Anul trecut, la Consiliul Judeţului (2)

Anul trecut, la Consiliul Judeţului (2)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vrâncenii au făcut schimb de fonduri cu noi *

24 de milioane de euro, fonduri europene, venite prin Programul Operaţional Regional, au fost alocate pentru reabilitarea drumurilor judeţene 251 şi 253 şi a străzii Basarabiei din municipiul Galaţi.

Alocarea fondurilor s-a negociat în cadrul Consiliului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare din Regiunea de Dezvoltare 2 S-E, din care face parte şi judeţul nostru.

Cum preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, a fost ales anul trecut  preşedinte al acestui consiliu regional, dacă nu putem spune că am fost favorizaţi, putem măcar remarca faptul că nu s-a negociat în defavoarea noastră.

Astfel, plafonul alocat iniţial gălăţenilor a fost de 20,5 milioane euro, dar cum proiectele judeţului nostru  aveau nevoie de 24 de milioane euro, s-a făcut o compensare cu celelalte consilii judeţene din Regiune:

„Ne-am înţeles cu preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi vrâncenii au cedat din programul lor trei milioane şi ceva de euro -  nu aveau proiecte depuse – urmând ca noi să compensăm suma prin taxa de turism la aceeaşi valoare, ca să facem o echilibrare”, a explicat preşedintele Chebac.

Drumuri şi Poduri s-a scos!

SC Drumuri şi Poduri SA, societate cu unic acţionar Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, care se chinuia să moară sau să trăiască de câteva mandate (de la 600 de angajaţi a ajuns la 100!), CJ nehotărându-se nici s-o privatizeze, nici s-o lichideze.

Societatea s-a redresat binişor după numirea unui tânăr director tecucean,  care mai salvase de la faliment două societăţi din Tecuci: Luciano Tudor.

Cu ocazia intervenţiei la deszăpezire, am aflat de la directorul care ameninţase că demisionează în şase luni, dacă nu redresează întreprinderea, că a reuşit să îndeplinească bugetul propus, mai mare decât al anului anterior. 

Inundaţii şi sărăcie

„Cămaşa e mai aproape decât haina!” În vară, judeţul, sărac încă înainte de criză, nu i-a putut ajuta pe sinistraţii… altora. Consilierii judeţeni liberali au solicitat alocarea, pentru sinistraţii din alte judeţe, a unui ajutor financiar din fondul de rezervă al Consiliului.

„În fondul de rezervă nu mai sunt bani, iar noi suntem acum într-o acţiune de protejare a digurilor Prutului”, a răspuns preşedintele Chebac, îndemnând la „o colectă publică”, Ceea ce nu s-a întâmplat…

Război cu directoarea Direcţiei Copilului

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul CJ a avut anul trecut de luptat cu propriul „patron” luni de zile, în justiţie.

Pusă pe vremea preşedintelui CJ Eugen Durbacă, directoarea Direcţiei, Marinela Dobrea, deşi anchetată de DNA şi acuzată de grave nereguli de conducerea Consiliului, nu s-a dat dusă multă vreme. Devenit vicepreşedinte CJ, Eugen Durbacă a fost rezervat în afirmaţii:

„Protecţia Copilului este o unitate cu personalitate juridică, nu se poate băga judeţul să schimbe pe cineva acolo, decât  în condiţiile în care sunt nişte controale făcute de organe abilitate – Curte de Conturi, Auditul…”

Un astfel de control, caracterizat ca „tendenţios”, a fost însă respins de fostul preşedinte CJ Durbacă: „De ce? Pentru că, întâmplător, la controlul respectiv, din şase puncte, trei erau inventate!”.  

Direcţia a fost obligată se returneze, pentru prima oară în istoria CJ, aproape 300.000 de lei pentru că a gestionat prost un proiect PHARE chiar pe vremea fostei directoare Dobrea.  

Proiect câştigat, vilă la cheie, se caută euromuşterii…

Fosta cabană a partidului de la Zătun, mucegăită şi nefolosită,   a fost modernizată boboc – are chiar şi nocturnă la terenul de tenis de câmp!

Totul, posibil prin proiect „Centru Integrat de Promovare şi Dezvoltare Economică Transfrontalieră”, câştigat de CJ prin Programul de Vecinătate România – Republica Moldova. CJ a cofinanţat cu 55.000 euro proiectul care a atras aici 419.999,55 euro nerambursabili!

Foarte bine, mai ales că s-a editat şi o carte cu adresele ONG-urilor din Euroregiune. Rămâne ca în clădire, dotată tehnic şi cu angajaţi, să se şi desfăşoare întâlniri transfrontaliere de afaceri. Altfel, avem cu ce, dar pentru ce ?

Tot aşa, cu bani de la PHARE, s-a amenajat Centrul transfrontalier de protecţie a mediului din comuna Vlădeşti. Se pare că fiecare parte, cea din Galaţi şi cea din Cahul, îşi protejează mediul la ea acasă.

Citit 785 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.