O hotărâre de Consiliu Local adoptată degeaba. Contre între primarul Pucheanu și viceprimarul Enache

O hotărâre de Consiliu Local adoptată degeaba. Contre între primarul Pucheanu și viceprimarul Enache
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Schema de minimis pentru ajutorarea mediului economic gălățean în perioada 2021-2023 a fost adoptată în ședința Consiliului Local din 31 martie, însă într-o formă care îi dă 99,99 la sută șanse să nu fie valabilă pentru anul 2021. Discuțiile pe marginea proiectului de hotărâre au arătat divergențe de opinii inclusiv între primarul Ionuț Pucheanu și viceprimarul Sorin Enache, colegi de partid.  

Schema pentru ajutorul de minimis a fost și pe ordinea de zi a precedentei ședințe de CL, însă a fost scoasă din cauză că documentația nu avea și avizul favorabil al Consiliului Concurenței. Avizul a fost obținut, în cele din urmă, iar proiectul a fost introdus pentru ședința din 31 martie, însă din nou au fost probleme. Conform documentației existente, cererile pentru facilitățile acordate conform schemei de minimis trebuiau depuse până pe 31 martie 2021, adică fix ziua în care a fost aprobată hotărârea de CL. Logic, întrucât mai erau câteva minute până la terminarea programului cu publicul, nu era timp fizic pentru ca cineva să depună cerere pentru scutire de taxe și impozite conform schemei de minimis.

”Mie mi se pare că această schemă de minimis nu e operabilă pentru anul 2021. În anexă scrie că persoanele juridice trebuie să depună până la 31 martie inclusiv cererea pentru scutire. Suntem în 31 martie, nu văd cum ar mai putea vreo persoană juridică, după adoptarea acestei hotărâri, să depună cereri pentru acest an”, a afirmat consilierul PNL Valeriu Laurențiu Onose.

Viceprimarul Sorin Enache a fost de altă părere, conform căreia cererile care au fost depuse deja până pe 31 martie, pentru a beneficia de scutiri, conform Codului fiscal, să fie luate în considerare pentru schema de minimis. ”Am discutat și la comisie, am cerut opinia colegilor juriști, ne-am consultat cu colegii de la Taxe și impozite, avem inclusiv avizul Consiliului Concurenței care sprijină acest demers. Avem art. 487 indice 1 din Codul fiscal care dă voie tuturor solicitanților să depună cereri până la 31 martie pentru scutirile pe care ei le cred de cuviință. Nu e vorba de schemă. Noi aprobăm astăzi, iar schema va opera începând de mâine pentru toate cererile depuse. Nu i-a oprit nimeni pe solicitanți să depună cereri”, a spus Sorin Enache. El a fost completat de Hristache Bogatu (PSD): ”Cererile au fost depuse în termen pentru precedenta ședință de CL, dar s-a întârziat pentru că am cerut și avizul Consiliului Concurenței și s-a ajuns în situația în care s-a ajuns”.

Onose a revenit: ”Cererile trebuie depuse pentru schema de minimis, nu pot fi depuse pe Codul fiscal. Noi va trebui să validăm niște cereri depuse anterior, iar un HCL nu poate să opereze retroactiv. Acele scutiri se operează în baza Codului fiscal, și nu a schemei de minimis”.

Surprinzător poate pentru mulți, primarul Ionuț Pucheanu l-a contrat pe vicele Enache și a fost de acord cu liberalul: ”Sunt de acord cu dl Onose aici, pentru că hotărârile de CL, la fel ca orice altă lege, nu pot activa decât pe viitor, de astăzi încolo. Prin urmare, această hotărâre nu poate să își ducă la îndeplinire menirea pentru toate actele ce au fost depuse anterior. Prin urmare, să dau astăzi o hotărâre de CL prin care, tot astăzi, în condițiile în care în maximum o jumătate de oră programul cu publicul se finalizează, [trebuie depuse cereri] mi se pare ușor caduc. Înțeleg foarte clar, dar e vina noastră pentru faptul că nu ne-am îngrijit din decembrie să facem lucrurile acestea, ca să dăm răgaz ca o hotărâre de CL să își producă efectele. Încă o dată, chiar dacă cererile sunt depuse, o hotărâre nu poate avea efecte retroactive, este un principiu de drept. Dacă se poate prelungi legal data de 31 martie până la 30 iunie, sunt total de acord cu dumneavoastră”, a spus Pucheanu.

Primarul a mai spus că, în calitate de inițiator, poate retrage (din nou!) proiectul de pe ordinea de zi, înainte de vot, sau să se modifice termenul de depunere din proiect: ”Schema este pentru următorii trei ani. Poate se poate modifica termenul și să spunem că până pe data de 31 martie a fiecărui an calendaristic vor fi depuse cereri. Dar anul ăsta e pierdut. Cine a depus cereri până astăzi poate beneficia de acele scutiri în baza Codului fiscal, și nu în baza schemei de minimis pe care astăzi o adoptăm”, a completat Ionuț Pucheanu, susținut și de prefectul Gabriel Panaitescu:  ”Toate hotărârile adoptate de CL sunt valabile de azi încolo. Dacă credeți că stau la ușă oameni care să depună în următoarele zece minute documentele, vă înșelați. Sunt de acord cu dl primar”.

Până la urmă, s-a ales cea de-a... treia variantă și proiectul a fost votat în forma existentă, fără nicio modificare, cu 15 voturi ”pentru”, din înregistrarea ședinței neputându-se vedea ale cui au fost aceste voturi.  

Schema de minimis adoptată prevede scutirea de taxe și impozite pe clădiri și terenuri pentru contribuabilii furnizori de servicii sociale. Numărul de beneficiari estimat este de 100, iar bugetul estimat de 3 milioane de lei, câte un milion pentru fiecare din anii 2021, 2022 și 2023.

La final, două întrebări. Prima este: va reuși HCL-ul adoptat pe 31 martie să producă efecte și în acest an? Iar a doua întrebare, cea adresată de Valeriu Onose, ar fi: ”Cine sunt acele persoane care au depus cereri anterior?”.

Citit 5020 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Aprilie 2021 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.