În căutarea investitorului străin - Premierul Viorica Dăncilă, despre proiectul aeroportului de la Galaţi

În căutarea investitorului străin - Premierul Viorica Dăncilă, despre proiectul aeroportului de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Prezentă la Galaţi, premierul Viorica Dăncilă a declarat că au fost identificate deja o serie de modalităţi prin care ar putea fi puse în practică promisiunile privind construirea unui aeroport între localităţile Galaţi, Brăila şi Focşani, promisiuni relansate, în luna mai, inclusiv de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, după o serie de discuţii cu autorităţile judeţene.

„Avem mai multe soluţii pentru acest aeroport. Chiar duminică vom discuta şi cu un investitor străin, pentru un parteneriat public-privat; avem în vedere şi introducerea acestui aeroport într-o hotărâre de Guvern, pentru că pe noi ne interesează ca proiectul acesta să devină cât mai repede realitate. Şi facem o evaluare astfel încât acest aeroport să poată fi demarat cât mai curând”, a declarat pentru „Viaţa liberă” premierul Viorica Dăncilă, care a precizat că şi peste două săptămâni va avea o întrevedere cu potenţiali investitori ce ar putea fi interesaţi de proiectul aeroportului de la Galaţi.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, i-a prezentat, în luna mai, ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, concluziile studiului de oportunitate şi ale studiului privind evaluarea eficienţei traficului aerian pentru realizarea unui aeroport internaţional, dar şi posibilul amplasament al acestei investiţii. Este vorba de un teren de 150 de hectare, situat între localităţile Smârdan, Braniştea şi Schela. Ministrul a declarat că aeroportul de la Galaţi ar fi o investiţie care va genera plusvaloare şi va ajuta mediul economic din toate judeţele limitrofe. Ministrul Răzvan Cuc a promis că va demara paşii legislativi necesari includerii aeroporturilor în categoria obiectivelor ce pot fi finanţate prin Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii. De asemenea, un pas necesar pentru această investiţie, estimată la aproximativ 100 milioane de euro, este includerea aeroportului de la Galaţi în Master Planul General de Transport al României.

Subiectul construirii unui aeroport la Galaţi nu este unul nou, el fiind vehiculat, mai ales în perioade electorale, de autorităţile care s-au succedat la cârma judeţului de-a lungul timpului. Premierul Viorica Dăncilă susţine, totuşi, că de această dată vor fi făcuţi paşi concreţi pentru materializarea acestui proiect, fără însă a intra în detaliile negocierilor pe care urmează să le aibă cu potenţialii investitori din cadrul parteneriat public-privat vizat.

„Vreau ca după această întâlnire (de duminică – n.r.) sau după întâlnirea de peste două săptămâni, să spunem că am găsit investitori şi să începem toate formalităţile pentru a realiza acest aeroport”, a explicat premierul Viorica Dăncilă.

În declaraţiile sale, premierul nu a uitat nici de alte mari proiecte de infrastructură pe care Galaţiul le aşteaptă de ani de zile, respectiv drumul expres Galaţi – Brăila şi Drumul Mare de Centură, evocate şi în cursul vizitei, din luna mai, a ministrului Transporturilor..

„Aceste două proiecte importante pentru această zonă aveau ca termen pentru scoatere la licitaţie -  proiectare şi execuţie - sfârşitul lunii august. Am solicitat astăzi (vineri, 5 iulie – n.r.) dlui ministru Cuc, ca licitaţia pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila – Galaţi să fie scoasă până la sfârşitul acestei luni. Vrem o devansare cu o lună de zile a acestor proceduri şi vom urmări foarte atent ce se întâmplă cu ambele proiecte”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

După cum a precizat anterior, la Galaţi, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, valoarea Drumului Mare de Centură, cu o lungime de 33,6 km, care ar trebui să lege Giurgiuleştiul de localitațile Vânători și Traian, dar şi a drumului expres Brăila – Galaţi se vor cunoaşte după aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Sursa de finanţare a acestor proiecte ar urma să fie fondurile europene.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 9372 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.