Autobuze fără aer condiţionat, dar cu validatoare moderne | Contraste izbitoare în transportul public (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Autobuze fără aer condiţionat, dar cu validatoare moderne | Contraste izbitoare în transportul public (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

În sfârşit, autobuzele din transportul public local, atâtea câte mai reuşesc să reziste pe traseele oraşului, s-au primenit. Nu cu aer condiţionat, aşa cum şi-ar dori cu ardoare călătorii nevoiţi să facă saună şi să suporte mirosuri grele, nu cu tapiserii noi sau măcar curate, ci cu validatoarele din sistemul de e-ticketing - "Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor şi de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galaţi".

Contraste izbitoare în transportul public de persoane. Lângă vechile şi uzatele compostoare de bilete, au apărut echipamente demne de ultima tehnologie - validatoarele, componente ale sistemului de e-ticketing. Călătorii le privesc curioşi, nefamiliarizaţi, deocamdată, cu rostul lor. Dispozitivele, "teleportate" parcă dintr-un viitor al unui transport regulat, civilizat şi modern, rivalizează cu scaunele cu tapiseria uzată, ruptă sau murdară şi cu atmosfera de etuvă a autobuzelor.

Lăsând însă ironiile la o parte, am fost curioşi să aflăm care este stadiul implementării sistemului de e-ticketing, pentru care fosta administraţie contractase un împrumut la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar actuala administraţie locală a reuşit să obţină o finanţare europeană.

La solicitarea noastră, managerul de proiect, Marius Humelnicu, city managerul Galaţiului, ne-a prezentat progresul la zi al implementării proiectului "Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor și de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galați".

Echipamente livrate

Astfel, potrivit datelor oficiale, au fost livrate sută la sută licenţele software pentru Back-Office Ticketing și Managementul Flotei. De asemenea au fost livrate deja toate cele 102 panouri de informare a călătorilor, cele 25 de POS-uri Transurb cu care călătorii îşi vor putea plăti călătoria în autobuz direct cu cardul bancar, dar şi 88 din cele 89 de automate de vânzare a titlurilor de călătorie şi de încărcare a cardurilor de transport, dispozitive aflate în prezent în teste. De asemenea, au fost livrate şi cele 17 seturi pentru terţii distribuitori, care vor avea puncte de vânzare a titlurilor de călătorie.

Ce s-a instalat

Stâlpii nou instalaţi în staţiile de transport public local sunt în număr de 102 şi vor servi  ca panouri de informare a pasagerilor. Este vorba despre panouri led cu senzor de lumină ambientală pentru reglarea automată a luminozităţii, care vor anunţa în timp real ce mijloace de transport urmează să sosească în staţie. De asemenea, au fost realizate 24 de fundaţii pentru viitoarele automate de bilete şi au fost realizate canalizaţiile necesare în proporţie de 60 la sută.

În ceea ce priveşte infrastructura şi echipamentele pe vehicule (cablare, instalare module, sonde, etc), aceasta s-a realizat pe 30 de mijloace de transport din 168. Dispozitivele de numărare a pasagerilor vor fi instalate fizic în perioada de testare a sistemului - estimată pentru septembrie-octombrie 2019. Rolul lor este extrem de important pentru că vor furniza rapoarte precise cu privire la numărul călătoriilor pe fiecare linie în parte.

"Obiectivul strategic al acestui proiect este reducerea subvenţiei pentru Transurb şi plata efectivă a subvenţiei, a facilităţilor şi a compensaţiei corecte, creşterea calităţii serviciilor de transport pentru că va fi cunoscut fluxul de călători în timp real, reducerea utilizării de numerar, dar şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon", explică Marius Humelnicu, managerul de proiect.

Bilanţ

Conform datelor oficiale, progresul financiar al implementării proiectului este de 30 la sută din valoarea contractului (7.705.922,67 lei cu TVA).

Reamintim că valoarea totală a proiectului este de 26.189.365,90 lei cu TVA, din care valoarea fondurilor nerambursabile este de 23.936.290,34 lei şi că autorităţile au promis că acesta va fi cel mai modern și performant sistem e-ticketing din România.

CITEȘTE ȘI: Schimbarea la faţă a biletelor de călătorie

Foto: Sonia Baciu și Anca Melinte

Citit 12034 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 01:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.