Modernizări la drumurile din nordul judeţului. Proiect de amploare pe DJ 242 A
Foto: Ovidiu Amălinei

Modernizări la drumurile din nordul judeţului. Proiect de amploare pe DJ 242 A
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Proiectul de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean ce trece prin localităţile Rădeşti, Bereşti, Bereşti-Meria şi Cavadineşti (DJ 242A) a fost lansat miercuri, 2 octombrie, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi. În total, este vorba de o investiţie de peste 42 milioane de lei, în cadrului unui proiect cu finanţare din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Reabilitarea DJ 242 A face parte din setul de cinci proiecte vizând DJ-uri depuse de CJ Galaţi spre finanţare în cadrul axei de investiţii derulate prin Apelul SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunării). De altfel, mai bine de jumătate din cele 150 milioane de euro pusese la dispoziţie la nivel naţional prin această axă de finanţare au fost atrase de Galaţi, în modernizarea a aproape 100 km de drumuri judeţene. Strict în ceea ce priveşte DJ 242 A, modernizările se vor face pe o lungime de aproape 18 km (5 km – Rădeşti, 7,7 km – Bereşti, 2,3 km – Bereşti-Meria, 3 km – Cavadineşti).

„E un proiect la care am avut emoţii dacă obţinem sau nu finanţare, pentru că a fost ultimul proiect depus pe SUERD, iar la scurt timp a apărut OUG 114 (ce a fixat salariul minim brut în construcţii la 3.000 lei – n.r.), care a dus la reactualizarea manoperei şi a crescut valoarea şi la celelalte depuse de alte UAT-uri. Astfel, am fost în pericol să pierdem finanţarea. Dar, în cele din urmă, am reuşit să prindem fonduri europene şi pe acest proiect, chiar dacă din valoarea de 42 milioane de lei, 19,2 milioane de lei urmau să fie fonduri nerambursabile, iar 22 milioane lei partea de cofinanţare, din fonduri proprii. Nu puteam, însă, să renunţăm la fondurile europene şi la un proiect atât de important pentru localităţile vizate. În plus – cea mai importantă clauză din contract - am reuşit să obţinem o derogare de la Ministerul Dezvoltării, care este Autoritatea de Management pe POR, astfel încât tot ce înseamnă rezerve ale proiectelor de la celelalte UAT-uri din ţară să vină pe acest proiect. Astfel, la sfârşitul perioadei de implementare, există şanse ca CJ Galaţi să recupereze şi sumele puse acum din fonduri proprii, drept cofinanţare”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Conform proiectului, vor fi reabilitate şi modernizate atât căile rutiere, pe cei 18 km avuţi în vedere, cât şi 37 de poduri de podeţe, 2 poduri mari, vor fi realizate rigole de scurgere, în zonele ce prezintă curbe vor fi montaţi parapete metalice de protecţie, vor fi amenajate şase staţii de autobuz pentru transportul public, se vor reface marcajele şi indicatoarele rutiere etc.

Beneficiari direcţi ai proiectului vor fi aproape 12.000 de persoane, din localităţile comunelor din nordul judeţului, dar şi 408 agenţi economici ce-şi desfăşoară activitatea în zona riverană DJ 242 A. De asemenea, va fi asigurată o legătură mai sigură şi mai rapidă cu reţeaua de drumuri naţionale (ex: DN 24 D şi DN 26).

Acum se realizează proiectul tehnic, urmând ca indicatorii tehnico-economici să fie aprobaţi cel târziu în luna noiembrie, fapt ce va permite la trecerea efectivă a lucrărilor. Din momentul în care se va da ordinul de începere a lucrărilor, perioada de execuţie va fi de 24 luni, ceea ce înseamnă că modernizările vor fi finalizate în cursul anului 2021.

Citit 4735 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 14:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.