O taxă cu covrigi în coadă

O taxă cu covrigi în coadă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De anul viitor, toţi gălăţenii vor plăti o taxă de ecarisaj, fie că au sau nu câini în proprietate * Aleşii locali  au votat fără discuţii proiectul, semn că habar nu aveau ce votează sau că sunt întru totul de acord cu el! * Hotărârea a fost iniţiată de cel care în urmă cu o lună şi jumătate se dădea drept adversarul „taxei de câine”, propusă  atunci de primarul Dumitru Nicolae * 

I-am ales, ne reprezintă!

Aşa cum v-am anunţat deja, începând cu 1 ianuarie 2010 veţi avea de plătit o taxă în plus.

Este vorba despre taxa de ecarisaj, o taxă de dânşii inventată, dacă ar fi să parafrazăm, poetic, lucru destul de deplasat, având în vedere că numai poetic nu este să te trezeşti, în vremuri de criză, că mai ai  de plătit ceva în plus.

Trebuie precizat că toţi cei 21 de consilieri locali, adunaţi marţi seară în şedinţă CL, au votat în unanimitate acest proiect de hotărâre, fără ca cineva să aibă ceva de obiectat; ceea ce poate însemna că aleşii erau perfect de acord cu ideea sau că… habar nu aveau pentru ce ridică mâna.

Şi pentru ca niciunul din aleşii locali care au votat taxa de ecarisaj  să nu se simtă neglijat, vă prezentăm numele lor: viceprimarii Nicuşor Ciumacenco (PSD) şi Mircea Cristea (PNL) şi consilierii Nicolae Rainea, Ilie Zanfir, Lucian Podlaţi, Hristache Bogatu, Daniela Artimof, Daniel Apetrăchioaie (PSD), Maricel Oancea, Marius Stan, Mihai Manoliu, Teodor Gheorghe (PNL), Radu Gheorghe, Mihai Alin, Puiu Alexe, Ion Dumitru, Victor Dobrea (PD-L), Eugen Găvan, Florin Gasparotti, Răzvan Avram şi Roman Apostol Picu (PC).

Întrebat ieri despre această taxă, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, ne-a spus că „…proiectul a fost iniţiat de comisia  de buget-finanţe, aşa că membrii acestei comisii ştiu cel mai bine despre ce este vorba”.

Proiectul nu este iniţiat de membrii acestei comisii, ci chiar de preşedintele ei, Aurelian Constantin (PSD), acelaşi consilier care striga sus şi tare că se opune, la mijlocul lunii octombrie, atunci când primarul Dumitru Nicolae avansa ideea ca proprietarii de câini de apartament să plătească o taxă specială.

În condiţiile în care tot atunci se vorbea şi despre majorarea taxelor şi impozitelor locale, şeful comisiei de buget-finanţe din cadrul CL, Aurelian Constantin declara pentru „Viaţa liberă” că „…nu sunt de acord cu taxa pentru câini” şi nici măcar pentru creşterea impozitului pe clădiri, pentru persoanele juridice.

Între timp, taxele locale pentru 2010 s-au majorat (cu patru la sută, pentru persoane fizice şi cu cinci la sută la persoane juridice), iar taxa de câine va fi plătită de toţi gălăţenii, fie că au sau nu câini.

Încă un mic „detaliu”: tot în octombrie, consilierul local Aurelian Constantin propunea taxarea magazinelor de vise (pentru descurajarea comerţului cu plante halucinogene) sau suprataxarea barurilor care servesc băuturi alcoolice după ora 23.00.

Propuneri aşa de frumoase, care au fost, însă, pierdute pe drum; în locul lor a apărut taxa de ecarisaj! 

O taxă care oricum exista

Să nu credeţi că taxa de ecarisaj nu exista până acum. Că, dacă nu ar fi existat, nici despre activitatea de ecarisaj (aceea care nu se vede pe străzile pline de câini!) nu s-ar fi povestit. Însă această activitate există în curtea societăţii de salubritate Ecosal.

Mai mult, taxa de ecarisaj, sau mai bine spus, serviciul de ecarisaj era inclus în taxa de habitat. De aceea, definiţia taxei de habitat era aceea de „colectare, transport, depozitare şi neutralizare deşeuri” (…) „precum şi pentru activitatea de ecarisaj şi dotări”.

Cum taxa de habitat pentru 2010 a fost şi ea majorată de la 45  la 47 de lei/an/persoană, chiar dacă nu se adopta această taxă specială, ar fi fost un „plus” de doi lei de la fiecare gălăţean, bani ce ar fi putut fi folosiţi pentru ecarisaj.

Dar ţi-ai găsit! Aleşii locali au considerat de cuviinţă să modifice definiţia taxei de habitat, adică să nu mai includă în ea şi activitatea de ecarisaj, iar aceasta  să fie finanţată printr-o taxă specială.     

Cât ne costă şi cine nu o plăteşte?

Începând cu 1 ianuarie 2010, fiecare locuitor al Galaţiului va trebui să achite 2,5 lei pe an, iar firmele vor fi taxate cu 50 de lei pe an.

Să nu credeţi că proiectul de hotărâre a fost supus votului aleşilor locali cu vreun raport în care să se prezinte câţi bani sunt cheltuiţi zilnic pentru întreţinerea, la padocuri, a unui câine, sau pentru sterilizarea şi prinderea sa de pe străzi!

Proiectul prevede, în schimb, ce se va face cu banii (70 la sută - cheltuielile curente specifice funcţionării serviciului de ecarisaj, 30 la sută - investiţii).

Se prevăd şi categoriile de contribuabili care nu vor plăti această taxă: invalizii şi persoanele cu handicap de gradul 1, 2 şi 3, veteranii şi văduvele de război, foştii deportaţi şi prizonieri de război, beneficiarii Legii 416, familiile monoparentale, orfanii şi vârstnicii fără posibilităţi financiare.

În plus, taxa se reduce proporţional cu numărul membrilor familiei, de la cinci membri în sus.       

Ca la orice taxă locală, termenele de plată sunt 31 martie şi 30 septembrie inclusiv, cu precizarea că pentru sumele de până la 50 lei inclusiv reprezentând taxa specială pentru susţinerea activităţii de ecarisaj termenul de plată este 31 martie.

Pentru neplata la termenele scadente se percep majorări de întârziere, calculate potrivit legislaţiei privind colectarea creanţelor bugetare.

Alte taxe şi dreptul de a alege

Tot în şedinţa de marţi seară, aleşii locali au adoptat şi alte două taxe speciale. Însă acestea nu sunt plătite de toţi gălăţenii, fie că vor sau nu.

Vorbim de instituirea unei taxe (de 5.000 lei/staţie fixă/an) pe care o vor plăti operatorii de telefonie mobilă pentru fiecare amplasament de staţie fixă situat pe raza municipiului Galaţi.

Este normal ca administraţia să impună reguli operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul localităţii. Cât este de normal însă să aplici tuturor contribuabililor o taxă în plus, într-un an de criză financiară se va vedea în viitor.

Cu siguranţă, nu s-a spus nici jumătate din problemele pe care le ridică instituirea unei astfel de taxe – de la cele principiale la cele morale. Cât de mult s-a interesat iniţiatorul proiectului de părerea comunităţii?

Care este poziţia ONG-urilor de protecţia animalelor şi, până la urmă, cât este de legal ca, peste noapte, legislativul să se trezească cu ideea de a impozita o nouă activitate, rămâne de văzut.

Citit 2496 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.