Primăria recunoaşte: ”Colivele” arborilor de la Spicu au fost o greşeală (FOTO)

Primăria recunoaşte: ”Colivele” arborilor de la Spicu au fost o greşeală (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Aproape două luni şi jumătate, trunchiurile arborilor de la Spicu au fost acoperite de pământ până aproape de ramuri, excepţie făcând copacii nevoiţi să supravieţuiască într-un pătrăţel de pământ, rămas într-o mare de beton. Zilele trecute, am remarcat că tumulii s-au transformat în moviliţe, trunchiurile copacilor fiind (cât de cât) eliberate. La cererea noastră, Primăria Galaţi ne-a comunicat că supraînălţarea pământului a fost "o eroare de interpretare, remediată pe cheltuiala exclusivă a operatorului care execută lucrările".

"Arată ca nişte colive pe un platou", scriam pe 20 aprilie 2019, în articolul "Jumătate din spaţiul verde de la Spicu a dispărut", în care semnalam că din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt pur şi simplu îngropaţi. Nu puţini cetăţeni şi-au manifestat atunci îngrijorarea faţă de şansele de supravieţuire ale copacilor.

Pe 2 mai, aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă" răspunsul Primăriei Galaţi, care ne explica detaliile punerii în operă a proiectului urbanistic şi cum vor arăta, în final, spaţiile verzi: "conceptul de arhitectură peisageră a spaţiului urban Spicu prevede inserţia unor valonamente largi, valonamente gazonate pe care locuitorii le pot folosi. Aceste valonamente au înălţimi de 0.4 - 0.8 m, astfel încât vizitatorul nu va vedea o suprafaţă plată, întinsă, ci un joc al terenului cu aceste valonamente verzi, ieşind din pavimentul de granit. Ce vedeţi dvs în şantier este provizoriu, chiar dacă şi pe perioada şantierului constructorul a avut grijă de a proteja trunchiurile. La final, profilul valonamentului va avea forma unui arc blând, nicidecum forma actuală din şantier. Prin urmare, ridicarea pământului la nivelul trunchiului va fi de câţiva centimetri (10-15 cm). Şansele de supravieţuire a arborilor sunt de sută la sută", ne comunica Primăria.

"Colivele" au rămas până zilele trecute, când am remarcat că înălţimea movilelor de pământ a început să scadă simţitor. Neoficial, am primit informaţii că supraînălţarea pământului ar fi fost o greşeală şi că se speră ca arborii să fie în regulă.

Ce am întrebat Primăria

Am cerut Primăriei să ne explice care a fost motivul pentru care, din luna aprilie şi până acum, trunchiurile copacilor din zona Spicu au zăcut pe jumătate îngropate în pământul supraînălţat, pentru ca acum înălţimea viitoarelor valonamente să fie mult diminuată. De asemenea, am întrebat cine a luat această măsură şi de ce, iar dacă a fost o greşeală, cum va răspunde. Totodată, am fost curioşi dacă arborii au fost afectaţi şi dacă la fiecare dintre trunchiurile lor au fost montate tuburi de protecţie cu piatră şi tub de drenaj, aşa cum trebuia. În plus, am mai vrut să ştim cine supraveghează lucrările de la Spicu.

Ce ni s-a răspuns

"A fost o eroare de interpretare de care s-a luat cunoştinţă şi a fost deja remediată pe cheltuiala exclusivă a operatorului care execută lucrările. Beneficiarul (Primăria - n.r.) şi proiectantul au stabilit redimensionarea valonamentelor, reducându-le înălţimea în funcţie de dimensiunile la sol, revenind practic la datele tehnice furnizate de proiectant. Nu se mai pune problema unei erori în acest moment, situaţia fiind deja remediată în teren. Trunchiurile arborilor vor fi protejate cu tuburi de protecţie în această săptămână. Societăţile Tancrad SRL şi Lemacons SRL, în calitate de executanţi, au personal desemnat pentru supravegherea lucrărilor. Potrivit Legii 10/1995 există un responsabil tehnic cu execuţia", ne-a comunicat Primăria municipiului Galaţi.

În loc de concluzii

Marţi, 9 iulie, am realizat o serie de fotografii din aceleaşi unghiuri în care am surprins imagini în aprilie, mai şi iunie. Miercuri, 10 iulie, am remarcat un "progres" în sens negativ. Movila de pământ aflată chiar pe colţ, în zona intersecţiei Domnească - Navelor, a fost nivelată şi pare că a început din nou să crească. Să sperăm că nu va ajunge la vechea dimensiune! Şi ne mai dorim ca restul copacilor, aflaţi în zona care abia urmează să fie betonată şi pavată cu granit, să scape de uriaşele "colive".

Foto: Iulia Kelt, Bogdan Codrescu

Citit 8228 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iulie 2019 14:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.