O zi pe săptămână fără mașini. Campania „Stop! Azi, mașina stă pe loc!”
Foto: Marian Calestru

O zi pe săptămână fără mașini. Campania „Stop! Azi, mașina stă pe loc!”
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați anunță că, astăzi, 12 martie, se lansează campania "Vinerea Verde! Stop! Azi, mașina stă pe loc!", pornită de la o realitate care schimbă viața planetei: amprenta de carbon din traficul rutier. "Fiecare dintre noi amprentăm planeta anual cu peste 7.000 kg de CO2: pe cele mai multe dintre acestea le producem doar apăsând accelerația mașinii personale", afirmă reprezentanții APM.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor vrea ca "Vinerea Verde" să fie în fiecare săptămână. Semnalul campaniei va fi dat de angajații instituțiilor publice de la nivel central și local din România, afirmă un comunicat al ministerului, "într-o mobilizare fără precedent". "Minimum unul din patru angajați ai fiecărei instituții publice din România va veni la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal. Deplasarea verde a angajaților din instituțiile publice va fi completată de o campanie online, prin care oricine poate adera la Vinerea Verde, personalizându-și poza de profil cu mesajul de campanie. Campania se va repeta în fiecare zi de vineri a săptămânii".

Pentru impulsionarea mobilității alternative a angajaților din sistemul public, Ministerul Mediului propune mai multe măsuri pentru anii viitori, trei dintre acestea având caracter obligatoriu. Astfel, în perioada 2021-2022, fiecare instituție publică va avea cel puțin o mașină electrică și toate orașele din România vor avea transportul în comun full electric până în 2030. Ministerul precizează că Brașovul va fi primul oraș din România care, la finalul anului 2021, va avea transportul în comun full electric. De asemenea, instituțiile publice vor fi obligate să amenajeze infrastructura verde (parcări pentru bicicletele angajaților, în acest an, și stații de încărcare pentru toate mașinile electrice ale angajaților și pentru parcul auto al instituției, până în 2023).

Celelalte măsuri propuse, care au caracter voluntar, vizează procentul angajaților de stat care să lase mașina acasă în fiecare zi de vineri (până la 50 la sută, în 2023), transport public gratuit în Vinerea Verde în toate orașele din țară, dar și aderarea companiilor private la această inițiativă.

Citit 4441 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Martie 2021 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.