Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
2 comentarii

Proiectul privind întărirea autorităţii poliţistului a fost votat în Camera Deputaţilor, for decizional, legea urmând să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, spre promulgare, informează MAI.

"După aproximativ un an de consultări şi demersuri instituţionale susţinute, legea privind întărirea autorităţii poliţiştilor a fost votată în Camera Deputaţilor - for decizional. Şi nu oricum, ci cu o majoritate impresionantă (o singură abţinere), fapt ce demonstrează că există capacitate de mobilizare atunci când vorbim despre proiecte importante pentru oameni şi pentru siguranţa lor!", a scris ministrul de Interne, Carmen Dan, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul de Interne, proiectul instituie reguli clare şi transparente referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. Totodată, sunt clarificate condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei şi situaţiile în care poliţistul poate utiliza forţa, respectiv sunt introduse garanţii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetăţeanului.

Proiectul propus de MAI şi adoptat prin vot nu vizează domeniul adunărilor publice (mitinguri, activităţi de protest etc.) şi, pentru o perioadă de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română vor informa populaţia cu privire la drepturile şi obligaţiile persoanelor, respectiv, drepturile şi obligaţiile organelor de aplicare a legii.

Conform actului normativ, poliţistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. De asemenea, poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică. Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi opt ore de la momentul iniţierii deplasării. În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de opt ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi 12 ore de la momentul iniţierii deplasării; textul legii în vigoare face referire la un termen de 24 de ore, în care nu intră şi perioada necesară deplasării la sediul poliţiei.

De asemenea, proiectul prevede că poliţistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol.

Citit 1954 ori Ultima modificare Joi, 13 Decembrie 2018 00:15

2 comentarii

 • postat de Terente...din Galati Miercuri, 12 Decembrie 2018 22:51 89.137.231.*** Link la comentariu
  11
  18

  Politia Romana nu este la nivelul acestor dorinte. Intai lucratorii de politie ar trb sa-si dovedeasca eficienta muncii lor, in relatia de zi cu zi in mijlocul oamenilor, cu masurile de bun simt ce sunt la indemana legislatiei actuale. Mai intai burtile jos, apoi munca, nu fenta , in masini platite din banii nostrii , si echipamente la super pret. Sa-i vedem in strada, cum aplaneaza situatii ce pot degenera, sa-i vedem respectand ei insisi Legea, apoi sa impuna respectarea ei de catre civili.
  Personal as desfiinta Politia Romana, asa cum este ea in acest moment: ineficienta, corupta, neprofesionista, o adevarata povara nu un ajutor pt. cetatean.

  Raportează
 • postat de IonV Miercuri, 12 Decembrie 2018 21:40 5.13.250.*** Link la comentariu
  5
  18

  Da, poate mai baga spaiba in acei "barbati" care se cred mari in fata unor copii sau femei lipsiti de aparare, traumatizati, brutalizati sau ucisi de aceste bestii!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.