Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
5 comentarii

O abordare a pensiilor speciale plătite de stat în contextul pandemiei de SARS-co-V-2 a dat naștere la destule polemici în spațiul public, unele mai mult sau mai puțin politicianiste. Subiectul este unul deosebit de sensibil și de serios, iar cititorii trebuie să fie cei care să aibă informații pentru a-şi putea forma o părere documentată și rațională.

La această dată, în România există trei categorii de pensionari: cei majoritari, beneficiari ai sistemului public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, pensionarii beneficiari de pensii militare de stat și, în fine, cei beneficiari de pensii de serviciu, ultimele două categorii fiind denumite, generic, pensii speciale. Diferențele dintre cele trei categorii de pensionari apar din aplicabilitatea sau nu a principiului contributivității și implicit a modului de stabilire a pensiei, în cazul pensiilor speciale existând reduceri de vârstă și un alt mod de calcul.
Desigur, abordările factorilor decizionali de natura limitării sau chiar a eliminării unor pensii speciale nu sunt de ieri, de azi. Totuși, prin prisma reducerii considerabile a activității economice în sectorul privat, ca urmare pandemiei declanșate de noul coronavirus și de instituirea stării de urgență, ele au reapărut pe tapet în ultima săptămână.

Grilă progresivă propusă de PNL. PSD acuză ipocrizie

Reprezentanții PNL, partid aflat la guvernare, au depus în Parlament un amendament prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale, cu o valoare cuprinsă între 10 și 95 la sută. "Prin amendamentul depus, propunem ca banii rezultați din impozitarea acestor pensii speciale să meargă pentru achiziția de echipamente medicale și pentru susținerea celor care luptă din prima linie a frontului cu coronavirusul! Cum se va realiza impozitarea: 10% pentru pensiile speciale cuprinse între 2.001-4.000 de lei, cu 60% vor fi impozitate pensiile speciale cuprinse între 4.001-7.000 de lei, iar cu 95% vor fi impozitate pensiile speciale care depășesc 7.000 de lei. De ce am ales să mergem pe această variantă progresivă? Pentru ca apărătorii acestor pensii nesimțite să nu se folosească de decizii ale CCR, care au interzis eliminarea totală a acestui tip de privilegii. Vreau să fac însă observația că nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare", a precizat senatorul George Stângă, președintele Organizației Județene a PNL Galați, pentru cotidianul nostru, într-o discuție telefonică.
La polul opus al eșichierului politic, președintele PSD Marcel Ciolacu îi acuză de ipocrizie pe liberali. "După ce PSD a anunțat că va impozita drastic toate pensiile speciale, am văzut cu toții un adevărat concurs de populism din partea celorlalte partide, care s-au înghesuit să depună proiecte în Parlament. De departe, cei mai ipocriți sunt cei de la PNL, care, după ce au mai mimat o dată că elimină pensiile speciale, acum se fac că le impozitează. Ipocriților - aveți Guvern, aveți toate pârghiile ca să dați Ordonanță de Urgență! Ce vă reține?! De ce continuați să pacăliți oamenii?! Premierul Orban ar trebui să ia proiectul PSD privind impozitarea pensiilor speciale și să dea Ordonanță de urgență. Acum! Și să dea banii la sănătate!", a precizat Ciolacu, într-o postare recentă pe Facebook.

 

Un alt mod de impozitare, în viziunea USR. ALDE nu vrea hei-rupism

USR a ținut să menționeze că a depus înaintea PNL un proiect de lege în acest sens, în contextul în care "pensiile speciale ne costă 200 milioane de euro în fiecare lună. Cele aflate în plată nu pot fi eliminate, din cauza unei decizii a Curții Constituționale. Dar pot fi impozitate. Deputații Cristina Prună și Claudiu Năsui au depus un proiect de lege care prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei. Impozitul se aplică doar pentru partea non-contributivă a pensiei. Sumele încasate de stat din aceste impozite vor fi virate într-un cont distinct al bugetului de stat și întrebuințate pentru investiții în domeniul sănătății și măsuri pentru sprijinirea economiei", se arată pe pagina de Facebook a formațiunii politice.
Președintele ALDE Galați, Cristian Dima, are o abordare temperată: "Nu îmi place când ne grăbim să luăm decizii hei-rupiste. Pe o speță similară, cei de la PNL cred că au ajuns în mod premeditat la CCR și au primit respingere. Din punct de vedere moral, e clar că nu putem avea pensii de 77.000 de lei la care nu s-a contribuit. Trebuie să existe o echitate legată de contributivitate și nu de ultimul salariu, acesta fiind un calcul incorect. Pe de altă parte, ies la pensie oameni la 45 de ani, în vârf de experiență și nu e echitabil față de alte profesii, dacă ne gândim că dorim ca profesorii să ne împărtășească din experiența lor până la 70-80 de ani. Din punct de vedere legal, să ne reamintim de beneficiile cotei unice de impozitare, pentru că o formă de impunere ar fi un element de solidaritate, atât economic, cât și social".

"Datul după cireș", în optica Pro România și necesitatea unei ordonanțe, abordare a PMP

Un discurs pe alocuri similar îl are și senatorul gălățean Nicolae Marin (Pro România). El crede că "nu mai trebuie să ne dăm după cireș, pentru că o lege votată în acest sens nu va fi acceptată de CCR. Totodată, nu ne putem duce dintr-o extremă în alta, astăzi când polițiștii și militarii sunt printre cei mai expuși în lupta cu noul coronavirus. Altfel, medicii nu au pensii speciale, dar cei de la Curtea de Conturi beneficiază. Noi, ca aleși, și aleșii locali avem o mare problemă legată de suspendarea vechimii în muncă pe perioada mandatului. Reglementăm situația și impozităm fără probleme la parlamentari, din punctul meu de vedere și cu 99 la sută, dar mare atenție față de anumite categorii!".
Tranșant, ca de obicei, ni s-a părut deputatul Cătălin Cristache, vicepreședinte PMP. "Nu sunt de acord cu poziția PNL. Fac ce au făcut și în cazul alegerilor anticipate sau a primarilor în două tururi. Nu există majoritate PNL în Parlament și pe acest subiect trebuie dată ordonanță de urgență, care ar intra în vigoare în câteva zile și nu mă refer aici la polițiști, militari, procurori sau judecători, care nu au voie să facă nimic altceva pe parcursul carierei, dar de dorit ar fi ca toată lumea să-și ia pensia în funcție de contributivitate. Trebuie făcută o analiză foarte temeinică, să nu lase loc la interpretări!". "Ca gest de normalitate şi solidaritate, se impune tăierea cu 30% a salariilor şi indemnizaţiilor miniştrilor, parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consilierilor locali şi judeţeni. Vorbim de o economie la buget de aproximativ 50 milioane de euro lunar, ceea ce se poate traduce în 1.000 de ventilatoare mecanice, care pot fi aduse încă din prima lună în România", mai precizează Cristache pe pagina de Facebook.

 


Citit 4543 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2020 19:00

5 comentarii

 • postat de mihai valerian Marți, 07 Aprilie 2020 15:45 5.13.128.*** Link la comentariu
  1
  2

  Pentru cei care vorbesc de principiul contributivitatii: toata lumea din Romania (salariati) contribuie cu acelasi procent din venituri conform codului fiscal. Nimeni nu are un cont in care ajung banii lui si el primeste ce a contribuit. Nici nu ar fi posibil deoarece pensiile actuale se platesc din contributiile actuale. Statul hotaraste cat anume e pensia prin stabilirea valorii punctului de pensie. In afara de aceasta suma o parte vor primi contributia la pilonul 2. Asa functioneaza sistemul nostru si marea majoritate a sistemelor europene. Pensiile militarilor si politistilor (contribuie exact ca toata lumea) se achita da la bugetul MApN si MAI nu din bugetul asigurarilor sociale.

  Raportează
 • postat de bosorog Marți, 07 Aprilie 2020 15:09 78.96.59.*** Link la comentariu
  2
  3

  Niste smecheri. Paseaza motanul de la unul la altul si totul va ramane neschimbat. Aiureala ca nu se pot anula pensiile speciale e praf in ochi. Sa se faca un referendum pentru anularea lor si schimbarea Constitutiei sa nu mai aiba bororogii de la ccr motive de bagat bete in roate.

  Raportează
 • postat de CERCEL Marți, 07 Aprilie 2020 13:05 136.255.148.*** Link la comentariu
  2
  17

  judecatorii si procurorii careaun graficul cel mai ridicat ptr. ce primesc ensii speciale?????? SOLUTII PROASTE CARE SE MODIFICA LA CEDO SI PENTRU CARE NU PLATESC NIMIC, PRESTANTA NIMIC, INTELECT NIMIC, DEAPROAPE DOUA LUNI STAU IN BIROURI SI JUDECA PE SARITE CATE UN DOSAR URGENT, SALARIU ACELASI..... AICI TREBUIE SIGUR UMBLAT , DACA SUNT TOTI ATUNCI TOTI SA FIE.

  Raportează
 • postat de Doru Marți, 07 Aprilie 2020 10:22 85.186.244.*** Link la comentariu
  7
  16

  In principiu, pensia este un venit al celor care au contribuit la un fond de pensii. Cine nu contribuie la acel fond, nu are dreptul sa primeasca pensie. Modul de calcul trebuie sa fie identic pentru toti contribuabilii iar varsta de pensionare trebuie sa fie aceeasi pentru toata lumea.

  Inteleg foarte bine prblema militarilor, politistilor si altor categorii care beneficiaza de pensie speciala.
  Insa de facto, acelea NU sunt pensii, ci rente viagere, acordate de statul roman. Nu e normal sa se ia bani din fondul de pensii pentru plata acelor sume de bani.

  Reformarea sistmului de pensii (trebuie) sa inceapa de la eliminarea conceptului de pensie speciala. Pentru militari si politisti, renta ar trebui acordata in functie de vechimea in sistem, gradul si functia detinuta, calculata la procent din MEDIA soldelor obtinute, incepand cu varsta de 65 ani, la fel ca toti ceilalti.
  Pentru personalul din justitie, ar trebui sa existeun sistem contributiv la care se adauga un spor de la stat.

  Raportează
 • postat de D Marți, 07 Aprilie 2020 07:28 188.26.124.*** Link la comentariu
  1
  25

  Pensiile speciale trebuie eliminate. Toți suntem egali, nici un om și nici o meserie nu este "mai specială" că alta. Pensia trebuie să reflecte principiul contributivitatii și atât.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.