Iarna ne-a lovit în freză

Iarna ne-a lovit în freză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Izolate de lume, înecate în zăpadă, comunele din nordul judeţului aşteptau ieri frezele salvatoare * Alte asemenea utilaje căzuseră la datorie în troiene * Prefectura număra ieri, la prânz, 18 drumuri judeţene blocate, şi două circulabile pe sectoare, din cele 45 * Avertizarea de cod galben s-a prelungit *

Rupte de lume, zeci de localităţi din judeţ, sate sau comune întregi, se uitau ieri disperate în zare, doar, doar, s-or vedea la orizont frezele salvatoare.

Pentru unele dintre ele, plasate printre dealuri, în nordul judeţului, izolarea e deja o tradiţie de câte ori iarna se învrăjbeşte şi  ninsorile cu cod dau năvală peste noi.

Miercuri, descoperisem singuri câteva localităţi în care cetăţenii erau pur şi simplu captivi, şi nimeni din exterior nu putea ajunge la ei. Ieri, am întrebat la Prefectură dacă există cumva o situaţie a localităţilor blocate.

Nu, nu există! Prefectura ştie doar drumurile blocate, şi de aici poate deduce care localităţi nu au nicio cale spre exterior. Nu negăm că Prefectura a intervenit în cazuri punctuale, în urgenţe, dar ni se pare inadmisibil să nu existe o evidenţă a localităţilor care stau îngropate în nămeţi şi o legătură permanentă, cu primarii din zonă. 

Mai ales că se anunţă, în continuare vremuri grele. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă atenţionare meteorologică – Cod galben pentru intervalul 18 decembrie 2009, ora 4.00 – 18 decembrie 2009, ora 23.00, pentru 15 judeţe, printre care şi Galaţi.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, va ninge şi se va depune un nou strat de zăpadă în sudul şi estul ţării, cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 10-15 l/mp, iar vântul se va intensifica, viscolind şi troienind zăpada.

18 drumuri blocate

Potrivit Prefecturii, ieri, la ora 12.00, circulaţia pe DN 25 Galaţi-Tecuci era îngreunată în zona Vameş. DN24D Bălăbăneşti - Cuca era înzăpezit, aici urmând să ajungă două autofreze pentru deblocare.

Din 45 de drumuri judeţene, 18 erau blocate, dintre care, două erau blocate pe sectoare. Restul drumurilor erau circulabile în condiţii de iarnă, pe ele acţionând gredere sau freze.

Drumul DJ 251 C Valea Mărului – Mândreşti – Smulţi – Crăieşti – Jorăşti – Balinteşti era circulabil pe sectoare.

Într-o situaţie similară era şi drumul de la Barcea spre limita cu judeţul Vrancea, Buciumeni. 

Pe aici nu se putea trece

Drumul Tăplău – Gărbovăţ – Cerţeşti era ieri în capul listei cu drumuri blocate, un greder şi o freză acţionând pentru deszăpezire.

Drumurile Bălăbăneşti – Cruceanu – Bereşti Meria – Slivna – Găneşti era şi el blocat în nămeţi, aşteptând freza salvatoare.

Era imposibil să ajungi de la Băneasa la Suceveni şi Rogojeni şi din Băneasa la Roşcani şi Oancea erau închise.

Şoseaua Tecuci – Galaţi era blocată pe sectoare.

Cei care ar fi vrut să ajungă de la Vârlezi la Valea Mărului, prin Corni şi Măcişeni trebuiau să-şi ia gândul.

Drumul Corod – Valea Mărului era blocat, dar se putea circula prin Matca.

Erau, de asemenea, blocate drumurile Cotoroaia  – Fundeanu, Independenţa – Schela şi Braniştea – Schela.

Şi de la Braniştea la Ţepu prin Vizureşti şi Tecucelul Sec,  drumul era blocat.

În schimb se putea circula pe ruta Ţepu- Tecuci, Tecucleul Sec – Tecuci.

Rutele Umbrăreşti –Cudalbi – Băleni – Viile, Iveşti  – Călmăţui – Griviţa – Costache Negri  şi  Griviţa (DJ 254 km 13+000) – DJ 253 (km 11+000) erau acoperite de nămeţi.

Blocat pe sectoare era şi drumul Independenţa – Izvoarele – Slobozia Conachi – Cuza Vodă – Rediu – Cuca – Fârţăneşti – Chiraftei – Măstăcani.

Fără trafic şi blocat de zăpadă era drumul Odaia Manolache – Cişmele până la limita cu judeţul Brăila.

Calea Scânteieşti – Frumuşiţa era blocată.

Potrivit Prefecturii, pe toate aceste drumuri se acţiona cu diverse utilaje, în special freze. Din fericire, prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a ridicat ieri  restricţia de circulaţie pentru toate categoriile de vehicule. În condiţiile în care 18 drumuri sunt blocate, circulaţi dacă aveţi pe unde!

Citit 1964 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.