Evaluaţi acest articol
(26 voturi)
15 comentarii

Procedura de reglementare a unor construcții executate fără autorizație de construire a fost lansată în dezbatere publică de Primăria municipiului Galați. Sunt vizate extinderile apartamentelor sau ale unor spații cu altă destinație, aflate la parterul blocurilor, edificate anterior datei de 1 ianuarie 2018. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare ale persoanelor interesate, pot fi transmise până pe 22 februarie 2021 pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poştă, la Registratura Generală din strada Domnească nr. 54.

"Vă spun sincer, cu riscul de a mă antepronunţa: nu văd o problemă ca aceia care şi-au construit balcon, dar care au respectat linia blocului, n-au ieşit nici mai în afară, nu s-au dus nici mai înăuntru, au respectat aliniamentul balcoanelor de sus, să intre în legalitate. E neşansa omului de a avea locuinţă la parter, fără balcon. Mai avem şi oameni care şi-au construit un "balconaş" care ocupă fosta grădină a blocului! Ei, acolo avem o problemă cât casa! Şi, da, oamenii aceia vor trebui să răspundă cumva, iar problemele lor vor fi cât casa", declara primarul Ionuţ Pucheanu, în iunie 2017, după cum aţi putut citi în "Viaţa liberă".

La distanţă de aproape patru ani, municipalitatea a lansat în consultare publică o procedură prin care vrea să reglementeze existența și ocuparea domeniului privat al oraşului de anumite construcții. Este vorba, conform documentelor, despre "extinderi ale unor spații de locuit/ spații cu altă destinație decât cea de locuință, realizate fie prin procedura schimbării de destinație, fie din construcția inițială, aflate la parterul blocurilor, pentru care execuția lucrărilor de construire s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenul de prescripţie (doi ani de la data edificării) nu mai permite aplicarea sancțiunilor".

Procedura se bazează pe prevederile Legii 50/1991, prin care "se acordă posibilitatea înscrierii dreptului de proprietate asupra construcțiilor, executate fără autorizație de construire, sau cu nerespectarea acesteia, în cartea funciară, pe baza unui certificat/ adeverință de atestare".

Condiţii necesare

Procedura stabileşte condițiile necesare pentru reglementarea construcțiilor, extinderi ale unor spații de locuit/ spații comerciale, aflate la parterul blocurilor. "Suprafața construită a extinderii să fie în limita proiecției balconului de la etajul superior, construite cu autorizație de construire, împreună cu întregul condominiu, plus un maxim de 50 la sută din suprafața acestuia", se precizează.

De asemenea se vor verifica încadrarea în reglementările urbanistice valabile pentru zona de amplasament, respectarea exigențelor minimale, a normelor de igienă și sănătate, dar şi dacă sunt asigurate condiții de acces la drumul public, accesul mașinilor de intervenție şi posibilitatea racordării la rețelele publice edilitare. "Prezenta procedură de reglementare nu se aplică extinderilor edificate în zone protejate istorice sau naturale. Construcțiile care nu se încadrează în condițiile precizate de regulament se vor desființa", scrie negru pe alb în document.

Tocmai de aceea, înainte de a solicita clarificarea regimului juridic al terenului ocupat de extindere, proprietarii construcțiilor edificate fără autorizație vor solicita Instituției Arhitect Șef din cadrul Primăriei eliberarea unei adrese din care să rezulte eventuala încadrare a construcției în discuție, în prevederile regulamentelor locale de urbanism.

Etapele reglementării

Proprietarii construcţiilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de procedură vor solicita în scris Primăriei clarificarea regimului juridic al terenului pe care este edificată extinderea în cauză și acordarea unui drept de folosință, cu titlu oneros, asupra terenului ocupat de construcția respectivă. Acordarea acestui drept se va face prin contract de superficie, pe o durată de 25 de ani. La împlinirea termenului, dreptul de superficie poate fi reînnoit. Titularul dreptului de superficie va plăti trimestrial un tarif stabilit prin decizia Consiliului Local, exprimat în formula lei/mp/lună, ținând seama de destinația construcției.

Apoi, deţinătorul extinderii va solicita eliberarea adeverinței privind edificarea construcției, în vederea înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară. Taxa pentru emiterea adeverinței este de 200 de lei cu TVA.

Fireşte acestea sunt doar nişte propuneri aflate în dezbatere publică. Varianta finală a procedurii  va fi supusă aprobării aleşilor locali, care îi pot aduce modificări.

Citit 7689 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2021 13:53

15 comentarii

 • postat de dreapta capitalista Joi, 18 Februarie 2021 20:10 89.137.230.*** Link la comentariu
  2
  3

  Mai pe scurt alesii au gasit o alta sursa de a lua banii cetatenilor si le dau de inteles ca ori demolati ori platiti! Asa e la comunisti..trebuie sa cotizati mereu ca sa traiasca ei bine!

  Raportează
 • postat de ...plus un maxim de 50 la sută din suprafața acestuia...???!!! :))) Joi, 18 Februarie 2021 07:42 109.70.100.*** Link la comentariu
  0
  4

  Galatiul (si nu numai) are aspect de oras din tarile salbatice, datorita acestor panarame de extinderi hidoase si haotice, facute de oricare tilica flausat dupa creierul lui stricat...
  Cineva care ar vizita pentru prima data orasul (tara) asta, nu ar avea niciun motiv sa banuiasca ca exista aici o legislatie si o entitate de aplicare a reglementarilor de DISCIPLINA IN CONSTRUCTII !
  Extinzand ,,logica" aberanta conform careia o mare parte a cetatenilor considera aceste anomalii ,,arhitectonice" drept ceva...NORMAL, nu ar trebui sa ne miram daca, la un moment dat, peste noapte, ne trezim cu un santier fantoma unde cine stie ce cocalar ar avea de gand sa construiasca vreo fabrica oarecare in intersectia de la ,,Ultimul Leu" (de exemplu !)

  Raportează
 • postat de Gigel Marți, 16 Februarie 2021 21:11 86.124.206.*** Link la comentariu
  0
  5

  Art. 4. Suprafața construită a extinderii să fie în limita proiecției balconului de la etajul superior, construite cu Autorizație de Construire, împreună cu întregul condominiu, plus un maxim de 50% din suprafața acestuia. Revenim la era lui Durbaca

  Raportează
 • postat de Akbar Luni, 15 Februarie 2021 22:19 5.13.241.*** Link la comentariu
  1
  3

  Interesant ar fi de aflat daca Galatiul detine un registru al spatiilor verzi si care este destinatia suprafetelor de teren ocupate de miile de balcoane construite la parterul blocurilor. Probabil, de spatii verzi, teroretic. Prin noua reglementare, se reduce suprafata, teoretica, a spatiului verde al orasului, fapt care contravine legislatiei in vigoare.
  Dar cum asta n-a interesat pe nimeni, la "modernizarea" zonei Spicu, probabil nici acum, nimeni nu va da doi bani.
  Legea 24 din 2007 actualizata si republicata. Legea spatiilor verzi:
  Art. 9: alin. (2) Construcţiile şi amenajările de orice tip, altele decât cele specificate la alin. (1), sunt interzise.
  alin. (4) Construcţiile neautorizate în spaţiile verzi se demolează şi terenul se va aduce la starea iniţială, cheltuielile totale pentru efectuarea acestor lucrări fiind suportate de proprietarul construcţiei.
  Art. 18: alin (4) Schimbarea destinaţiei terenurilor înregistrate în registrul local al spaţiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentaţiilor de urbanism, aprobate conform legislaţiei în vigoare.

  Raportează
 • postat de Suraia Luni, 15 Februarie 2021 18:43 45.56.228.*** Link la comentariu
  12
  5

  Hai sa le luam si apartamentul!Pielea de pe ei! In lanturi cu ei! La puscarie!Si amenzile sa le impartim la cei nevoiasi care stau de la etajul unu in sus! datile la gioale! Asa le trebuie! Ca in rest,toata lumea e corecta. Uite,asta era ultima problema de rezolvat! Va multumim anticipat!

  Raportează
 • postat de Un contribuabil Luni, 15 Februarie 2021 17:01 86.124.200.*** Link la comentariu
  6
  31

  Este plin orasul de asemenea lucrari extinse de la parterul blocurilor. Dupa ce au ocupat terenul de langa bloc si l-au imprejmuit cu gard, si-au instalat pavilioane cu mese, scaune, culme de uscat rufe si parcare pentru masina. Avantajul celui de la parter! Daca le place viata in natura, de ce nu se muta la tara?

  Raportează
 • postat de G-Man Luni, 15 Februarie 2021 13:01 82.76.134.*** Link la comentariu
  0
  35

  dar cu extinderile autorizate sau nu de pe domeniul public sau cu gospodarii carora le-au crescut stalpii de iluminat in curti ce se intampla??

  Raportează
 • postat de macarie banu Luni, 15 Februarie 2021 11:53 95.76.3.*** Link la comentariu
  0
  51

  ce se intampla cu cei care au construit balcoane mai mari decat casa dar....au pile,relatii,cunostinte si chiar rude in Primarie,acestea "ajutand saracul om,bietul de el" sa construiasca.......ma refer la autorizatii obtinute in timp record,sau peste rand sau fara sa fie verificate ulterior constructiile.......de exemplu.

  Raportează
 • postat de adi ilie Luni, 15 Februarie 2021 10:20 5.13.149.*** Link la comentariu
  0
  24

  vreo procedura de asfaltat strazi precum strada LIBERTATII nu aveti domnule primar ? puteti pune si niste bile de beton pe margini ca sa iasa la socoteala

  Raportează
 • postat de ”Balcoane”, extensii și cârciumi de piață Luni, 15 Februarie 2021 09:09 86.124.203.*** Link la comentariu
  6
  36

  Ba este o problemă și cu balconașele, domnule primar. Respectarea legii!

  Ori asta se pare că nu contează.
  În cazul construcțiilor lipsa autorizațiilor sau cele obținute ilegal prin cumetrie, șpagă și partid pot duce la accidente majore. Precum în Turcia. Și la obiceiuri precum în vremurile de tristă amintire.
  Despre lipsa esteticii, nu mai insist. Galațiul, Orașul Roșu, ca și primarul sunt recunoscuți pentru kitsch-ul lor minunat.

  Iată și propunerile solicitate!

  1.Toate construcțiile ilegale trebuie demolate pe cheltuiala proprietarului într-un termen care să nu depășească un an.
  Până atunci , ”modificările” neautorizate să fie impozitate consistent, de la data construirii până la data intrării în conformitate.

  2.Toate autorizațiile obținute să fie verificate. Cei care au aprobat lucrările încălcând legislația de la acea dată să fie penalizați cu o sumă egală cu valoarea construcției.
  Atenție la cine face verificările ca să nu se ajungă la situația garajelor, unde persoanele ”esențiale” au fost protejate. Ele nu se încadrează în art. 16 din Constituție. Nu trageți de timp, fixați termene finale și intermediare.

  3.Inspecția în construcții desființată și reorganizată cu o nouă organigramă pe bază de competență și de cinste.
  Clădirile afectate trebuie reexpertizate și consolidate dacă-i cazul . Și, este pentru că poate veni oricând un Big one!

  3. Departamentul juridic să fie pregătit cu o strategie bine pusă la punct pentru problemele care vor apărea în instanță. și, fără îndoială, orașul are nevoie de un arhitect- șef capabil. Dar care să nu poată decidă fă aprobarea conformă a CL.

  Sunt curios care vor fi propunerile pacților, liberalilor, useriștilor și a ong-urilor active doar pe facebook.
  Pierderile de voturi, domnule primar, le veți compensa cu prisosință dacă faceți lucrurile corect. Și, frumos, desigur!

  Raportează
 • postat de titi Luni, 15 Februarie 2021 08:31 84.243.108.*** Link la comentariu
  6
  11

  Ce se-ntampla in cazul celor care doresc sa execute o extindere de locuinta prin construirea unui balcon, au proiect de constructie dar nu au executat inca aceasta lucrare? Vor putea primi si ei aviz pozitiv de construire daca Proiectul privind constructia unei anexe gospodaresti de tip balcon respecta detaliile constructive ale blocului? Vor fi nevoiti sa treaca printr-un proces de aprobare, sau vor primi o adeverinta in baza proiectului pentru a putea ridica balconul?
  Si daca autoritatile vor fi de acord cu executarea acestor tipuri de lucrari, care vor fi procedura si costurile obtinerii avizelor, pentru a fi in legalitate?

  Raportează
 • postat de Balconel spagulescu Luni, 15 Februarie 2021 08:21 5.102.22.*** Link la comentariu
  0
  39

  Ce să mai spun de ăia din ic frimu de pe strada podu înalt? Pe lângă faptul că și-a făcut un balcon cât tot blocul, vecinul de la etajul 1 și-a construit peste balconul lui încă un etaj. Construcția aia zace de mulți ani. Oare cata șpagă a dat la primărie?

  Raportează
 • postat de Cristi Luni, 15 Februarie 2021 08:12 84.243.108.*** Link la comentariu
  3
  45

  Amenda si obligativitatea aducerii terenului la starea initiala.
  1. Au ocupat fara drept spatiu verde din jurul blocului.
  2. Au construit fara Autorizatie/Avize etc.
  3. Nu au platit impozit pentru constructiile ridicate ilegal.
  4. E timpul sa intram intr-o stare de normalitate.

  Raportează
 • postat de Leonard Luni, 15 Februarie 2021 08:09 86.34.187.*** Link la comentariu
  2
  20

  Banuiesc ca Ion are balcon !!

  Raportează
 • postat de Ion Luni, 15 Februarie 2021 06:34 109.166.131.*** Link la comentariu
  35
  30

  Ce să se întâmple, autoritățile să facă o expertiză tehnică a acestor construcții. Dacă nu afectează rezistenta clădirii poate rămâne dar trebuie plătit impozit; dacă afectează fie proprietarul o repară fie aduce clădirea în stadiul inițial.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.