Oraşul, secat de o conductă matusalemică
Foto: Apă Canal

Oraşul, secat de o conductă matusalemică
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Avaria care a ţinut pe uscat 27 de ore jumătate din oraş a fost cauzată de fisurarea gravă a unei conducte vechi de aproape 40 de ani. Vârsta magistralei care a crăpat la propriu din cauza utilizării îndelungate nu este un caz izolat, majoritatea conductelor care traversează subteranul oraşului pentru a asigura alimentarea cu apă având durata de funcţionare depăşită. 

Incidentul petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, în urma căruia populaţia din şapte cartiere a fost, la propriu, ţinută pe uscat timp de 27 de ore, a fost cauzat de o realitate cruntă legată de infrastructura gestionată de Apă-Canal: vechimea exagerată a conductelor care alimentează cu apă oraşul. Magistrala de unde a ţâşnit şuvoiul de apă şi care a dus la oprirea staţiei de pompare Uzina 2 are o vechime de aproape 40 de ani, durata de exploatare şi funcţionare a conductei fiind apreciată, din punct de vedere tehnic, ca depăşită. În aceste condiţii, nu este de mirare că, în atâţia ani, armătura tubului s-a erodat, au apărut fisuri, iar intervenţia de remediere, în cazul unei avarii de proporţii, a fost una de durată. Problema este că situaţia magistralei de pe strada Stadionului, aflată pe un tronson de drum reabilitat acum câţiva ani, nu este un caz singular. Oricând locuitorii din orice parte a oraşului pot experimenta ceea ce s-a întâmplat la finele săptămânii trecute, dacă ar fi să luăm în considerare cifrele raportate de SC Apă-Canal referitor la vechimea reţelei de alimentare cu apă potabilă: 44 la sută dintre conducte au o durată de funcţionare mai mare de 36 de ani, 32 la sută au o vechime cuprinsă între zece şi 36 de ani, în timp ce doar 24 la sută sunt mai "tinere", având maximum zece ani. Tehnic, asta înseamnă că mai mult de jumătate din reţea este vulnerabilă şi predispusă la accidente ca cel de vineri noapte. 

Cârpirea, soluţia de avarie

Reiese astfel că magistrala fisurată la finele săptămânii trecute nu a făcut obiectul reabilitărilor care au vizat strada Stadionului în urmă cu mai bine de cinci ani, care au inclus modernizarea reţelei de alimentare cu apă. În astfel de condiţii, soarta conductei care a cedat a depins de lucrări planificate şi executate la faţa locului. Un înveliş de oţel a fost aplicat pe ţeava veche pentru a stopa scurgerile de apă şi a permite reluarea alimentării. 
"Cămăşuirea tubului de beton cu piese din oţel, executată sâmbătă, 1 iunie, a reprezentat soluţia cea mai rapidă de remediere a avariei, în condiţiile eroziunii excesive a armăturii tubului. Astfel de situaţii sunt inerente, având în vedere vechimea infrastructurii de apă. Soluţia implementată a permis reluarea furnizării apei potabile într-un timp mai scurt faţă de orice altă modalitate de intervenţie", a explicat Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al SC Apă-Canal. Conform sursei citate, şantierul în zona avariei va rămâne deschis pentru continuare lucrărilor şi mai ales monitorizarea conductei afectată de numeroase fisuri. Chiar şi aşa, dau asigurări cei de la Apă-Canal, nu se va mai pune problema sistării alimentării cu apă a consumatorilor, eventualele operaţiuni de acest gen urmând a fi anunţate din timp, dacă situaţia o va impune.

Citit 6071 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:29

6 comentarii

 • postat de comunismul
  Vineri, 07 Iunie 2019 23:36
  5.13.151.***
  eu atata zic spun! votati-l pe ionut pucheanu! si a doua oara! ca prima data! si o sa vedeti cum o sa da-ti de dracul! ati vazut ca e tanar! si atat! trebuia lasat tot marius stan! primar! si gata! decat asa! in felul asta!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Sprit Vasile
  Marți, 04 Iunie 2019 15:44
  86.124.200.***
  Matusalemica !!! Am apelat la dictionar dar aveam atatea sinonime romanesti. acuma... ma rog, mai invatam cate ceva ca sa le uitam de maine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Marți, 04 Iunie 2019 13:31
  81.12.149.***
  Oare când o să avem toate conductele de utilităţi montate în canale vizitabile şi cu posibilitate de monitorizare video?
  Oare când o să acordăm o importanţă deosebită lucrărilor de calitate pentru infrastructură şi nu o să luăm în calcul doar preţul cel mai mic?
  Oare când o să vedem Companii de utilităţi publice, precum Apă Canal, care să nu aibă Directori numiţi politici şi care să demisioneze din onoare pentru anumite nereuşite ale companiei?
  Oare când o să conducem pentru... cetăţeni şi nu pentru interesul personal?
  1
  10
  Raportează
 • postat de Nicu
  Marți, 04 Iunie 2019 09:10
  5.13.228.***
  Dl. Primar ceva sanctiuni ?
  Cum apreciati comunicarea mediocra a celor de la Apa-Canal?
  De ce nu s-a facut un comitet de urgenta in cadrul primariei / prefecturii Galati care sa comunice oamenilor macar locatia cisternelor de apa?
  Ati lasat zeci de familii in voia sortii .... Nesimtitilor!!!
  4
  34
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Marți, 04 Iunie 2019 08:53
  86.34.180.***
  Vai de capul vostru: ati avut pe mana bani europeni si i-ati aruncat pe apa ...Dunarii;
  Trebuie sa parasim acest oras, cat mai degraba...va fi vai si amar aici!
  3
  17
  Raportează
 • postat de ariciul
  Marți, 04 Iunie 2019 07:21
  92.114.82.***
  Nebunilor.aaaaamar de bani sau cheltuit si nici macar sa se intretina ce este deja facut nu se poate?aaaamar de bani mulgeti de la oamenii astia ,ca sa le dati de baut o apa care nu e a voastra,dar o vreti platita de parca ar fi lapte.Amar de bani pentru apa pluviala care ...e de la mama natura o platim ca fraierii,fiindca voi doar incasati e un fel de taxa prostilor.va veni ea o vreme cand din cauza lenii si prostiei,vor fugi toti din betoanele astea,si vor trai curat acolo unde vor mai gasi un loc curat,fara mizerie dar mai ales ...FARA MIZERABILI.
  3
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.