Autorităţile caută cavernele din centrul oraşului

Autorităţile caută cavernele din centrul oraşului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Identificarea cavernelor, a cavităţilor şi accidentelor de teren reprezintă obiectul contractului de prestări servicii pe care Primăria municipiului Galaţi l-a scos la licitaţie. Demersul face parte dintr-un proiect în care autorităţile îşi propun să continue modernizarea străzii Brăilei între Potcoava de Aur şi strada Roşiori.

Pavelele sfărâmate şi dislocate, fisuri adânci în aleile pietonale, tasări şi denivelări tot mai multe şi mai evidente marchează toată zona cuprinsă între strada Roşiori şi Potcoava de Aur şi contrastează violent cu zona modernizată. Nu puţini sunt gălăţenii care se întreabă de ce reamenajarea s-a oprit la Potcoava de Aur, iar în zona părculeţului de la Trei Star totul e lăsat de izbelişte.

Aşa cum aţi putut citi în „Viaţa liberă”, consilierii locali au decis că amenajarea peisagistică urbană şi arhitecturală începută la Potcoava de Aur trebuie să continue până la strada Roşiori. La finele anului trecut, proiectarea şi execuţia lucrărilor au fost scoase la licitaţie, procedură care a fost anulată. Planurile administraţiei au fost date peste cap şi de situaţia blocului B8, care, afectat de tasări, a fost încadrat de experţi în clasa de risc seismic I - risc de prăbuşire la cutremur.

Ce spunea primarul Ionuţ Pucheanu

În februarie anul acesta, primarul Ionuţ Pucheanu explica intenţiile administraţiei locale: „În zona blocurilor B, acolo unde au fost probleme, am sistat momentan începerea lucrărilor pentru amenajarea esplanadei, tocmai pentru a intra în subsol, pentru a vedea care sunt problemele. Sunt ţevi foarte vechi, sunt avarii dese, prin urmare nu are rost să pui de deasupra aur, dacă dedesubt e cu totul altceva. Zona întreagă va fi abordată. Dacă dă Dumnezeu să găsim, aşa cum se spune, şi pivniţe vechi, care cică ar cam împânzi zona, cu siguranţă vom reface studiul de fezabilitate pentru esplanada respectivă. Să includem, poate, ca potenţial punct de atracţie şi vizitarea unor astfel de pivniţe”.

Ce vor acum autorităţile

Până pe 21 octombrie, Primăria aşteaptă ofertele pentru contractul de prestări servicii „Modernizare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur - Identificarea cavernelor, cavităţilor şi accidentelor de teren”. Valoarea estimată a contractului este de 78.572 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut.

„Spaţiul verde şi trotuarul străzii Brăilei, segmentul cuprins între strada Roşiori şi Potcoava de Aur, a fost afectat în timp de accidente de teren, surpări generate de diverşi factori (avarii ale reţelelor de apă şi canalizare, caverne etc). Ultimul fenomen studiat în zona respectivă au fost tasările inegale ale terenului de fundare aferent blocului B8, strada Melodiei”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.

Prin acest contract se urmăreşte: captarea şi detectarea cavernelor, detectarea golurilor şi cavităţilor, identificarea eventualelor depozite de umplutură/deşeuri, identificarea eventualelor cauze ce pot genera accidente de teren, evitându-se astfel apariţia unei stări de degradare periculoasă şi luarea de măsuri pentru stoparea lor.

Concret, pe lângă ridicarea topografică a zonei care măsoară 17.690 mp, Primăria cere lucrări de foraj, expertizare şi întocmirea unui plan de situaţie care să reflecte rezultatele investigaţiilor. Totul, în termen de 60 de zile calendaristice de la data ordinului de începere.

Citit 8580 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2019 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.