A fost semnată începerea lucrărilor la depozitul de deșeuri de la Valea Mărului

A fost semnată începerea lucrărilor la depozitul de deșeuri de la Valea Mărului
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Prezentarea detaliilor tehnice ale proiectului Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor (SMID) din județul Galați are în prim-plan absolut stația de tratare mecano-biologică ce urmează a fi realizată în municipiul Galați.

Circa șaizeci la sută din valoarea SMID este reprezentată de această investiție, dotată cu un digestor şi o turbină de producere a energiei electrice din deșeuri. "După ce se va realiza partea de sortare, deşeurile vor fi tratate mecano-biologic. Se va obţine un compost, care va intra într-un digestor, iar la final vor rezulta un fertilizant organic, care poate fi folosit în agricultură şi biogaz pentru producerea curentului electric. Astfel, staţia îşi va produce singură necesarul de energie electrică", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, autoritatea contractantă a proiectului în valoare totală de 104 milioane de euro. Mențiunea care se impune a fi făcută este că, în niciun caz, curentul electric nu va ajunge în Sistemul Energetic Național, aceasta fiind, de altfel, una dintre condiționalitățile proiectului, finanțat din fonduri europene.

În plus, realizarea și operarea acestei investiții se va face într-un sistem de tip DBO (design-build-operate), în care la licitaţie se vor prezenta în asociere un proiectant, un constructor şi operatorul care va folosi echipamentele pe o perioadă de 15 ani.

Procedură în derulare pentru stațiile la Tecuci și Târgu-Bujor

În paralel cu închiderea depozitului neconform de deșeuri de la Tecuci, aici vor fi realizate o stație de compostare și una de transfer, fapt ce urmează să se petrecă, în mod similar și la Târgu-Bujor. "Suntem în plin proces de evaluare a ofertelor pentru închiderea acestui depozit neconform, realizarea drumurilor de acces şi construirea stațiilor de transfer și de compostare de la Tecuci şi Târgu Bujor", a mai precizat Costel Fotea, menționând că, în cazul fiecăreia dintre cele trei investiții descrise mai sus, există interes din partea a patru-cinci asocieri de firme, din toată țara.

Contract semnat pentru lucrările de la Valea Mărului

În fine, cu titlu de noutate merită să menționăm faptul că a fost semnat deja contractul de lucrări pentru depozitul de deşeuri și stața de sortare de la Valea Mărului, acolo unde este deja finalizată procedura de achiziţie publică. Câștigătoare a fost desemnată asocierea Iridex Group Plastic SRL - Acvatot SRL - Argif Proiect SRL, iar valoarea acestor lucrări este de aproape 60 milioane de lei. "Pentru acest contract de lucrări, procedurile de achiziţie publică au fost derulate în ultimii doi ani, cu clauză suspensivă, fapt care ne-a permis să câștigăm foarte mult timp. De aceea, am putut încheia acest contract atât de repede, la doar două zile după semnarea contractului de finanţare", a precizat, ieri, 19 iunie, președintele Costel Fotea. Termenul de implementare a acestui contract este de 16 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Citit 4531 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.