Scandal în Consiliul Local pentru 30 de milioane lei

Scandal în Consiliul Local pentru 30 de milioane lei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Istoria recentă a unui împrumut bancar în valoare de 30 de milioane de lei, dorit de Primăria Tecuci pentru reabilitarea unor artere rutiere din oraș, a iscat un adevărat scandal la nivelul Consiliului Local (CL) al municipiului din nordul județului.

Liderul PNL Tecuci, Lucian Costin, acuză vehement modalitatea de punere în practică a inițiativei. Încă din data de 2 martie, cu o zi înainte de ședința extraordinară de consiliu, convocată cu această hotărâre pe ordinea de zi, Costin anunța pe o pagină de socializare că ”marți, 3 martie, este o nouă ședință de Consiliu Local, în care primarul Hurdubae și consilierii PSD vor din nou votul pentru împrumutul de 300 de miliarde de lei. Poziția echipei PNL este clară: vot negativ, cel puțin până la organizarea unei dezbateri publice, cu tecucenii. Vrem transparență totală!” Acest lucru s-a și întâmplat, echipa de consilieri PNL din CL Tecuci părăsind sala de ședințe înainte de vot, împreună cu reprezentantul ALDE și cu unul dintre consilierii locali PMP.

Contactat telefonic, Lucian Costin ne-a declarat că ”astfel de împrumuturi au fost contractate, într-adevăr, de alte primării, dar pentru a cofinanța proiecte ale comunității. Există comune din județul nostru care au accesat de trei ori mai multe fonduri prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală - n.r.) decât municipiul Tecuci. De altfel, noi ne-am opus și în urmă cu un an de zile, când, în mod asemănător s-a încercat îndatorarea primăriei cu suma de cinci milioane de lei”.

Liderul PNL Tecuci ne-a atras atenția că votul dat în Consiliul Local municipal în favoarea contractării creditului a trecut cu votul unei colege din PMP care a fost exclusă din partid a doua zi. În fapt, el acuză aprobarea acestei hotărâri în lipsa existenței unor avize de specialitate și ne-a precizat că ”așteptăm procesul-verbal al ședinței pentru a-l analiza foarte serios, iar pentru acest abuz grosolan vom sesiza Instituția Prefectului și poate chiar vom face și o plângere penală”.

Pe o poziție diametral opusă, după cum era de așteptat, se situează edilul-șef din Tecuci, Cătălin Hurdubae. Joi, 5 martie, acesta ne-a explicat că reacția consilierilor din opoziție poate fi catalogată elegant ca fiind puerilă, în contextul în care ”la comisie vineri, sau luni, înainte de ședință au venit, au semnat convocatorul, dar nu și procesul-verbal”. El arată că se respectă, conform legii, gradul de îndatorare al UAT-ului și că pentru municipiile de rang doi a fost dificilă accesarea fondurilor europene.

”Am avut un proiect prin FDI, dar a fost desființat de Guvernul Orban, iar un kilometru de drum asfaltat costă 1,5 milioane de lei. Doar prin forțele noastre nu putem realiza investiția”, a mai spus Hurdubae. Edilul-șef a ținut să menționeze că dobânda bancară de 2,5 la sută pe an plus ROBOR ar fi una bună, ținând cont de condițiile pieței, iar rata de circa 140-160 de mii de lei ce ar reveni lunar de plată UAT Municipiul Tecuci este sustenabilă. ”Nu putem politiza în așa hal”, a mai spus primarul tecucean, adăugând că, în opinia sa ”patru-cinci oameni nu pot să-și bată joc de viața unui oraș”, cu trimitere explicită către consilierii opoziției.

Vineri, 6 martie, prefectul Gabriel Avrămescu ne-a informat că nu avea încă ”la mapă” hotărârea de consiliu, împreună cu avizele de legalitate. Însă, dincolo de toate aceste controverse din preajma campaniei electorale, nu putem să nu remarcăm starea deplorabilă în care se găsește al doilea muncipiu al județului în anul de grație 2020. Orașul care a dat posterității pe Calistrat Hogaș, Gheorghe Petrașcu sau Mihail Manoilescu, ca să oferim cititorilor doar câteva nume ilustre, a cunoscut o depopulare masivă în ultimii treizeci de ani, cu peste 12.000 de persoane. Cine are curiozitatea să urmărească o ședință a Consiliului Local Tecuci de pe un cunoscut portal de conținut video, se poate lămuri și cam de ce.

Citit 4591 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2020 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.