Primăria Galați cere fonduri europene pentru Spitalul de Psihiatrie. Investiţii de 12,4 milioane de lei. Proiect

Primăria Galați cere fonduri europene pentru Spitalul de Psihiatrie. Investiţii de 12,4 milioane de lei. Proiect
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pereţi şi pardoseli în stare avansată de degradare, tencuială căzută, instalaţii de iluminat şi prize învechite, dotare medicală depăşită din punct de vedere tehnic şi cu un grad de uzură de peste 70 la sută, aceasta este imaginea Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna” de pe strada Traian nr. 290, una din cele mai vechi unităţi sanitare din ţară. Vestea bună este că Primăria municipiului Galaţi a depus, pe 20 decembrie 2018, cererea de finanţare europeană pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului de specialitate al instituţiei spitaliceşti.

Inclus pe Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” dispune de 235 de paturi şi funcţionează în sistem pavilionar într-o serie de clădiri construite în perioada 1894-1940, cu diverse funcţiuni administrative şi medicale. Fiecare dintre acestea prezintă o serie de deficienţe. Degradarea a cuprins pereţii, pardoselile, grinzile, stâlpii de susţinere, uşile interioare, tencuiala, iar instalaţia de iluminat şi dotările sunt învechite. Mai grav este că, în urma unei expertize tehnice realizate în 2013, corpul C28 - Pavilionul Psihiatrie Copii a fost încadrat în clasa II de risc seismic. Toată această situaţie este cuprinsă în proiectul de hotărâre prin care aleşii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului de specialitate Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna” Galaţi, cererea de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, fiind depusă pe 20 decembrie 2018.

Investiţiile de care ar putea beneficia

Dacă municipalitatea va câştiga finanţarea europeană, vor fi executate, în primul rând, lucrări de consolidare şi reabilitare a Corpului C28 – cu funcţiunea de psihiatrie copii şi ambulatoriu de specialitate. Totodată, acest pavilion va fi extins cu un corp de clădire nou, total echipat cu instalaţiile necesare sanitare, electrice, curenţi slabi, apă-canalizare. Se vor executa lucrări de creştere a eficienţei energetice, vor fi refăcute instalaţiile electrice, termice, se vor monta sisteme de climatizare şi încălzire, panouri fotovoltaice şi instalaţii de stingere a incendiilor cu hidranţi exteriori. Investiţia va fi completată de lucrări de sistematizare: refacerea trotuarelor în jurul clădirii existente şi crearea unor trotuare perimetrale noii clădiri. Cele mai importante sunt, însă dotările şi echipamentele medicale pentru Radiologie şi imagistică medicală, explorări funcţionale, laborator TEC, laborator analize medicale. Investiţia este evaluată la suma de 12.425.665 de lei, durata de realizare este de 24 de luni iar sursa de finanţare o reprezintă fondurile europene, bugetul local şi/sau împrumutul. 

Proiecte de 50 de milioane de lei

Conform Biroului de Presă al Primăriei, acesta este cel de-al treilea proiect depus de municipalitate pe axa de finanţare dedicată reabilitării ambulatoriilor unităţilor sanitare din subordine, alte două proiecte vizând Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sf. Ioan” şi Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire”. De asemenea, pentru Spitalul de Copii, municipalitatea a mai solicitat finanţare pentru extinderea şi modernizarea compartimentului primiri urgenţe, lucrările urmând să înceapă anul viitor. Toate aceste proiecte depăşesc 50 de milioane de lei.

Citit 2158 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.