Și la Galați, oameni cu carieră intră în bătălia politică

Și la Galați, oameni cu carieră intră în bătălia politică
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Discuția despre oamenii noi din politică, eventual la prima candidatură, este permanentă și plictisitoare, în lipsa introducerii unor criterii adiționale. Cel mai important dintre acestea este existența unei cariere serioase, chiar performante. Iată motivul pentru care ne propunem ca, de această dată, cu ocazia alegerilor locale din septembrie 2020, să le prezentăm cititorilor noștri noi candidați, oameni cu realizări profesionale, atât din mediul privat, dar și din administrația publică. Iată doar câteva exemple. 

Din societatea civilă, în cursa către primărie

La 40 de ani, inginerul software și scriitorul Andrei Velea este recunoscut pentru implicare în diverse proiecte ale societății civile. Mai nou, a venit și rândul lansării în politică, direct în liga mare, pentru că, având susținerea partidului local PACT pentru Galați, el candidează pentru funcția de primar a municipiului.

”Dacă ieși în stradă și stai de vorbă cu oamenii, constați că, într-adevăr, cea mai mare problemă a orașului o constituie lipsa investițiilor și, implicit, a locurilor de muncă. Ca să vă dau un singur exemplu: în 2010 eram cam o mie de IT-iști în tot Galațiul și, după zece ani, tot atâția suntem. În al doilea rând, mă preocupă reabilitarea centrului istoric al Galațiului, zona dintre Modern și Grădina Publică. Trebuie să-l punem în circulație turistică și să reducem traficul auto, inspirându-ne de la Oradea. Apoi, evident, discutăm despre fondurile europene și de necesitatea unui aeroport între Galați și Brăila, pentru că interconectarea rutieră va mai dura. În fine, sunt preocupat de digitalizarea primăriei și de urmărirea unor criterii de performanță pentru salariați”, ne transmite Andrei Velea.

Totuși, în discuția despre neîmplinirile actualei administrații, candidatul PACT pentru Galați crede că oamenii nu vor o mentalitate de hater. ”Noi vrem să colaborăm cu oricine, atât timp cât proiectul este bun pentru oraș”, ne-a mai declarat Andrei Velea, cu mențiunea că, în cazul obținerii unuia sau mai multor mandate de consilier, această funcție va fi dedicată unei rotații a celor de pe listă. ”Astfel căpătăm experiență politică pentru că trebuie să creștem și peste patru ani să fim principala forță politică de dreapta din Galați”, a conchis Andrei Velea, care este și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Un specialist în agribusiness la Oancea

Inginerul agronom Emil Gugiu (54 de ani) este și el pentru prima dată în lupta politică și candidează din partea PSD la Primăria comunei Oancea, sub sloganul ”Omul potrivit la timpul potrivit”. Până mai ieri, principala sa preocupare era agribusinessul și vânzarea de input-uri agricole, meserie pe care o practică de 17 ani. Mai nou, s-a decis să se implice și în politică. ”Domnul președinte Costel Fotea m-a convins cu argumente solide și cu proiectele pe care domnia sa dorește să le implementeze și, în ciuda faptului că până acum nu am cochetat cu politica, sunt novice, cum se spune, doresc să mă implic”, ne-a declarat Emil Gugiu.

El consideră că lucrurile în comună nu au mers rău în ultima vreme, dar vine cu un program pentru oameni, pentru că întotdeauna este loc de îmbunătățiri. ”Decizia de a candida a fost luată cumva pe ultima sută de metri și este extrem de limpede că trebuie construită o organizație puternică a partidului, aici, în Oancea”, a mai precizat candidatul social-democrat, cu mențiunea că această primă experiență electorală, mai ales în ceea ce privește relaționarea cu oamenii, ar urma să fie definitorie pentru viitorul său în politică.

Un colonel în rezervă pentru Foltești

Oarecum similară este situația și în comuna Foltești, cu diferența că aici discutăm despre un candidat al PNL aflat pentru prima dată în fața unui scrutin. Fostul comisar-șef de la Serviciul Pașapoarte, acum colonel în rezervă, Aurelian Păduraru (51 de ani) recunoaște că lupta la primăria comunei reprezintă o nouă provocare.

”Am decis să mă înscriu în PNL și să candidez după o discuție cu domnul senator George Stângă, însă lucrurile acum sunt dintr-o cu totul altfel de perspectivă. Ca și conducător al unui serviciu public, oamenii vin la tine pentru că au nevoie, acum tu trebuie să-i convingi. Este o testare a capacităților personale și a experienței profesionale”, spune Aurelian Păduraru.

Dorința acestuia este ca Folteștiul, împreună cu satul component, Stoicani, să ajungă cu adevărat la un nivel european. ”Trebuie lucrat cu toate fondurile posibile, cele de la buget dar, mai ales, trebuie atrase fonduri europene, pentru că acestea au fost puține până în prezent la Foltești”, a adăugat fostul comisar-șef, printre ale cărui priorități declarate am regăsit continuarea rețelei de canalizare, dar și aplicarea unor măsuri de protecție a mediului.

Un inginer automatist și problemele de la Vânători

Ceva mai aproape de Galați, în comuna Vânători, inginerul automatist Florin Goga (41 de ani) are o carieră de nouă ani într-o cunoscută companie gălățeană, din care ultimii șapte ani ca director de filială și manager zonal și candidează la primărie din partea USR-PLUS.

”De abia în ianuarie 2019 m-am decis să intru în politică și am considerat că oameni ca Dacian Cioloș sau Vlad Voiculescu sunt reprezentativi pentru mine și m-am înscris în PLUS”, spune Florin Goga. Candidatul USR-PLUS consideră că în comună toate lucrurile sunt făcute prost, iar oamenii sunt nemulțumiți, nu mai au încredere în nimeni și trebuie convinși să vină la vot.

După ce a exemplificat cu sistemul de canalizare, care a avut nevoie, pe final, de intervenții individuale ale cetățenilor, Florin Goga este de părere că ”toți cei care s-au tot rotit la conducerea autorității publice locale în ultimii 20 de ani nu au nicio realizare. Trebuie să veniți să vedeți cum arată comuna”. În aceste condiții, inginerul automatist a adăugat că principala prioritate a sa, în eventualitatea câștigării alegerilor, este cea de a rezolva problema spinoasă a apei în Vânători. ”Este extrem de important de rezolvat problema apei potabile în comună, până cel târziu în luna martie a anului viitor, mai ales în aceste condiții de secetă extremă”, a mai precizat Florin Goga.

Un altfel de ”business” pentru Smârdan?

Un alt USR-ist, cu ceva mai multă vechime în politică, este Silviu Zinica (38 de ani). Acesta vrea să împuște doi iepuri deodată, anunțându-și, inițial, candidatura pe un post de consilier județean, dar, mai nou, s-a înscris și în lupta electorală pentru Primăria comunei Smârdan. Cu o carieră de succes în vânzările B2B (business to business), triatlonist și pasionat de istorie și de literatură, Silviu Zinica ne-a declarat că momentul ”altă întrebare” din iarna lui 2017 l-a determinat să intre în politică. Asta în condițiile în care, împreună cu familia, are un confort financiar suficient.

De altfel, un dialog cu dublul candidat USR nu are cum să te plictisească. Mutat de 10-11 ani în Smârdan, comună de ale cărei peisaje mărturisește că efectiv s-a îndrăgostit, Silviu Zinica nu are niciun dubiu că actualul mod de a face politică trebuie schimbat, cu trimitere clară și la unele blaturi dintre partide. Din punctul său de vedere, prezentat și pe propria pagină de Facebook, propunerea e clară și anume Smârdanul Metropolitan.

Mai concret, candidatul USR-PLUS a făcut și o promisiune, cu termen de realizare, genul acela de promisiuni pe care alegătorii nu prea au cum să le uite: ”Dacă voi câștiga primăria Smârdanului, comuna va avea o cu totul altă înfățișare în șapte ani!”

Citit 9422 ori Ultima modificare Vineri, 28 August 2020 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.