Primăria vrea ”Tinereţe fără bătrâneţe”. Proiect de peste 9,5 milioane de lei pentru vârstnici

Primăria vrea ”Tinereţe fără bătrâneţe”. Proiect de peste 9,5 milioane de lei pentru vârstnici
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte „Tinereţe fără bătrâneţe”, cu fonduri europene. Este vorba despre un centru de recreere pentru persoane vârstnice pentru care a depus cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi pentru proiectarea şi execuţia căruia a lansat la licitaţie un contract de peste 9,5 milioane de lei fără TVA. Centrul ar urma să fie amenajat în trei dintre clădirile rămase din fostul sediu al Colegiului „Traian”.

Până pe 6 iulie 2020, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele în cadrul licitaţiei lansate pentru ”Centrul de Recreere pentru Persoane Vârstnice – Tinereţe fără Bătrâneţe”. Valoarea estimată a contractului de proiectare şi execuţie este de 9.550.096 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preţ”. Obiectivul îl reprezintă amenajarea şi dotarea unui centru de recreere pentru care municipalitatea a depus o cerere de finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Din sediu de colegiu, spaţii pentru vârsta a treia

Adresa viitorului centru de recreere este strada Traian nr. 203, acolo unde a fost sediul Colegiului „Traian”. Conform Primăriei, în anul 2011, acesta a fost comasat prin absorbţie cu Colegiul „Radu Negru”, în cadrul căruia a fost mutată întreaga activitate de învăţământ. Cele şase corpuri de clădire ale Colegiului „Traian” - grupul şcolar, două internate, clădirea centralei, sala de sport, atelierul-şcoală - au rămas goale, degradându-se. Din anul 2016, în două dintre corpurile de clădire îşi desfăşoară activitatea provizoriu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Pentru terenul neocupat şi celelalte construcţii dezafectate, Primăria are planuri mari: să realizeze Căminul pentru Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” – care funcţionează acum într-o clădire improprie de pe strada Războieni nr. 15 - şi centrul „Tinereţe fără bătrâneţe”. De altfel, la recenta şedinţă a Consiliului Local a şi fost votată schimbarea destinaţiei imobilului constituit din teren şi construcţii, situat în Galaţi, strada Traian nr. 203 din spaţii de învăţământ în sediu necesar desfăşurării activităţii Căminului de Persoane Vârstnice “Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Centrului de recreere pentru persoane vârstnice – “Tinereţe fără bătrâneţe”, pentru o perioadă de zece ani.

Cum va arăta viitorul centru

Conform Primăriei, proiectul propune lucrări de modernizare, recompartimentare, reconfigurare şi igienizare a trei dintre corpurile de clădire, astfel încât să fie asigurate condiţii optime pentru activităţi de petrecere a timpului liber, de recreere şi consiliere de specialitate, pentru un număr de o sută de asistaţi sociali.

Obiectivele fundamentale ale centrului vizează facilitarea şi încurajarea legăturilor interumane şi cu prioritate menţinerea relaţiilor cu membrii familiei.

În centru, vârstnicii vor avea ocazia să-şi pună în valoare potenţialului cultural, intelectual, artistic şi profesional. Vor avea parte de seri culturale, întâlniri cu personalități ale vieții cultural – artistice locale şi naţionale, aniversarea unor evenimente, dar şi de discuţii cu specialiști din diverse domenii (reprezentanții Casei de Pensii, medici, avocați) care să le explice cum pot rezolva anumite probleme cu care se confruntă.

În cadrul proiectului vor fi asigurate și dotările spațiilor, respectiv sala de bibliotecă și lectură, sala de spectacol, sala de audiotecă, sala de cinematecă, sala de internet, sala de socializare și activități recreative, grupurile sanitare, camera de supraveghere, biroul administrativ, garderoba și vestiarele.

Bani europeni

Conform Primăriei, valoarea totală a proiectului pentru centrul de recreere este de 16.102.186 de lei, din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 8.913.077 de lei, cheltuielile neeligibile - 7.007.208 de lei, iar contribuţia Primăriei ar fi de 181.899 de lei.

Durata estimată pentru execuția lucrărilor este de 13 luni, dar totul depinde de semnarea finanţării, finalizarea licitaţiei şi atribuirea contractului.

Cât despre căminul de bătrâni, documentaţia de avizare a lucrărilor şi valoarea investiţiei de 13.396.465 de lei sunt aprobate din noiembrie 2018... şi aprobate au rămas!

Citit 4316 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:13

10 comentarii

 • postat de lucian
  Marți, 09 Iunie 2020 16:09
  92.223.167.***
  Politica psd-ista! Care este majoritatea in Galati? Pe astia trebuie sa-i amagim! Vin alegerile, deci vor face centru de recreere pentru batrani. Dupa alegeri cine stie cine va pune mana pe cladiri, sigur nu pensionatii.
  Dar ma intriga cei care au ce au cu batranii pensionati si asistatii social. Este o vina ca esti pensionar? Sau ca stai pe social? Este vina daca stai pe social cand poti sa muncesti... si ai si unde. Dar este o alta chestie asta!
  Dar oare voi vreti sa pricepeti ca in Galati au ramas doar astia! Normal sa se faca (propaganda!!!) doar pentru cei ramasi! Altii, cei care se plang, ce au facut? Asteapta ca pe vremea comunistilor sa vina careva sa le dea un loc de munca? Ati facut mai mult decat autoritatile galatene?
  Alesii reprezinta poporul. Daca alesii nu sunt buni e pentru ca poporul nu este bun.
  Trebuie si putina autocritica, altfel nu mai iesim din melma asta niciodata!
  1
  13
  Raportează
 • postat de Costica Secu
  Marți, 09 Iunie 2020 13:32
  5.13.201.***
  Bravo, dar de ce tocmai acum cand au mai ramas 3 luni pana la alegeri? Miroase a promisiune electorala specifica tuturor idililor nostri de dupa '89 !!! Un tunel pe sub Brates si Prut pentru moldoveni nu s-a gandit nimeni, poate tine, zic si eu...
  2
  13
  Raportează
 • postat de george
  Marți, 09 Iunie 2020 11:55
  213.128.162.***
  Stati linistiti, ar fi frumos sa fie pentru toata lumea dar va fi tot pentru clientela PSD, care se duc la acele petreceri pentru pensionari date nevinovat de partidele de stanga, cu invitatii si rezervari pe la diferite restaurante. Sa vezi acolo povesti, ce bine era in comunism. Nu va fi loc pentru cei care au trudit din greu, cu lipsuri, ci tot pentru cei care s-au descurcat si in tinerete.
  @eu are dreptate.
  6
  12
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 09 Iunie 2020 10:45
  86.125.62.***
  Singura veste bună e că se discută despre bani europeni, în rest tragedie....UE oferă un ocean de bani iar noi în loc să ne dezvoltăm ca oraș și ca țară în general, nu suntem în stare decât să atragem finanțări pentru a face camin cultural pentru pensionari și asistați social, pentru că ei sunt grija politicienilor. Nu se va face nimic pentru că banii europeni nu pot fi furați atât de ușor pe cât pot ei să fure, dar vin alegeri peste câteva luni și ăștia votează. Nu sunt în stare să acceseze bani în legătură cu apele ăstea 3 care se întâlnesc în oraș pentru că numai din asta dacă s-ar ocupa cineva, am trăi cu toții din turism și tot ce a duce cu el, în schimb noi altceva decât pensionari și asistați sociali nu suntem în stare. Noi, pentru că ăștia care ne conduc dintre noi vin, sunt după chipul și asemănarea noastră, nu sunt extratereștri
  0
  28
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Marți, 09 Iunie 2020 09:59
  82.79.232.***
  Mult mai bine ar fi sa faceti proiecte pentru tratarea batranilor in asa-zisele centre de ingrijire pentru varstnici care de fapt sunt doar niste depozite de batrani neajutorati. Nu exista medici psihiatri sau psihogeriatrici care sa-i consulte si sa-i trateze mai ales pe cei cu boli degenerative din care cauza cei de varsta a treia ajung in aziluri. Nu exista psihologi care sa le vorbeasca si sa le tina o evidenta a evolutiei starii de dementa, alzheimer, personal, etc., nu este personal calificat , ingrijitoare, asistente medicale scolite pentru tratatrea acestor amarati care fara voia lor au ajuns sa fie dependenti de altii. Sunt aziluri de batrani unde nu calca picior de psiholog sau psihiatru, poate doar sa semneze contractul de colaborare dar nu sa ii consulte. Familia plateste bani grei acestor patroni de camine de batrani si nimeni nu ia vreo masura in privinta consultatiilor si a tratamentelor specifice unor asfel de boli nenorocite ale batranetii. Aici trebuie lucrat, nu centre de recreere. A mai fot infiintat candva "Clubul inteleptilor", la palatul navigatiei, o tampenie care dadea bine in anul alectoral din acea perioada si care s-a desfiintat rapid. Veneau cativa pensionari in anumite zile si pana la anumite ore, pana intr-o zi cand nu au mai venit deloc. Daca vor, batranii pot merge la spectacole pe bilete cu reduceri, in excursii ieftine prin casele de pensii, etc.
  0
  29
  Raportează
 • postat de MM
  Marți, 09 Iunie 2020 09:58
  5.13.159.***
  Mda, eu bag de seama ca administratia galateana, doreste sa transforme Galatiul, intr-un oras de asistati sociali si pensionari.
  Nu de alta dar atat asistatii sociali, cat si pensionarii, nu doresc investitii, prin atragerea de investitori care sa asigure, locuri de munca, decent platite, nu doresc, aeroport, macar un drum express, nu doresc centuri ocolitoare ale orasului, nu doresc locuri de distractie la malul Dunarii, gen AQUA-PARK, nu doresc, pod sau tunel, peste/sub Dunare, nu doresc un spital regional, ultramodern, nu doresc cartiere cu locuinte decente, intretinute si curate, nu doresc un transport in comu modern si ecologic.
  In schimb atat asistatii cat si pensionarii se multumesc cu, lucrari de mantuiala, vezi lucrarea de la singurul pasaj din Galati, se multumesc cu fel de fel de pomeni pre si post electorale gen transport moca, si cantina saracilor. Pensionarii sunt cei care se inghesuie la inceput de an la finante, pt asi plati taxele si impozitele, iar asistatii sociali se multumesc cu ajutorul social si libertatea de a taia frunza la caini, pana la adanci batraneti, fara ai interesa de taxe si impozite.
  Deci, aceste 2 categorii de oameni sunt bazinul electoral convenabil al administratiei galatene si pot fi usor mintiti si manipulati in campaniile electorale, indiferent ca sunt alegeri locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale, cu lucari si investitii de genul celor spuse mai sus si nu conteaza ca se vor realiza pe parcursul a 2-3, poate chiar si 4 mandate sau nu se vor realiza, reincalzind CIORBA cu promisiuni, din 4 in 4 ani.
  6
  11
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Marți, 09 Iunie 2020 08:09
  89.136.0.***
  Promisiune gen parc acvatic la plaja Dunarea!
  Pe de alta parte, atata amar de investitie in renovarea unui ”sediu provizoriu” pentru Parchetul Curtii de Apel!!!
  0
  5
  Raportează
 • postat de ghici
  Marți, 09 Iunie 2020 07:34
  86.124.204.***
  Dar sediiul fostului liceu Al.I Cuza ? Aveti vreo propunere?Ar trebui si el folosit judicios.
  3
  4
  Raportează
 • postat de Terminoiu .....
  Marți, 09 Iunie 2020 06:46
  108.245.201.***
  Ati terminat tot , dupa ce varstnicii ramasi "se vor duce la cele sfinte " ..."orasul " Galati probabili va disparea de pe harta , fiindca nu vor mai fi locuitori acolo . Poate ca totusi lucratorii adusi din Pakistan sau alte meleaguri straine sau minoritarii , vor prolifera ..poate atunci vor mai fi " locuitori " in ...Galati ...sa mentina localitatea ca "urbe". Heheheheheh
  Multumiri edililor care s-au tot perindat pe la conducerea orasului ...
  2
  9
  Raportează
 • postat de tinerete fara batranete si viata fara de moarte
  Marți, 09 Iunie 2020 02:01
  89.137.136.***
  Unui om nu trebuie sa ii dai peste pentru ca il mananca si ramane iar flamand apoi . Trebuie sa ii dai undita ca sa pescuiasca mereu.
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.