Infrastructură medicală cu bani europeni
Foto: Ovidiu Amălinei

Infrastructură medicală cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Contractul de finanţare a proiectului de modernizare a Spitalului Orăşenesc din Târgu-Bujor, în valoare de 11,14 milioane de lei, a fost semnat luni, 20 mai, de Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi şi Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est. Investiţia, realizată cu bani europeni în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, va avea drept rezultat extinderea Ambulatoriului şi a laboratoarelor de specialitate, dar şi dotarea unităţii cu noi echipamente medicale.

Modernizarea Spitalului din Târgu Bujor face parte dintr-un plan mai amplu derulat de CJ Galaţi, privind infrastructura de Sănătate din judeţ, în cazul de faţă fiind vorba de o unitate medicală ce asigură, anual, servicii medicale pentru aproximativ 25.000 de pacienţi, fie că este vorba de serviciile de urgenţă, consultaţii, tratamente, internări etc.

„Îmi amintesc că, în 2013, Spitalul din Târgu Bujor a fost pe „lista neagră” a unităţilor medicale ce s-ar fi dorit desfiinţate. Ne bucurăm că, în cele din urmă, am reuşit să evităm acest lucru şi să păstrăm acest spital, important nu numai pentru Târgu-Bujor, ci şi pentru Bereşti şi toate comunele din centrul şi nord-estul judeţului Galaţi. S-au făcut deja o serie investiţii în reabilitarea unităţii, dar prin acest proiect vom schimba, practic, faţa spitalului. Pentru Ambulatoriu va fi un corp de clădire nou (P+1E, suprafaţă 830 mp – n.r.), cu spaţii pentru laboratoare, cabinete medicale, dar din valoarea de 11,14 milioane de lei a proiectului, 2,1 milioane de lei sunt investiţii în peste 180 de noi echipamente medicale”, a arătat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

La rândul ei, directoarea ADRE Sud-Est, Luminiţa Mihailov, a precizat că e foarte important că banii europeni ajung şi în localităţile mai mici: „Programul Operaţional Regional este principalul instrument de politică de coeziune şi ne bucurăm că am reuşit, graţie proiectelor CJ Galaţi, să intervenim şi pe acest segment al infrastructurii de Sănătate, prin modernizarea zonelor de primiri urgenţe (UPU) şi zona de Ambulatorii a unor spitale fie ele orăşeneşti sau judeţene. Şi, cine ştie, poate vom reuşi să aducem şi oficiali de la Comisia Europeană aici, pentru a vedea, pe viu, cum sunt folosiţi banii şi cât de importante sunt aceste proiecte pentru comunitatea locală”.

Spitalul din Târgu-Bujor deserveşte peste 63.000 de locuitori şi este singurul spital pe o rază de 65 km.

Consultaţii, tratamente, monitorizare

Spitalul  din Târgu Bujor asigură consultaţii, tratamente sau monitorizare medicală permanentă pentru o serie de afecţiuni, iar proiectul de modernizare va creşte calitatea serviciilor medicale, fie că e vorba de medicină internă, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oftalmologie, analize medicale etc. Conform contractului de finanţare, modernizarea Spitalului din Târgu Bujor ar trebui finalizată până la sfârşitul anului 2021, dar n-ar fi exclus ca lucrările să fie încheiate şi mai repede.

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, Spitalul din Târgu-Bujor a mai beneficiat, în 2018, de 1,2 milioane de lei pentru consolidarea terenului şi a clădirii în care funcţionează blocul administrativ. De asemenea, pe lângă actuala extindere şi modernizare a Ambulatoriului, CJ Galaţi are în curs de avizare, prin Programul Operaţional România – R.Moldova, un proiect în valoare de 1 milion de euro privind extinderea Secţiei de Pediatrie.

Citit 2020 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2019 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.