Primăria vrea ”Tinereţe fără bătrâneţe”. Proiect de peste 9,5 milioane de lei pentru vârstnici

Primăria vrea ”Tinereţe fără bătrâneţe”. Proiect de peste 9,5 milioane de lei pentru vârstnici
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte „Tinereţe fără bătrâneţe”, cu fonduri europene. Este vorba despre un centru de recreere pentru persoane vârstnice pentru care a depus cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi pentru proiectarea şi execuţia căruia a lansat la licitaţie un contract de peste 9,5 milioane de lei fără TVA. Centrul ar urma să fie amenajat în trei dintre clădirile rămase din fostul sediu al Colegiului „Traian”.

Până pe 6 iulie 2020, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele în cadrul licitaţiei lansate pentru ”Centrul de Recreere pentru Persoane Vârstnice – Tinereţe fără Bătrâneţe”. Valoarea estimată a contractului de proiectare şi execuţie este de 9.550.096 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preţ”. Obiectivul îl reprezintă amenajarea şi dotarea unui centru de recreere pentru care municipalitatea a depus o cerere de finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Din sediu de colegiu, spaţii pentru vârsta a treia

Adresa viitorului centru de recreere este strada Traian nr. 203, acolo unde a fost sediul Colegiului „Traian”. Conform Primăriei, în anul 2011, acesta a fost comasat prin absorbţie cu Colegiul „Radu Negru”, în cadrul căruia a fost mutată întreaga activitate de învăţământ. Cele şase corpuri de clădire ale Colegiului „Traian” - grupul şcolar, două internate, clădirea centralei, sala de sport, atelierul-şcoală - au rămas goale, degradându-se. Din anul 2016, în două dintre corpurile de clădire îşi desfăşoară activitatea provizoriu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Pentru terenul neocupat şi celelalte construcţii dezafectate, Primăria are planuri mari: să realizeze Căminul pentru Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” – care funcţionează acum într-o clădire improprie de pe strada Războieni nr. 15 - şi centrul „Tinereţe fără bătrâneţe”. De altfel, la recenta şedinţă a Consiliului Local a şi fost votată schimbarea destinaţiei imobilului constituit din teren şi construcţii, situat în Galaţi, strada Traian nr. 203 din spaţii de învăţământ în sediu necesar desfăşurării activităţii Căminului de Persoane Vârstnice “Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Centrului de recreere pentru persoane vârstnice – “Tinereţe fără bătrâneţe”, pentru o perioadă de zece ani.

Cum va arăta viitorul centru

Conform Primăriei, proiectul propune lucrări de modernizare, recompartimentare, reconfigurare şi igienizare a trei dintre corpurile de clădire, astfel încât să fie asigurate condiţii optime pentru activităţi de petrecere a timpului liber, de recreere şi consiliere de specialitate, pentru un număr de o sută de asistaţi sociali.

Obiectivele fundamentale ale centrului vizează facilitarea şi încurajarea legăturilor interumane şi cu prioritate menţinerea relaţiilor cu membrii familiei.

În centru, vârstnicii vor avea ocazia să-şi pună în valoare potenţialului cultural, intelectual, artistic şi profesional. Vor avea parte de seri culturale, întâlniri cu personalități ale vieții cultural – artistice locale şi naţionale, aniversarea unor evenimente, dar şi de discuţii cu specialiști din diverse domenii (reprezentanții Casei de Pensii, medici, avocați) care să le explice cum pot rezolva anumite probleme cu care se confruntă.

În cadrul proiectului vor fi asigurate și dotările spațiilor, respectiv sala de bibliotecă și lectură, sala de spectacol, sala de audiotecă, sala de cinematecă, sala de internet, sala de socializare și activități recreative, grupurile sanitare, camera de supraveghere, biroul administrativ, garderoba și vestiarele.

Bani europeni

Conform Primăriei, valoarea totală a proiectului pentru centrul de recreere este de 16.102.186 de lei, din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 8.913.077 de lei, cheltuielile neeligibile - 7.007.208 de lei, iar contribuţia Primăriei ar fi de 181.899 de lei.

Durata estimată pentru execuția lucrărilor este de 13 luni, dar totul depinde de semnarea finanţării, finalizarea licitaţiei şi atribuirea contractului.

Cât despre căminul de bătrâni, documentaţia de avizare a lucrărilor şi valoarea investiţiei de 13.396.465 de lei sunt aprobate din noiembrie 2018... şi aprobate au rămas!

Citit 4459 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.