Ce se întâmplă cu extinderile neautorizate de la parter de bloc. Procedură aflată în dezbatere publică
Foto: Marian Calestru

Ce se întâmplă cu extinderile neautorizate de la parter de bloc. Procedură aflată în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Procedura de reglementare a unor construcții executate fără autorizație de construire a fost lansată în dezbatere publică de Primăria municipiului Galați. Sunt vizate extinderile apartamentelor sau ale unor spații cu altă destinație, aflate la parterul blocurilor, edificate anterior datei de 1 ianuarie 2018. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare ale persoanelor interesate, pot fi transmise până pe 22 februarie 2021 pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poştă, la Registratura Generală din strada Domnească nr. 54.

"Vă spun sincer, cu riscul de a mă antepronunţa: nu văd o problemă ca aceia care şi-au construit balcon, dar care au respectat linia blocului, n-au ieşit nici mai în afară, nu s-au dus nici mai înăuntru, au respectat aliniamentul balcoanelor de sus, să intre în legalitate. E neşansa omului de a avea locuinţă la parter, fără balcon. Mai avem şi oameni care şi-au construit un "balconaş" care ocupă fosta grădină a blocului! Ei, acolo avem o problemă cât casa! Şi, da, oamenii aceia vor trebui să răspundă cumva, iar problemele lor vor fi cât casa", declara primarul Ionuţ Pucheanu, în iunie 2017, după cum aţi putut citi în "Viaţa liberă".

La distanţă de aproape patru ani, municipalitatea a lansat în consultare publică o procedură prin care vrea să reglementeze existența și ocuparea domeniului privat al oraşului de anumite construcții. Este vorba, conform documentelor, despre "extinderi ale unor spații de locuit/ spații cu altă destinație decât cea de locuință, realizate fie prin procedura schimbării de destinație, fie din construcția inițială, aflate la parterul blocurilor, pentru care execuția lucrărilor de construire s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenul de prescripţie (doi ani de la data edificării) nu mai permite aplicarea sancțiunilor".

Procedura se bazează pe prevederile Legii 50/1991, prin care "se acordă posibilitatea înscrierii dreptului de proprietate asupra construcțiilor, executate fără autorizație de construire, sau cu nerespectarea acesteia, în cartea funciară, pe baza unui certificat/ adeverință de atestare".

Condiţii necesare

Procedura stabileşte condițiile necesare pentru reglementarea construcțiilor, extinderi ale unor spații de locuit/ spații comerciale, aflate la parterul blocurilor. "Suprafața construită a extinderii să fie în limita proiecției balconului de la etajul superior, construite cu autorizație de construire, împreună cu întregul condominiu, plus un maxim de 50 la sută din suprafața acestuia", se precizează.

De asemenea se vor verifica încadrarea în reglementările urbanistice valabile pentru zona de amplasament, respectarea exigențelor minimale, a normelor de igienă și sănătate, dar şi dacă sunt asigurate condiții de acces la drumul public, accesul mașinilor de intervenție şi posibilitatea racordării la rețelele publice edilitare. "Prezenta procedură de reglementare nu se aplică extinderilor edificate în zone protejate istorice sau naturale. Construcțiile care nu se încadrează în condițiile precizate de regulament se vor desființa", scrie negru pe alb în document.

Tocmai de aceea, înainte de a solicita clarificarea regimului juridic al terenului ocupat de extindere, proprietarii construcțiilor edificate fără autorizație vor solicita Instituției Arhitect Șef din cadrul Primăriei eliberarea unei adrese din care să rezulte eventuala încadrare a construcției în discuție, în prevederile regulamentelor locale de urbanism.

Etapele reglementării

Proprietarii construcţiilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de procedură vor solicita în scris Primăriei clarificarea regimului juridic al terenului pe care este edificată extinderea în cauză și acordarea unui drept de folosință, cu titlu oneros, asupra terenului ocupat de construcția respectivă. Acordarea acestui drept se va face prin contract de superficie, pe o durată de 25 de ani. La împlinirea termenului, dreptul de superficie poate fi reînnoit. Titularul dreptului de superficie va plăti trimestrial un tarif stabilit prin decizia Consiliului Local, exprimat în formula lei/mp/lună, ținând seama de destinația construcției.

Apoi, deţinătorul extinderii va solicita eliberarea adeverinței privind edificarea construcției, în vederea înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară. Taxa pentru emiterea adeverinței este de 200 de lei cu TVA.

Fireşte acestea sunt doar nişte propuneri aflate în dezbatere publică. Varianta finală a procedurii  va fi supusă aprobării aleşilor locali, care îi pot aduce modificări.

Citit 13000 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2021 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.