Zicere la PRM: Ce-am avut şi ce-am pierdut

Zicere la PRM: Ce-am avut şi ce-am pierdut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Jumătate din forţa de muncă din ’90, sute miliarde euro etc. * Totuşi, PRM nu are soluţii imediate anticriză *

Preşedintele PRM Galaţi, Carol Dina, a susţinut vineri o conferinţă de presă pe principiul doinei. Adică a fost de jale, cifrele au fost într-adevăr înspăimântătoare, dar nu ni s-au prezentat prea multe soluţii şi niciuna imediată…

Iată şi „opisul”: Azi avem peste 110 miliarde euro datorii externe, faţă de un plus – rezervă în creanţe, mărfuri, lichidităţi etc. – de peste 12 miliarde dolari în 1989.

350 miliarde euro înseamnă „distrugerea avuţiei naţionale”: fabrici închise, falimentate etc.

Datorii externe plus distrugeri, egal cu aproape 3,5 PIB-uri ale României actuale. De unde şi scăderea nivelului de trai.

Populaţia a scăzut din 1990 cu peste 2 milioane locuitori, cu aproape nouă la sută.

Numărul salariaţilor a scăzut cu 5,5 milioane – de la 10 la 4,5 – din care 1,5 milioane sunt acum bugetari, faţă de 900.000 bugetari în 1990.

Numărul persoanelor asistate social a crescut cu aproape 8 milioane, de la 2 milioane în ’90, la aproape 10.   

S-au desfiinţat, în două decenii, peste 5,5 milioane locuri de muncă – o pierdere de 55 la sută a potenţialului de muncă.

Numărul pensionarilor a crescut cu 2,5 milioane, de la 3,5 milioane la 6 milioane acum – creştere de 70 la sută; inclusiv prin pensionare anticipată.

În 1990, 3 salariaţi susţineau o pensie, acum sunt 4 pensionari la 3trei salariaţi. „Acesta este motivul autentic care determină deficit la fondul de pensii”, spune fostul şef al Comisiei de privatizare a Senatului.

Bun statistician, preşedintele Dina a avut acces la multe date, dar acum nu a putut oferi un program anticriză al partidului său, decât ideea că agricultura, susţinută de stat ca în alte state europene, ar putea trage după sine şi alte sectoare adiacente, cum ar fi industria alimentară.

Dar agricultura, pentru a răspunde la măsurile aplicate, ar avea nevoie de cel puţin un ciclu vegetativ şi de foarte mulţi bani, am completa tabloul…

Citit 518 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.