Coronavirusul a scos la iveală neregulile de la căminul ”Sf. Ilie”

Coronavirusul a scos la iveală neregulile de la căminul ”Sf. Ilie”
Autorizare pentru 66 de persoane, cazare pentru 140
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Căminul de îngrijire bătrâni "Sf.Ilie" pare să fie o bombă cu ceas atât pentru aparţinători, cât şi pentru autorităţi. Autorizat pentru un număr de 66 de persoane, căminul avea în grijă aproximativ 140 de bătrâni. În timp ce aparţinătorii cer, îngrijoraţi, explicaţii despre ceea ce se întâmplă cu rudele lor, autorităţile caută soluţii pentru gestionarea situaţiei. Acuzaţiile curg şi de o parte, şi de cealaltă, iar totul pare să ducă spre o singură direcţie: căminul nu a fost verificat, iar dacă nu apărea focarul de coronavirus, neregulile ar fi continuat să fie trecute cu vederea.

Căminul de bătrâni "Sf. Ilie", focar declarat de coronavirus, după ce 72 de bătrâni şi 18 angajaţi au fost infectaţi cu coronavirus chiar de directoarea instituţiei, a intrat, prin ordin semnat de secretarul de stat Raed Arafat, pe 8 aprilie, în coordonarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi.

Conform acestui ordin, administrarea căminului era în subordinea DGASPC, până când administratorii de drept îşi putea relua activitatea. Acest lucru s-a întâmplat o zi mai târziu, pe 9 aprilie, când patronul căminului a ieşit din izolare la domiciliu. În acea zi, căminul a revenit în coordonarea patronului, iar autorităţile au înfiinţat o comisie, cu reprezentanţi de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) şi DGASPC, care să coordoneze şi să ajute la restabilirea normalităţii în centrul de îngrijire. În urma unei discuţii cu patronii căminului, autorităţile i-au informat că le vor oferi sprijin medical, la cerere, fiind vorba despre un centru privat.

"Cei de la centru au fost informaţi că trebuie să solicite, motivat, personal medical în sprijin. Ni s-a transmis un e-mail de la centru şi ni s-a spus că au făcut aprovizionarea, că au dezinfectanţi şi că au nevoie de personal. Nu ni s-a spus dacă este vorba despre infirmieri, medici sau asistenţi medicali şi de câte persoane este vorba. Am întocmit un plan de urgenţă, care a fost însuşit de comisia formată, urmând ca AJPIS să ducă la îndeplinire planul de urgenţă. Dimineaţă au fost două cadre medicale, iar de la ora 13,00 au mai mers acolo alte şase cadre medicale, printre care şi un medic. Noi asigurăm acolo personal în ture, pentru că, după cum ştiţi, şi la spitale sunt foarte mulţi pacienţi", ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

Cine verifică, dacă verifică?

Neînţelegerile cu privire la numărul cadrelor medicale necesare pentru îngrijirea bătrânilor scot însă la iveală nereguli mult mai vechi. Conform site-ului Ministerului Muncii, Asociaţia "Şerban şi Asociaţii", care are în administrare căminul de bătrâni, are autorizaţie, din 2017, pentru cinci ani, pentru 66 de persoane. Din listele de la Direcţia de Sănătate Publică, în cămin au fost testaţi 140 de bătrâni, ceea ce denotă că, deşi autorizaţia era pentru 66 de persoane, în centrul cu pricina erau cazaţi de cel puţin două ori mai mulţi vârstnici.

"Mă întreb, până acum, cei de acolo şi cei care trebuiau să îi verifice nu au văzut aceste lucruri? Au autorizaţie pentru ceilalţi bătrâni care sunt în centru? Există dotări suplimentare pentru personalul de acolo? Această întrebare ar trebui să o punem toţi, inclusiv cei care au plătit sume importante de bani pentru ca bătrânii lor să fie cazaţi în acel centru. Cei care ar fi trebuit să îi verifice sunt cei de la AJPIS. Este foarte important să analizăm toate aspectele, pentru că acolo vorbim despre o entitate privată. Rugămintea este la calm şi la găsirea de soluţii, împreună cu aparţinătorii, pentru că acum este cel mai important să salvăm cât mai multe vieţi. Mai mult, acolo vor rămâne mult mai puţine persoane, multe dintre ele fiind deja transferate la spitale, deci nu va mai fi nevoie de acelaşi număr de personal. Eu aştept de la acel centru fundamentarea nevoii de personal, cât, cum şi din ce specialităţi", a completat prefectul judeţului Galaţi.

Aparţinători îngrijoraţi

În timp ce unii dintre cei cazaţi în centru au ajuns la spitalele din Galaţi, alţii au rămas în centru şi au nevoie de ajutor. Mai grav este că unii nu ştiu, din cauza afecţiunilor medicale, nici cum îi cheamă sau ce medicamente trebuie să ia, acesta informaţii fiind deţinute doar de personalul centrului. Personal care, culmea, este, în mare majoritate, internat în spitale, cu confirmare de coronavirus. În aceste condiţii, unii dintre bătrâni nu şi-au mai primit medicamentele, iar asta i-a îngrijorat, pe bună dreptate, pe aparţinătorii care nu au mai aflat veşti despre cei dragi de zile în şir. "Nu ne spune nimeni nimic. Am văzut în presă că a fost delegat personal aici şi nu este aşa. Nu ştim dacă cei care au teste negative au fost sau nu separaţi de cei care încă aşteaptă rezultatele testelor. Dacă printre cei care aşteaptă rezultatele sunt şi pozitivi, atunci se vor infecta şi cei care au ieşit iniţial negativi. Nimeni nu ne spune nimic şi suntem îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă. Sunt oameni care nu şi-au luat medicamentele extrem de necesare, sunt oameni care nu au fost schimbaţi", ni s-a plâns Gabriela Ion, fata unui bătrân din centru.

Indiferent de partea cui este dreptatea, viaţa bătrânilor din acest centru este mult mai importantă. Tocmai de aceea, reprezentanţii căminului ar trebui să pună cărţile pe masă, să vorbească deschis atât cu autorităţile, cât mai ales cu aparţinătorii, astfel încât să se poată rezolva problema.

Despre neregulile şi încălcările legii care au avut loc de-a lungul timpului la cămin şi în instituţiile care ar fi trebuit să-i verifice activitatea, autorităţile în drept au timp să se ocupe după încheierea crizei şi salvarea bătrânilor. Noi vom urmări cu siguranţă subiectul.

 

Citit 6508 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 00:07

8 comentarii

 • postat de galati
  Luni, 13 Aprilie 2020 09:14
  136.255.148.***
  cei care ajung in astfel de camine au boli care atrag incadrarea in grad de handicap grav cu asistent, asta insemnand cam 1700-1800 lei pe luna. La astia adaugam si pensia si iese o suma frumusica pe care apartinatorii o platesc caminului, adica cam aproximativ 600 euro. Badantele se duc si muncesc in Italia pentru acesta suma. Am vazut ca ele declarau , la tv, ca pentru 400-500 euro ar ramane sa lucreze si in Romania ca ingrijitoare. In aceste conditii apartinatorii ar trebui sa se gandeasca la varianta ingrijirii permanente a unui batran de o ingrijitoare ,
  1
  3
  Raportează
 • postat de florin
  Duminică, 12 Aprilie 2020 15:44
  86.124.205.***
  Aceste cămine sunt de fapt o anticameră a morții!As prefera o moarte rapidă de cît sa fiu plasat într-o clădire in care mirosurile morții se simt peste tot!La toate căminele de bătrîni este o situație în care bătrînii sunt ținuți în viața pt pensii!Ca un facut toate cheltuielile fac exact cît pensia!Pensiile trebuie sa fie cît mai mari pt a fi primiți în asa zisele cămine!Si cu completare de la apartinatori!Si ca serviciile sa fie completa după ce bătrînul decretează ca un facut patronii de cămine te anunta ca pot sa-ti asigure serviciile necesare pt îngropată decedatului!Da societate modernă!Nu se va întîmpla nimic nimeni nu va fi acuzat prea multi mănîncă o grămadă de bani pe spatele bătrînilor!
  2
  7
  Raportează
 • postat de Speed stick
  Duminică, 12 Aprilie 2020 10:38
  5.13.139.***
  140 de bătrâni înghesuiți într-un centru pentru 66 de bătrâni. Lacomia celor care administrau caminul se intersectează cu eliberarea copiilor de povara ingrijirii părintilor. Neputința copiilor si a angajatilor de a proteja calitatea vietii până la sfârșit, face ca acesti bătrâni sa cadă pradă ignorarii celor mai elementare măsuri de prevenție. Și-au asumat un rol social de îngrijire a acestor bătrâni dar fără dedicație și fără responsabilitate s-a ajuns aici. O vorba veche spune ca drumul pana in iad e pavat cu intentii bune. Lipsa de profesionalism, de implicare reală a personalului dublată de nepăsarea noastră va conduce la uitarea acestui eveniment.
  1
  13
  Raportează
 • postat de 3000
  Duminică, 12 Aprilie 2020 01:05
  5.13.188.***
  3000
  4
  1
  Raportează
 • postat de Marchis Elena
  Sâmbătă, 11 Aprilie 2020 17:04
  188.24.241.***
  Buna ziua,
  Este foarte dureros ce sa intimplat si de neimaginat,avem legislatie, structuri de control,oameni foarte bine platiti si hotia si dezinteresul sunt la ordinea zilei.
  Va propun ,pentru binele persoanelor in varsta, un control si la caminele de batrani care nu sunt private ,care sunt sub tutela conducerii administrative locale sau judetene Avand o experienta cu acestea acum cativa ani ,cred ca pot sa va asigur ca se vor gasi mari surprize,o structura de clan ,de rude,de angajari pe pile si relatii .
  Poate partea ,,buna,, a acestei pandemi va fi aceea ca ne va trezi si nu vom mai accepta compromisurile si neregulilor.
  Multa sanatate tuturor.
  1
  20
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 11 Aprilie 2020 08:37
  5.13.144.***
  Statul criminal face victime... in speca coruptia, delasarea si indiferenta! BRANDUL ACESTEI TARI!
  CAND VA PLATI PENTRU CRIMELE SALE? NICIODATA!
  0
  30
  Raportează
 • postat de Icar
  Sâmbătă, 11 Aprilie 2020 07:19
  5.13.195.***
  Odata instalat in conducerea Galatiului , trebuia sa purificati orce centru de ingrijire a batranilor indiferent ca era de stat sau privat , daca nu izbucnea focarul totul era ok si nu mai stia nimeni cati erau cazati si alte lucruri gasite intre timp acolo , aveti o armata de oameni in subordine si institutii bine platite din banul public, macar sa-si faca treaba cum trebuie
  1
  35
  Raportează
 • postat de Un om satul de atata nedreptate...
  Sâmbătă, 11 Aprilie 2020 06:59
  5.13.251.***
  Atat timp cat cei de la AJPIS, care si au batut joc de atributiile pentru care sunt platiti, ca sa nu mai vorbim si de sarmanii batrani, vor scapa cu mustrari si nu cu PUSCARIE, lucrurile in tara asta vor continua asa, adica, fiecare face ce vrea, daca e dibuit, in cel mai rau caz se lasa cu destituire.
  De asta se fura pe rupte si sa jefuit totul, pentru ca nimeni nu raspunde cu adevarat, legea ee doar pe hartie...
  E posibil sa ingramadesti 140 de oameni in 66 de spatii, si nici un control sa nu sesizeze asa ceva?
  La noi e posibil orice
  BATAE DE JOC IN TOATE...CATI BATRANI DISPUN DE 2500 de lei PENTRU A ACCEDE LA UN GHETOU CA ACESTA?
  1
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.