Clădiri din centrul Galaţiului, supraimpozitate cu 500 la sută (FOTO)

Clădiri din centrul Galaţiului, supraimpozitate cu 500 la sută (FOTO)

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
7 comentarii

Imobilul de pe strada Domnească nr. 97 care, clipă de clipă, îi ameninţă pe elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, pe cetăţenii care aşteaptă în staţia de transport din imediata vecinătate, dar şi pe trecători, a fost inclus în categoria construcţiilor neîngrijite. La fel şi impozantul şi degradatul imobil de pe strada Fraternităţii nr. 9, din imediata vecinătate a Restaurantului „Continental”. Aleşii locali au decis majorarea cu 500 la sută a impozitelor pentru aceste două clădiri.

Lista imobilelor declarate oficial „neîngrijite” s-a lungit. În viziunea autorităţilor, „prin clădire neîngrijită se înţelege construcţia aflată în stare avansată de degradare, paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită, cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură”. Identificarea şi evaluarea lor se face în baza unui regulament votat de consilierii locali în 2016. Şi tot aleşii decid supraimpozitarea cu 500 la sută a proprietarilor care le-au lăsat în paragină.

Domnească nr. 97

Consilierului local PNL Onuţ Atanasiu a tras în repetate rânduri semnale de alarmă cu privire la clădirea de pe strada Domnească nr. 97. În urma constatărilor tehnice făcute de Serviciul Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal din cadrul Poliţiei Locale, clădirea a cumulat un punctaj procentual de 71,87 la sută. Proprietarul, care, potrivit actelor Primăriei, îşi are domiciliul tocmai în Palm Springs, Miami, California, SUA, a fost notificat că are la dispoziţie şase luni pentru a remedia deficienţele constatate. La finele acestui termen, autorităţile au constatat că nimic nu s-a schimbat în bine. Prin urmare, aleşii au decis majorarea cu 500 la sută a impozitului pe această clădire care, la finele anului trecut, figura în evidenţa fiscală cu destinaţie rezidenţială şi o valoare impozabilă de 792.085 de lei.

Fraternităţii nr. 9

Supraimpozitarea cu 500 la sută a fost decisă de consilierii locali şi în cazul imobilului de pe strada Fraternităţii nr. 9, aflat în proprietatea unei societăţi comerciale gălăţene.
Monumentala construcţie a primit, în urma evaluării, un punctaj procentual al degradării de 73 la sută. Nici nu e de mirare din moment ce, la baza ei, sunt, mai mereu, bucăţi de tencuială desprinse. Măsura a fost transpusă în hotărâre de Consiliu Local după ce proprietarul imobilului a fost notificat ca în termen de şase luni să remedieze deficienţele constatate, dar nu s-a conformat. În ianuarie 2019, clădirea figura în evidenţa fiscală ca având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 485.338 de lei.

Ce urmează

Pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Local se mai află cinci proiecte de hotărâre privind supraimpozitarea cu 500 la sută a altor cinci imobile, patru clădiri şi un teren situate pe străzile: Logofăt Tăutu nr. 6, Maior Iancu Fotea nr. 8, Gării nr. 19 şi Alexandru Ioan Cuza nr. 64 şi, respectiv, 73. Vom reveni cu amănunte.

Citit 3852 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:28

7 comentarii

 • postat de Akbar Joi, 18 Aprilie 2019 19:58 79.116.101.*** Link la comentariu
  2
  2

  Dar zecile de cotete si maghernite, proprietatea Primariei, in care isi duc traiul oamenii ca-n Evul Mediu, cand vor fi consolidate si reabilitate ? Ce-ar fi sa-ti faci tu curat in propria ograda si mai apoi sa arati cu degetul.

  Raportează
 • postat de Dima Dan Joi, 18 Aprilie 2019 19:54 5.13.170.*** Link la comentariu
  0
  4

  Întrebarea care se impune e urmatoarea : Are finalitate aceasta masura ?
  Dupa parerea mea aceste cladiri vor ramane in acelasi stadiu si degradarea va continua.Este dezolanta imaginea multor cladiri de pe strada Domneasca ( si nu numai) aflate in paragina de ani de zile fara sa se ia vreo masura.La modul cum arata orasul , din toate punctele de vedere, nu ne mai mira nimic !!!!!!!

  Raportează
 • postat de analist Joi, 18 Aprilie 2019 17:33 89.137.137.*** Link la comentariu
  3
  8

  Galatiul e un oras mort de asta stau acele constructii din complex tiglina neterminate. Lumea in acest oras nu au bani decat de mancare de proasta calitate si cateva facturi.
  Daca unul care nu are bani a recuperat o astfel de cladire pentru ca avea dreptul ce poate sa faca decat sa o vanda iar proprietarul sa o demoleze si sa construiasca alta noua. Pe de alta parte nu cred ca vine cineva sa cumpere aceste vechituri. Sunt costuri uriase de renovare. Deci acea impozitare e pusa ca sa ii forteze pe oameni sa le cedeze unor speculanti care au bani si vor locul respectiv. Asa s-au furat multe proprietati si pamanturi de catre autoritati.
  Nici daca ar veni un bogat nu ar cumpara aceste case vechi. Pentru ce sa cumpere intr-o zona fara potential? ala daca are bani isi face vila la munte si la mare nu aici.

  Raportează
 • postat de Galatzeanu Joi, 18 Aprilie 2019 16:36 5.13.157.*** Link la comentariu
  0
  9

  Dar Ruinele Mehid de pe George Cosbuc cand aveti de gand sa le impozitati cu 5000000%%*9999? sunt acolo din anii 90 arata ca dupa razboi.
  Vindeti terenurile, scapati de proprietari nu stiu, sa se faca parc, parcare, hypermarket, orice numai ruine si cimitire NU.

  Raportează
 • postat de biff Joi, 18 Aprilie 2019 08:39 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  15

  Terenul fostului poligon auto din IC Frimu, care am inteles ca e prop privata, de ce nu il impozitati cu 500 % ?..E o cocina , focar de infectie.

  Raportează
 • postat de Olive Joi, 18 Aprilie 2019 07:02 109.100.26.*** Link la comentariu
  0
  16

  Dar impozitele sunt plătite până acum??Proprietarul din Palm Springs plătește impozitele la zi???Și dacă nu vor fi plătite acestea mărite cu 500%, ce se va întâmpla cu clădirile??Așteptăm să se prăbușească???

  Raportează
 • postat de Nordicul Joi, 18 Aprilie 2019 06:12 82.76.9.*** Link la comentariu
  0
  24

  Clădirile din Tig 1 str.Saturn la fostul magazin nu strică imaginea orasului ,cînd le suprataxati sau sînt ale celor ,,tari, , care fac legea in Galați

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.