ANI cere demisia consilierului local Teodor Iulian Gheorghe

ANI cere demisia consilierului local Teodor Iulian Gheorghe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consilierul nu ar fi trebuit să ocupe simultan, în perioada 2008-2009, şi funcţii de conducere în cadrul la AFDJ Galaţi * ANI a descoperit o incompatibilitate şi între funcţia de consilier judeţean şi cea de director al Direcţiei pentru Serviciile Publice Deconcentrate, poziţii ocupate de Teodor Iulian Gheorghe în perioada 2005-2007 * Consilierul local a contestat în instanţă constatările ANI *

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constat o dublă incompatibilitate în ce îl priveşte pe consilier local Teodor Iulian Gheorghe. Investigaţia ANI a fost declanşată după ce „Viaţa liberă” a sesizat o posibilă stare de incompatibilitate între calitatea de consilier local şi funcţiile de conducere deţinute Teodor Iulian Gheorghe în perioada 2008-2009 la AFDJ Galaţi.

Cazul a fost preluat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) Bucureşti care, la rândul său, a făcut demersurile legale necesare pe lângă ANI în vederea efectuării unor verificări.

ANI nu numai că a confirmat cele prezentat în „Viaţa liberă”, dar a constatat că Teodor Iulian Gheorghe nu a respectat obligaţiile referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor  nici în perioda 2005 – 2007, pe vremea când era consilier judeţean.

„Domnul Gheorghe Teodor Iulian s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21.11.2005 – 4.04.2007, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de consilier judeţean în cadrul CJ Galaţi, cât şi pe cea de director al Direcţiei pentru Servicii Publice Deconcentrate, respectiv în perioada 3.09.2008 – 5.02.2009, deoarece a deţinut concomitent calitatea de consilier local în cadrul CL Galaţi cât şi funcţiile de director general adjunct, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul AFDJ Galaţi”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Ce spune legea

Constatările ANI se bazează pe prevederile Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi combaterea corupţiei.

La art.88, alin(1), litera d) se arată: „Funcţia de consilier local sau judeţean este incompatibilă cu: funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”. 

În baza acestor prevederi, ANI a constat incompatibilitatea între funcţia de consilier local şi funcţiile de conducere de la AFDJ Galaţi.

În ceea ce priveşte stabilirea incompatibilităţii dintre mai vechea funcţie de consilier judeţean şi cea de director al Direcţiei pentru Servicii Publice Deconcentrate, ANI se bazează pe prevederile art.88, alin(1), litera c): „Funcţia de consilier local sau judeţean este incompatibilă cu: calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv”.

De asemenea, conform art.97, alin(2), pct.b): „Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă: până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit”.

Cu incompatibilitatea la judecată

Potrivit prevederilor art.49, alin(3) din Legea nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI, republicată „fapta persoanei cu privire la care s-a constat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie”.

Altfel spus, potrivit ANI, Teodor Iulian Gheorghe ar trebui să-şi dea demisia sau să fie demis din funcţia de consilier local.

Chestiunea este că, în termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie, ceea ce Teodor Iulian Gheorghe a şi făcut.

„Consider că nu am încălcat nici una din prevederile legale şi, în legătură cu cele constatate de ANI am depus o contestaţie la Curtea de Apel, termenul de judecată fiind fixat în luna iunie”, ne-a declarat Teodor Iulian Gheorghe.

Acesta s-a arătat surprins de faptul că ANI a emis un comunicat de presă înainte de soluţionarea contestaţiei. „Potrivit legii lor de organizare, nu ar fi trebuit să facă acest lucru. Am să mă interesez să văd ce s-a întâmplat şi probabil că mă voi adresa justiţiei şi pentru această chestiune”, a mai arătat Teodor Iulian Gheorghe.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm până în iunie pentru a vedea care va fi opinia instanţei de judecată în privinţa incompatibilităţilor constate de ANI.

Citit 3693 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.