În urma unui articol din ”Viaţa liberă”, se modifică iar zonele de impozitare (FOTO)

În urma unui articol din ”Viaţa liberă”, se modifică iar zonele de impozitare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Articolul „Dezastru edilitar supraimpozitat de aleşii locali/ Lucrările nu sunt finalizate, dar dările cresc”, publicat în ediţia de miercuri, 4 decembrie 2019, a ziarului „Viaţa liberă”, a determinat modificarea unei hotărâri de Consiliu Local aprobată luna trecută. Este vorba despre hotărârea care delimitează zonele de impozitare. Concret, străzile din Valea Oraşului ale căror lucrări de modernizare sunt departe de a se fi încheiat, ba din contră, par abandonate, se reîntorc în zona de impozitare C, acolo unde erau înainte ca aleşii să decidă că merită să urce în zona B.

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local de joi, 12 decembrie, se află un proiect de modificare a delimitării zonelor de impozitare. Sunt vizate tocmai străduţele din Valea Oraşului, Plevnei, Spaniolă, Olteniţa, Vamei, Siretului, Leului şi Vadul Cărăbuş care, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 523 din 21 noiembrie 2019 erau încadrate din zona C în zona de impozitare B!

„Partea proastă pentru mulţi dintre ei este că autorităţile se grăbesc să le ia banii gălăţenilor care au proprietăţi pe aceste străzi, dar în acest moment lucrările de modernizare care justifică modificarea zonelor de impozitare sunt departe de a fi finalizate. Din contră! Oamenii locuiesc într-un adevărat dezastru edilitar”, scriam în ediţia de miercuri, 4 decembrie a ziarului „Viaţa liberă”. Ei bine, articolul nostru nu a trecut neobservat.

Proiectul de hotărâre inclus pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 12 decembrie, a Consiliului Local propune revenirea acestor străduţe în zona de impozitare C, în care se aflau înainte de a beneficia de aşa-zisa modernizare.

Ce s-a întâmplat

Conform documentelor care însoţesc proiectul de hotărâre, chiar în ziua apariţiei articolului nostru, Instituţia Arhitect Şef a transmis o adresă către Direcţia Dezvoltare, Infrastructură şi Lucrări Publice, Serviciul Investiţii: „Având în vedere (…) articolul «Dezastru edilitar supraimpozitat de aleşii locali» publicat în ziarul „Viaţa liberă” din 4 decembrie 2019, vă rugăm să ne transmiteţi punctul de vedere. Faţă de această situaţie considerăm că în cazul în care cele relatate în articol sunt reale este necesară rectificarea HCL nr. 523/21.11.2019”, se arată în document.

„Vă comunicăm că municipiul Galaţi are în programul de investiţii obiectivul «Modernizarea străzi Valea Oraşului – etapa VI», în care sunt cuprinse lucrările pe străzile Plevnei, Spaniolă, Decebal (tronson Săliştei – George Enescu), Olteniţei, Vămii, Siretului, Leului, Vadu Cărăbuş, la această dată, în derulare. După finalizarea lucrărilor vor fi înaintate propunerile pentru zonare. Având în vedere datele prezentate vă rugăm să procedaţi la modificarea/revizuirea HCL 523/2019 privind zonarea teritoriului cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în răspunsul Serviciului Investiţii, ajuns şi pe masa aleşilor.

Urmarea

Conform documentelor, Comisia pentru stabilirea zonelor de impozitare a terenurilor din municipiul Galaţi s-a întrunit pe 5 decembrie 2019 „pentru a clarifica propunerile de modificare ale delimitării zonelor de impozitare pentru anul fiscal 2020, adoptate prin HCL nr. 523 din 21 noiembrie 2019”.

„Din analiza propunerilor prezentate, considerăm oportun ca străzile Plevnei, Spaniolă, Olteniţa, Vamei, Siretului, Leului şi Vadul Cărăbuş să fie încadrate în zona de impozitare C, urmând ca, după finalizarea lucrărilor de modernizare, să se facă propuneri de încadrare într-o zonă superioară de impozitare”, se arată în procesul verbal al Comisiei.

Astfel, proiectul de hotărâre care va fi supus votului aleşilor prevede revenirea în zona de impozitare C a străzilor Vadul Cărăbuş, Leului, Olteniţa, Plevnei, Siretului, Spaniolă, Vamei. Rămâne de văzut ce vor decide aleşii.

Lucrările au încremenit

Cel mai probabil gălăţenii care au proprietăţi pe aceste străzi se vor bucura că nu vor fi nevoiţi, în 2020, să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Dar cel mai mult şi-ar dori ca lucrările începute pe străzile pe care locuiesc să se finalizeze. Şi asta pentru că, în ciuda articolelor publicate de noi în ultima vreme, modernizarea pare că a încremenit. În cazul în care nu a fost cu totul abandonată.

Citit 5114 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.