Veşnica problemă a asociaţiilor de proprietari

Veşnica problemă a asociaţiilor de proprietari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mulţi cetăţeni au probleme cu administratorii de la asociaţiile de proprietari. Fie că se plâng la Primărie, fie că se plâng la cunoştinţe, la ziar sau în altă parte, toată lumea are măcar o reclamaţie de făcut.

Materialul publicat săptămâna trecută în pagina noastră de Dialog, semnat de gălăţeanul Alexandru Gh., a deschis uşa unei dezbateri între cititorii „Vieţii libere”. Iată ce cred gălăţenii despre asociaţiile de proprietari şi oamenii care lucrează în ele.

„Debandada de la primărie cu personalul repartizat de ei ca administrator la asociaţiile de proprietari nu reprezintă o siguranţă pentru locuitorii oraşului. Alegerea administratorului se face de către adunarea generală a locatarilor”.

„Domnilor de la primărie, dacă vă angajaţi cunoştinţele, atunci de ce aveţi pretenţii că asociaţiile de proprietari nu-şi fac datoria? Mai faceţi şi dumneavoastră controale ca să vedeţi că sunt foarte multe nereguli, să vedeţi în ce fel fură administratorul cu preşedintele şi cu echipele care fac o reparaţie. Se fac facturi duble şi se repartizează de două ori pe luni diferite…”, ne scrie Mihai.

Un cititor care a semnat pe site-ul nostru „frigurici” se întreabă dacă „…vârsta înaintată a primarului nostru duce la neglijarea activităţilor legate de asociaţiile de locatari?”.

„Păi, fraţilor, verificaţi când a fost ultima adunare generala a asociaţiilor şi veţi constata că au trecut ani buni fără respectarea legii. Poate vor începe verificările de mâine, că altfel nu văd ce fel de propagandă vor face pentru Geoană, nu?”.

Legea e de vină

Benedict e de părere că „legea ar trebui schimbată. În cazul unor delapidări din partea administratorilor, locatarii nu sunt protejaţi în niciun fel, ei se pot adresa numai justiţiei pentru recuperarea sumelor pe care deja le-au achitat.

Ca orice casier care are instituit fond de garanţie, la fel ar trebui oprit din salariul administratorului o sumă de bani pentru orice eventuală pierdere (delapidare) de numerar. Mai mult decât atât, comisia de cenzori să fie reală, nu una pe hârtie care să pună la dispoziţia locatarilor măcar semestrial situaţia contabilă a Asociaţiei de Proprietari”.

Alex, care locuieşte în Ţiglina 1 şi face parte din Asociaţia nr. 208, ne-a scris că a făcut mai multe sesizări şi nimeni nu a luat nicio măsură:  „Cu un asemenea primar, care este doar cu numele, nu este de mirare”.

„Administratorii de la asociaţii fură locatarii în stil barbar, la materiale, consumabile etc. Ei îşi fac salariile fără să-i verifice nimeni. Proştii suportă. Am sesizat Primăria, poliţia; îşi pasează pisica de la unul la altul. ALOOOO, domnule care te afli în fruntea Primăriei, trimite o echipă de control, să verifice măgăriile care le face administratorul Mihaela Ichim, de la Asociaţia nr. 208 din Ţiglina 1”. 

„Pe timp de iarnă, se trec mai multe persoane la un apartament pentru a se obţine subvenţii mai mari, care să compenseze banii pe care îi sustrage din încasări”.

„De când e la asociaţie şi-a cumpărat şi vilă şi maşină. Nu a făcut niciodată o adunare, poate şi pentru că ea este, pe lângă preşedinte de asociaţie, şi cenzor. Mă rog ca organele de control să intervină urgent”.

Iată că, în multitudinea de comentarii şi păreri venite de la cititori, am găsit şi un comentariu venit chiar de la o persoană care lucrează la o asociaţie de proprietari. Nu a vrut să îşi dea numele real, ci a preferat să se semneze „nu contează”.

„Unii fac breasla de ruşine”

„Lucrez de mai bine de 20 de ani la asociaţie. Nu neg că nu ar fi nereguli şi chiar cu duiumul la alte asociaţii, dar e incorect să-i băgăm pe toţi în aceeaşi oală. Aşa cum în ţară sunt oameni nepătaţi, cu coloană vertebrală, şi printre noi, administratorii, sunt oameni care astăzi încearcă să fie mai buni ca ieri”.

„Mă doare pentru că sunt şi în această breaslă oameni care ne fac de râs, dar vă asigur că dacă pe oameni îi putem înşela, pe Dumnezeu niciodată. Şi mai devreme sau mai târziu tot ce facem se va întoarce ca un bumerang împotriva noastră”.

„Pentru că există o vreme pentru a face rău şi o vreme în care se plăteşte răul făcut. Asta chiar dacă unora dintre noi ne este frică să recunoaştem”.

Părerile sunt împărţite şi aparţin în totalitate cititorilor noştri. Noi nu suntem în măsură să facem acuzaţii sau să tragem concluzii, dar, ca orice cetăţean din oraşul acesta, ne putem pune întrebări.

Ba mai mult, putem chiar spune că, conform proverbului, „nu iese fum fără foc”. Sperăm că cei de la Primărie citesc aceste rânduri şi vor lua şi măsurile mult dorite şi solicitate în nenumărate rânduri de gălăţeni.

Explicaţie foto: Câte blocuri, atâtea asociaţii… unele dintre ele şi cu probleme

Citit 875 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.