Nu ne-ajung banii decât până în octombrie

Nu ne-ajung banii decât până în octombrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Premieră la CL: şedinţa de la ora 15 * Şi furtuna de după *

Închirierea locuinţelor ANL, bugetul municipiului pe 2010, tarifele aplicate de portul de ambarcaţiuni, salariile majorate pentru funcţionarii publici ai Primăriei nu au stârnit atâtea patimi din partea consilierilor locali câte a provocat… ora de începere a şedinţei.

În premieră, aleşii locali s-au reunit în şedinţă ordinară de la ora 15 trecute fix, în loc de tradiţionala oră 17 şi ceva.

Dezbaterea orei la care vor începe de acum înainte întrunirile s-a lăsat cu strigăte, lamentări şi chiar ameninţări cu demisia. 

Cel mai important punct de pe ordinea de zi, bugetul general al municipiului Galaţi pe anul 2010, în sumă de 647.514.000 lei (aproximativ 154.170.000 euro), era cât pe-aici să treacă neobservat.

Proiectul fusese deja supus la vot şi parte dintre consilieri ridicaseră mâna să-l voteze când viceprimarul PNL Mircea Cristea a cerut detalii despre vistieria din care va trebui să se descurce municipalitatea în 2010.

Directorul economic al Primăriei, Doina Stamate, le-a explicat aleşilor că bugetul pe 2010 este mai mic faţă de cel din 2009.

„Bugetul local este de 89,7 la sută faţă de 2009. La fondurile externe este 66,3 la sută faţă de anul 2009, la extrabuget este 92,4 la sută, iar la credite externe - 66,1 la sută faţă de anul trecut”.

„Această reducere de aproape 10 la sută se reflectă în toate capitolele de cheltuieli şi în concluzie acest buget ajunge doar până în luna octombrie. De ce? Pentru că în acest an trebuie să definitivăm cele două mari proiecte ISPA, unde avem foarte multe cheltuieli neeligibile, avem de alimentat două fonduri de rezervă, împrumuturile de la Banca Europeană pentru Investiţii pentru proiectele ISPA, aproape 15 milioane de lei – cofinanţări pentru proiectele structurale”.

„După lege, aceşti bani se rambursează în şase luni. Apreciez că în luna septembrie această sursă pe care am prins-o în buget să o obţinem şi să acoperim cele două luni rămase descoperite”, a explicat Doina Stamate.

Marina şi Arta, sărăcie lucie

Potrivit directorului economic, la învăţământul preuniversitar cheltuielile sunt fundamentate pe baza costurilor pe elev.

„Trebuie să vă spun că nu vor ajunge banii la unele şcoli, cum sunt cele de specialitate – Liceul de Marină şi Liceul de Artă, decât până în luna iunie. Ministerul va trebui să găsească soluţii pentru suplimentarea bugetului. La celelalte şcoli, în jur de noiembrie se termină banii”.

„Aşteptăm rectificarea de buget, această cheltuială fiind suportată numai din TVA, cum prevede legea. Chiar să vrem să completăm din surse proprii, nu putem”, a declarat directorul economic al Primăriei.

După ce Nicolae Rainea a ameninţat că îşi dă demisia, aleşii locali au decis că şedinţele se vor ţine de la ora 15. Vom reveni cu amănunte asupra deciziilor luate de aleşi şi a contrelor de şedinţă.

Citit 1148 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.