca sa plateasca amenda ,nu exista scuza sunt bilete si la sofer deci e rea vointa asa ca la plata , iar din banii astia trebuie reinvestiti in piese si alte nevoi nu in prime si salariile directorilor
  3
  12
  Raportează
 • postat de Patraulea
  Joi, 08 Noiembrie 2018 10:46
  81.12.149.***
  Se ştie că avem cel mai incompetent Consiliu Local din toate timpurile la Galaţi.
  De aceea, cred că cel mai corect ar fi să-şi dea DEMISIA cei care conduc CL, respectiv Primarul şi cei 2 Viceprimari deştepţi!
  P.S. Ciuma Roşie îşi va da singură la gioale prin schimbarea legislaţiei după bunul lor plac!
  2
  16
  Raportează
 • postat de ADYtza
  Joi, 08 Noiembrie 2018 10:42
  188.24.240.***
  Curios lucru ,pentru ce avea batrana amenda ,la 80 de ani parca aveau gratuit.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Costica Dop
  Joi, 08 Noiembrie 2018 10:09
  5.13.187.***
  Ce-l tine pe marele pescar sa nu mai stea si sa spuna povesti pescaresti ci sa faca o solicitare catre consiliul local pentru modificarea respectiva?
  1
  4
  Raportează
 • postat de LASCU
  Joi, 08 Noiembrie 2018 09:55
  86.35.180.***
  Prevederile legale, din legi, înlocuiesc sau modifica de drept prevederile incidente din actele administrative. Aceste acte fiind inferioare legii.
  Chiar si in situatia in care Transurb nu a reuşit sa-si modifice procesele verbale, iar persoana sancţionată a dorit să plateasca amenda in termenul de 15 ziele, aceasta avea dreptul de a plati jumătate din minimul prevazut al amenzii, 50 lei. Aceasta este o situatie care se incadreaza in condiţiile exercitării actiunii in repetitiune, adică plata nedatorata, reglementata de art. 1341-1344 C.civil.
  1
  7
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 08 Noiembrie 2018 09:36
  194.105.20.***
  Pentru ca cei din Primarie - POT- noi toti ceilalti putem doar PLECA (cat se mai poate) !!!!
  2
  5
  Raportează
 • postat de Elena
  Joi, 08 Noiembrie 2018 09:34
  109.166.131.***
  Toate controloarele angajate la transurb sunt majalogoaice vorbesc urat bruscheaza călătorii nu sunt politicoase au tupeu mare. Probabil au fost angajate după aceste criterii.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Jon
  Joi, 08 Noiembrie 2018 00:15
  188.24.204.***
  Doar in satul Galați, un regulament de rahat, aprobat printr-o hotărâre de consiliu local, poate sa bată o lege!!!
  7
  70
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.