România și Polonia mizează pe creșterea cooperării militare. Declarații prezidențiale înainte de vizita la Galați

România și Polonia mizează pe creșterea cooperării militare. Declarații prezidențiale înainte de vizita la Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat luni, 10 mai 2021, la Bucureşti, că îşi doreşte îmbunătăţirea colaborării militare dintre România şi Polonia, referindu-se la modernizarea forţelor armate ale celor două ţări.

"Avem prezenţă americană în ţările noastre, avem armate aliate pe teritoriile noastre, care ne garantează securitatea şi putem astfel să realizăm modernizarea şi dezvoltarea propriilor forţe armate, conştienţi fiind că securitatea cetăţenilor noştri, atât în Polonia cât şi în România şi în celelalte ţări din această regiune, este asigurată suplimentar şi de prezenţa aliată, mai ales în aceste vremuri dificile", a spus Andrzej Duda, în cadrul unei conferinţe de presă comune, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit traducerii oficiale.

El a apreciat că acest demers are "premise bune". "Aş dori să se îmbunătăţească colaborarea militară, dacă e să ne gândim la modernizarea forţelor noastre armate. Există premise bune pentru aceasta, din partea polonă, ne vom strădui ca aceste procese să fie bine realizate", a arătat preşedintele polonez.

Totodată, Andrzej Duda a apreciat implicarea omologului său român în Iniţiativa celor Trei Mări. "Vreau să subliniez meritele domnului preşedinte, implicarea dumnealui, pentru că datorită acestei implicări a domnului preşedinte am reuşit să creăm fondul Celor Trei Mări", a arătat el.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a discutat cu omologul său polonez despre aprofundarea şi extinderea Parteneriatului strategic româno-polonez, anunţând că în a doua parte a anului va avea loc o nouă şedinţă comună a guvernelor celor două ţări, la care va fi agreat un nou plan de acţiune al Parteneriatului pentru perioada 2021-2025. "M-am bucurat să constat că acest parteneriat strategic a încurajat o dezvoltare susţinută a relaţiilor noastre bilaterale în ultimii ani. Organizarea în a doua parte a acestui an a unei noi şedinţe comune a guvernelor României şi Poloniei la care va fi agreat un nou plan de acţiune al Parteneriatului Strategic pentru perioada 2021-2025 demonstrează încă o dată nivelul excelent al dialogului româno-polonez", a spus Klaus Iohannis.

Totodată, Andrzej Duda a vorbit şi de importanţa investiţiilor în infrastructură şi a arătat că în acest domeniu există, în cele două ţări, "moştenire negativă". "Aţi amintit de Via Carpatia. Aici sunt două aspecte foarte importante - pe de o parte aspectul infrastructural, care ne va ajuta în viaţa de zi cu zi, va ajuta economia, oamenii, turismul (...), pe de altă parte vor ajuta şi la întărirea securităţii noastre, pentru că va face posibilă relocarea forţelor armate, nu doar pe calea aerului, cât şi pe cale terestră. Este evident că această dezvoltare este foarte importantă. Avem aici rămâneri în urmă de câteva decenii, am primit această moştenire negativă, în urma regimurilor anterioare, dar cred cu tărie că vom reuşi să recuperăm aceste întârzieri", a mai spus preşedintele polonez.

Preşedintele Klaus Iohannis urma să găzduiască luni, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9). O intervenţie online la acest summit urma să fie şi din partea preşedintelui SUA, Joe Biden.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, cei doi şefi de stat sunt așteptați marți, 11 mai, la Galați, unde vor participa la ”Ziua distinşilor vizitatori” a exerciţiului militar "Justice Sword 21", care se desfăşoară la Poligonul Smârdan şi la care Polonia participă cu forţele şi mijloacele tehnice desfăşurate în ţara noastră în cadrul Prezenţei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova.

Citit 1633 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Mai 2021 11:48

1 comentariu

 • Luni, 10 Mai 2021 18:50
  95.76.3.***
  Vor intra și în municipiu pentru a se recrea în locuri minunate, precum Parcul Eminescu, Grădina Publică, Grădina Botanică, sau se duc la Smârdan și atât? Smârdanul e una, localitatea Galați e alta... Era bine dacă specificați în titlul articolului localitatea / județul Galați. :)
  7
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.