Pierre Macri, proprietarul Primăriei

Pierre Macri, proprietarul Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sediul din str. Domnească, aproape retrocedat *

După mulţi ani în care miturile urbane au fost mai puternice decât realitatea din justiţie, în sfârşit, apar informaţii clare despre proprietarul sediului Primăriei municipiului Galaţi.

Sau, mai bine spus, despre viitorul proprietar al clădirii administraţiei publice locale, dar şi al părculeţului de alături.

Atenţie însă!, vorbim despre un caz care nu a epuizat toate „arderile” din justiţie. Deocamdată, decizia instanţei de judecată arată că sediul primăriei aparţine moştenitorilor de drept ai celebrului Pierre Macri.     

Plângerile, fie ele penale, civile sau comerciale, care ajung la instanţele româneşti au de parcurs căi lungi şi întortocheate. Unele dintre ele se rezolvă relativ repede, altele însă au de aşteptat ani buni până la finalizare.

În această ultimă categorie intră şi dosarul deschis de Pierre Macri împotriva Primăriei Galaţi, dosar ce priveşte retrocedarea clădirii în care se află, încă, sediul instituţiei Galaţi. Dar, să vedem, punct cu punct, istoria acestui dosar.

2002 - Notificarea

În 2002 s-a făcut, de către moştenitorul Pierre Macri, o notificare către Primăria Galaţi, prin care se solicita restituirea în natură a imobilului (teren şi construcţie) situat în strada Domnească nr.66-68 (adică acolo unde se află în prezent sediul Primăriei Galaţi).

La notificarea cu pricina s-a primit un răspuns din partea Primăriei abia în… 8.12.2004, adică după 2 ani de zile.

După ce au analizat actele depuse la dosar, cei din Primăria Galaţi au emis dispoziţia nr. 1943, prin au respins cererea lui Macri, pe motiv că „solicitantul nu a făcut dovada radierii ipotecii înscrisă la Creditul Funciar Urban Iaşi” şi „solicitantul nu a făcut dovada vocaţiei succesorale”. Decizia Primăriei a fost atacată în instanţă.

2007 – Decizie şocantă a instanţei

Astfel a luat „naştere” dosarul nr. 2/121/2004 la Tribunalul Galaţi. După lungi cercetări, expertize şi termene peste termene, în 2007 se ia o decizie în acest dosar. O decizie care i-a şocat pe moştenitori.

„În speţă, imobilele nu mai pot fi restituite în natură, construcţiile fiind probabil demolate, iar întinderea suprafeţei de teren nu este specificată în actul de partaj”, se arată în decizia instanţei.

Judecătorii însă nu îi contestă moştenitorului dreptul la despăgubiri. „Instanţa dispune anularea Dispoziţiei nr. 1043 şi obligă pârâta (n.r. Primăria) să emită dispoziţie de acordare despăgubiri în temeiul Titlului VII din Legea 247/2005 pentru imobilul situat în Galaţi, str. Domnească nr. 66-68”.

„Nu am ştiut ce să mai credem când am văzut această decizie a Tribunalului. Acel «probabil» din decizie ne-a blocat pe toţi. Mai mult decât atât, în pronunţarea sentinţei se face, din nou, referire la calitatea de moştenitor a lui Pierre Macri, şi la faptul că nu s-a făcut dovada radierii ipotecii”.

„Trebuie să vă spun că, pe 7 noiembrie 2006, am obţinut, de la Tribunalul Galaţi, o decizie irevocabilă, prin care se  atestă calitatea lui Pierre Macri de moştenitor al lui Cristofor Macri”.

„În ianuarie 2007 am scos de la Serviciul de Publicitate Imobiliară Galaţi un act prin care se atestă că imobilul din Domnească nr. 38 (n.r. fost 66-68) nu figurează înscris cu ipotecă. Deci niciunul dintre cele două motive nu mai stătea în picioare la pronunţarea sentinţei”, ne-a explicat domnul Laurenţiu Moldoveanu, nepotul lui Pierre Macri.

2009 – Alt dosar, o sentinţă favorabilă

„Am atacat, normal, sentinţa dată în 2007 şi am câştigat recursul. La recurs s-a dispus trimiterea în rejudecare a dosarului”, mai adăugă nepotul lui Macri.

Adică, punct şi de la capăt. Nimic din ceea ce s-a întreprins până în acel moment nu mai era valabil. Au început alte formalităţi, alte luni de aşteptare.

După toate aşteptările, s-a format dosarul nr. 2758/121/2009 (adică după alţi 2 ani de la pronunţarea sentinţei cu „probabil”). De la înregistrarea dosarului mai sus menţionat şi până la pronunţarea sentinţei nu a mai trecut chiar atât de mult timp. La sfârşitul lunii martie a.c. a fost pronunţată şi sentinţa.

Instanţa a anulat, încă o dată, dispoziţia nr. 1043 a Primăriei şi a dispus „restituirea în natură către reclamant a imobilului - construcţie şi terenul aferent în suprafaţă de 3262 mp. situat în Galaţi str. Domnească nr. 38, identificat prin raportul de expertiză întocmit de ing. Balaban Emil (perimetrul ABCDEFGH cu următoarele vecinătăţi: V- str. Domnească, N - str. Universităţii, E - str. Logofăt Tăutu, E - linia AG care marchează proprietatea aflată în administrarea SC Lonconfort – conform raportului întocmit la 29 ianuarie 2007, completat prin suplimentul din 24 ianuarie 2007 şi precizările din 2009 ale aceluiaşi expert)”.

Mai exact, Pierre Macri este proprietarul sediului Primăriei, al parcării şi al părculeţului de lângă sediul primăriei.

„Conform noii sentinţe, am câştigat. Acum aşteptăm motivarea deciziei judecătorilor gălăţeni”.

„Ceea ce vreau să menţionez este faptul că, în noiembrie 2007, când a fost pronunţată prima sentinţă, expertizele care erau depuse la dosar arătau că imobilul există. În plus, şi calitatea de moştenitor era dovedită. De ce nu s-a încheiat atunci nu-mi pot explica”, declară nepotul lui Pierre Macri. 

Proprietarii vor şi chiria pe 3 ani

După ani de aşteptare, o primă recunoaştere a proprietăţii este deja un pas înainte. Dar, aceşti ani care au trecut nu se pot şterge cu buretele pentru moştenitorii clădirii.

„Am deschis proces împotriva celor de la Primărie pentru că dau dovadă de rea credinţă. Vrem să ne plătească chirie pe ultimii trei ani de zile. Noi ne-am gândit la o sumă (aproximativ 40.000 de euro pe lună), dar depinde de evaluările experţilor şi de decizia tribunalului”.

„Cei din Primărie ştiau foarte bine că acea casă are alt proprietar şi nu fac decât să tărăgăneze lucrurile. De aceea vrem chirie pe ultimii 3 ani de zile”, explică Laurenţiu Moldoveanu.

Acum, că i-a fost recunoscut dreptul de proprietate, moştenitorul nu ştie ce va face cu clădirea. „Suntem obligaţi de lege să îi ţinem în chirie 3 ani de zile. Noi vrem să discutăm cu ei şi să ajungem la un numitor comun”.

„Fie că vor sta cu chirie, fie că vor cumpăra sediul, fie că îl vor evacua, rămâne de văzut”, a încheiat nepotului lui Macri.

Avere de familie

Familia Macri este deja celebră în oraşul de la Dunăre, mai ales că a fost una dintre cele mai bogate familii din urbe. Familia Macri a deţinut multe proprietăţi în Galaţi, iar moştenitorii, în speţă, Pierre Macri, fac demersuri de mult timp pentru a reintra în posesia  averii familiei.

Familia Macri, mai exact fiica lui Pierre Macri din prima căsătorie, a câştigat clădirea de pe strada Domnească nr. 80 (acolo unde acum îşi are sediul un  club).

Acum, Pierre Macri a câştigat, în prima instanţă (sentinţa se poate ataca), şi clădirea în care funcţionează Primăria Galaţi.

Încă o clădire pierdută

În momentul în care tot procesul juridic se va termina şi dacă decizia finală va fi cea de acum – adică, se va restitui sediul central al Primăriei Galaţi moştenitorilor lui Pierre Macri -, administraţia publică locală va mai pierde o clădire reprezentativă, după ce a pierdut, pe rând, altele, printre care cea mai importantă este sediul Oficiului de Stare Civilă, obţinut de Comunitatea Elenă. (Maria Măndiţă)

Dumitru Nicolae: „Vom respecta decizia instanţei”

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, ne-a declarat că „în primul rând, procesul nu s-a terminat în cazul sediului central. Până când justiţia nu se pronunţă definitiv, nici nu prea am ce să comentez… Oricum, desigur că vom respecta decizia instanţei de judecată”.

Totodată, primarul a adăugat că într-un astfel de caz se află „cam jumătate din primăriile municipiilor din ţară, care funcţionează în clădiri vechi”. (Maria Măndiţă)

Citit 3819 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.