Necula, Aramă şi Finkelstain - candidaţi oficiali ai PDL

Necula, Aramă şi Finkelstain - candidaţi oficiali ai PDL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mircea Toader l-a sfătuit pe Aramă să renunţe la cumnata-avocată de la CET * Cum rămâne cu necâştigătorii din USL? *

PDL Galaţi a decis să anunţe, în mod oficial, candidaţii desemnaţi pentru cele mai importante mize de la alegerile locale de anul viitor: Marius Necula, pentru funcţia de primar al municipiului Galaţi, Iulian Aramă, pentru funcţia de preşedinte CJ Galaţi şi Eduard Finkelstain, pentru încă un mandat (al treilea) la primăria municipiului Tecuci.

Dacă pentru cel din urmă nu mai este nevoie de niciun fel de prezentare  acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul senatorului Marius Necula, lucrurile se schimbă în ultimul caz. Cumnata lui Iulian Aramă – director Electrica şi preşedinte CA la Electrocentrale – apără, în calitate de avocată, societatea, în procesul cu Apaterm.

„Am aflat şi eu de acest lucru şi chiar i-am spus lui Iulian Aramă să treacă peste, dacă există vreo chestiune personală, şi să îşi schimbe această opţiune, fiindcă poate să-i afecteze imaginea. Din câte ştiu eu nu a avut legătură directă, dar dacă dumneavoastră faceţi legături de acest tip… Părerea mea e că nu trebuia să existe această numire”.

„Când intri în politică, îţi asumi şi astfel de riscuri. Este ca şi cum soţia mea, care e avocat, să reprezinte nu ştiu ce… sigur, partidul îl poate apăra, că e membră, dar asta nu e o activitate câştigătoare din punct de vedere economic”, a declarat liderul PDL, Mircea Toader.              

„Necunoscutele” Durbacă, Chebac, Ciumacenco

Deşi vehiculate încă din primăvară, candidaturile democrat-liberalilor au fost făcute publice în weekendul care a trecut, cu o grabă justificată doar de viitoarea şedinţă a Comitetului Executiv al USL, programată pentru 1 septembrie şi în care, teoretic, se vor stabili şi candidaţii uniunii la aceleaşi funcţii locale. Moment în care vor rămâne „pe afară” cel puţin 3 candidaţi (2 pentru primărie şi 1 pentru CJ) care concurează, în prezent, în USL, pentru acelaşi post.

Căci, se ştie, la poziţia de candidat la  Primăria Galaţiului din partea USL aspiră Nicuşor Ciumacenco, Marius Stan şi Eugen Durbacă. La fel cum la statutul de candidat de preşedinte CJ aspiră doctorul Nicolaie Bacalbaşa şi actualul preşedinte CJ, Eugen Chebac.

În timp ce fiecare se simte îndreptăţit (din diferite motive) să pretindă candidatura, nu toţi sunt şi susţinuţi de partide. În atari condiţii, este logic scenariul în care nemulţumiţii de decizia USL vor căuta alte „rampe” de susţinere electorală pentru lupta de anul viitor.

Surse neoficiale susţin că aspiranţii nemulţumiţi ar putea fi susţinuţi de PDL şi UNPR. După anunţul făcut însă, în weekend, de Mircea Toader, o astfel de susţinere „în paralel”  - a candidaţilor oficial anunţaţi şi a nemulţumiţilor din USL - nu ar putea fi posibilă. Cel puţin, nu pe faţă.

Evident, asta nu înseamnă că ipoteza este nerealizabilă; nu ar fi pentru prima oară când semnatari ai unui protocol de colaborare politică ar avea, în plan local, comportamente electorale diferite de angajamentele luate la Centru.

Să ne aducem aminte cât de puţin a rezistat protocolul anti-PSD din 2004, cum au făcut campanii electorale diferite partenerele Uniunii electorale PSD+PUR, sau mai recent, ce a însemnat la Galaţi Alianţa PSD-PC, din 2008 - când social democraţii i-au acuzat pe conservatori că nu i-au sprijinit în campania electorală prezidenţială din 2009, iar conservatorii au replicat că social-democraţii nu s-au ţinut de cuvânt în privinţa posturilor promise, după instaurarea noului Guvern.

Acesta a şi fost motivul pentru care, în martie 2011, la semnarea protocolului USL în plan local, Eugen Durbacă s-a declarat oficial împotriva înţelegerii: „Noi am fost întrutotul de acord cu Alianţa de Centru-Dreapta, nu am fost de acord cu această Uniune la Galaţi, dar am semnat pentru că aşa s-a hotărât. Noi am mai avut un protocol PSD-PC, dar nu s-a respectat. Acesta este punctul de vedere al meu, al organizaţiei de la Galaţi”.

Aşadar, fricţiuni în USL există şi candidaţi nemulţumiţi vor fi cu siguranţă. Pe de altă parte, Mircea Toader a declarat că activitatea lui Necula, Aramă şi Finkelstain va fi monitorizată şi că „decizia definitivă privind candidatura celor trei, în raport de rezultatele monitorizării, se va lua înainte de data alegerilor locale; dacă nu va fi un trend pozitiv, vom reanaliza de la caz la caz”. 

Citit 2423 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.