Scandalul apei de ploaie: epurarea acesteia, un serviciu Apă Canal contestat de majoritatea gălățenilor
Foto: Marian Calestru

Scandalul apei de ploaie: epurarea acesteia, un serviciu Apă Canal contestat de majoritatea gălățenilor
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Se spune că de moarte și de fisc nu scapă nimeni. Zicala probabil că ar trebui completată, pentru că nici de apa de ploaie se pare că nu scapă nimeni. Mai exact, de plata ei.


Articolul „Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă”, publicat de „Viața liberă” vineri, 10 septembrie, a stârnit un val uriaș de reacții din partea cititorilor noștri. Au fost zeci de comentarii, atât pe site-ul ziarului nostru, cât și pe rețelele sociale, cei mai mulți dintre comentatori contestând faptul că li se impune plata apei meteorice. „Hoție la drumul mare”, „taxa pe fraiereală”, „apa meteorică este mai pură decât apa lor infectă pe care o dau populației”, „prosteală ca și taxa pe câini”, „apa de ploaie e de la Dumnezeu”, „sunt curios cum calculează Apă Canal cantitatea de apă meteorică ajunsă în canalizări” – sunt doar câteva dintre părerile exprimate de gălățeni în mediul online.
Reamintim aici punctul de vedere al Apă Canal, postat pe site-ul propriu, care argumentează că nu se plătește apa meteorică propriu-zisă, ci serviciul de tratare și epurare a acesteia. „Apa din precipitații ajunge în canalizarea orașului, urmând aceleași procese de tratare și generând costuri, ca și apele uzate. În municipiul Galați, sistemul de canalizare este unitar, adică rețeaua de preluare a apelor pluviale nu este separată de rețeaua de canalizare care preia apele uzate menajere. Prin urmare, atât apele uzate menajere și industriale, cât și cele provenite din precipitațiile atmosferice (apele meteorice) sunt colectate în același sistem de canale și sunt conduse către stația de epurare a municipiului. Aici, printr-o serie de tratamente mecanice și biologice, toată apa uzată (inclusiv cea meteorică) este <curățată> înainte de a fi deversată în emisar”, se afirmă în postarea citată.

De obicei, apa pluvială este deversată direct în Dunăre


Solicitându-ne păstrarea anonimatului, un inginer gălățean ne-a spus următoarele: „Cunoscând foarte bine proiectul dezvoltat între anii 2010-2013, al stației de epurare și al noii rețele de colectare a canalizării orașului Galați, vă aduc la cunoștință că apa de ploaie are traseu comun cu apele uzate menajere numai în oraș. Când acestea sunt preluate în noua rețea de colectare, apa de ploaie este separată și vărsată gravitațional în Dunăre, iar apa uzată menajeră pleacă pompat spre stația de epurare, pentru tratare. Așadar, este incorectă afirmația Apă Canal precum că apa de ploaie trebuie plătită de cetățenii orașului fiindcă este tratată în stația de epurare”.
În replică, reprezentanții Apă Canal ne-au spus că inginerul gălățean are dreptate doar în parte. „Sistemul de colectare din Galați este unitar, preia atât apa uzată menajeră, cât și pe cea pluvială. Dacă Dunărea nu avea în iunie nivelul atât de ridicat, am fi putut deversa o mare cantitate direct în Dunăre. Nu s-a putut, și atunci apa s-a deversat parțial, dar cu costurile repompării de la stația 13 Iunie. N-a ajuns toată apa pluvială în stația de epurare, dar ne-a creat probleme. Altă dată se putea deversa direct, acum nu s-a putut deversa decât în două moduri: pompată direct sau prin stația de epurare”, ne-au spus reprezentanții Apă Canal.

Primăria i-ar putea scuti pe gălățeni de plată, dar nu are buget

Apa meteorică se regăsește pe facturile românilor din toată țara, cu foarte mici excepții. Absolut toți operatorii de apă și canalizare susțin, la fel ca Apă Canal, că se plătește serviciul de epurare și tratare, nu apa în sine.
Există câteva orașe unde primăriile plătesc apa meteorică, nu cetățenii. Gorj și Botoșani sunt două exemple în acest sens. În Vrancea s-a mers mai departe, președintele Consiliului Județean inițiind, în iunie, un proiect prin care să fie ELIMINATĂ taxa pentru apa pluvială din facturile persoanelor fizice și ale asociațiilor de proprietari, considerând că „este evident că în cazul consumatorilor casnici nu se poate cuantifica cu exactitate cantitatea de apă pluvială deversată în sistemul public de canalizare și, în plus, discutăm despre epurarea unor ape neproduse de către cetățeni și care nu sunt afectate de vreo activitate a acestora”. Anularea acestei taxe urma să se producă începând cu 1 august 2021.
Pe de altă parte, Primăria Tg. Jiu nu i-a putut convinge pe judecători că taxa pe apa de ploaie este abuzivă și a fost obligată să achite și penalizări pentru perioada în care nu a plătit.
Achitarea de către unele administrații locale a taxei pe apa meteorică se face prin hotărâre de consiliu local și este posibilă în baza unei modificări, din decembrie 2018, a Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, publicată în Monitorul Oficial. Printr-un articol nou introdus, Guvernul stabilea atunci că „autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație”.
Așadar, nu e vorba că nu mai plătește nimeni această taxă, ci că plata poate fi preluată de primării, acolo unde sunt bani și există o hotărâre de consiliu local.
Am întrebat Primăria Galați dacă are în vedere o astfel de scutire a gălățenilor de la plata taxei pe apa meteorică. „Vă comunicăm că în acest moment bugetul local este unul limitat și nu există un proiect de hotărâre al Consiliului Local care să presupună instituirea unor astfel de scutiri”, ne-a răspuns Biroul de presă al Primăriei Galați.

CITEȘTE ȘI: Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă

Citit 15382 ori Ultima modificare Luni, 20 Septembrie 2021 01:25

21 comentarii

 • postat de sintem robii partidelor
  Duminică, 19 Septembrie 2021 16:57
  89.39.81.***
  raspunsul e simplu. acolo e monopol si fac ce vreau ei. acolo sint angajati cu pile si au salarii supermari fata de ce presteaza. sa nu uitam ca apaterm si apa canal au fost si sint fief pnl. se cotizeaza.......
  0
  25
  Raportează
 • postat de costel
  Duminică, 19 Septembrie 2021 13:48
  89.39.81.***
  De ce la Galati apa rece se plateste la asociatia de locatari ??? Furnizorul de apa rece NU-I ASOCIATIA DE LOCATARI !!!! La Botosani ,apa rece se plateste ,de pe vremea lui Ceausescu, la furnizorul de apa rece !!! Cu acest furnizor cetateanul incheie contract de furnizare,daca nu plateste, pe acel consumator il deconecteaza furnizorul,nu tot blocul,ca in Galati !!
  1
  14
  Raportează
 • postat de furculision
  Duminică, 19 Septembrie 2021 10:50
  91.141.73.***
  Canalizările sunt construite din banii contribuabililor, de la bugetul de stat. Statia de epurare, la fel. Este ceva privat, și nu știm noi? Noi toți am contribuit prin taxe și impozite. Pentru acest lucru domnii sunt obligați să ofere serviciile pt care își primesc salariile, fara a percepe noi taxe.
  1
  18
  Raportează
 • postat de Ionescu
  Duminică, 19 Septembrie 2021 09:47
  82.79.132.***
  Mirosul din/de canalizare unde sa-l declaram ca sa-l factureze SC APA CANAL SA???
  Locuiesc la un etaj superior intr-un bloc cu 10 etaje din Mazepa 1, subsolul este foarte curat, dar vin niste miresme din canalizare!!!
  Propun o HCL să-l plătim, pentru creșterea eficienței si rentabilității acestei societăți edilitare, unde multi angajati nu prea stiu cum sa isi umple timpul de lucru...
  0
  20
  Raportează
 • postat de Lena
  Duminică, 19 Septembrie 2021 08:19
  5.13.193.***
  Chiar si in lunile cand nu sunt precipitatii tot platim aoa meteorica!
  La o adresa facuta catre Apa canal mi sa raspuns ca e media precipitatiilor anilor.
  Deci furt pe fata!!!
  0
  46
  Raportează
 • postat de florin
  Duminică, 19 Septembrie 2021 08:15
  46.97.176.***
  In aceasta tara se vorbeste de dimineata pina seara de investitii!Stam cu investitiile in gura de ne doare capul!Politicul din Galati sa laudat cu investitiile facute in domeniul apei si canalizarii!Dar aceste investitii nu au adus bunastarea asteptata pentru galateanul simply!Au adus preturi mari la apa,canalizare,gunoaie!Cind aceste investitii vor face si viata mai usoara?
  0
  40
  Raportează
 • postat de * _ *
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 23:31
  5.13.171.***
  Am platit 100 lei apa consumata, 180 apa de ploaie, 70 canalizarea.... este normal? Chiar asa am ajuns sa platim ce nu consumam? Aerul cat va costa? Ca numai ala a mai ramas netaxat...... Sa va fie rusine!
  0
  48
  Raportează
 • postat de Iordache
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 22:27
  109.166.134.***
  Daca încasează de la toți aceasta taxa de ce nu oferă și compensații că sistemul lor nu face față pe valea orașului și în zona gării, la gara când plouă abundent se umple toate subsolurilor cu apa la aceste blocuri care se reabilitează, cu care se lauda administrația locală.
  0
  29
  Raportează
 • postat de Eu
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 19:40
  86.124.200.***
  Huooooo.... și atât....
  0
  28
  Raportează
 • postat de apa de izvor
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 15:01
  89.137.225.***
  Dupa cum puteti citi din articol apa canal minte cu nerusinare si spun ei apoi ca se repompeaza apa meteorica pt ca nu se deverseaza liber in Dunare! Si unde o repompati? Nu ar face fata statia de epurare la atata volum de apa sa treaca pe la voi si apoi sa o trimiteti in emisar . Spuneti ce inseamna emisar! Inseamna tot Dunare. Pe timpul lui raposatu se platea doar apa potabila consumata si atat si nimeni nu mai inventa alte taxe pentru ca sa va faceti voi salarii de mii de euro si sa stangeti bani de la fraieri. Primaria e complice si consiliul judetean. Am ajuns orasul cu cea mai scumpa apa desi avem Dunare, Siret, Prut, puturi de adancime si multe lacuri. Am ajuns sa platim jumatate din slariu pe apa, gaz si electricitate si cealalta pentru mancare si atat. O sa ajungem sa mergem sa luam apa de la izvoare de la munte ca sa avem acasa. E si mai curata si mai buna.
  2
  66
  Raportează
 • postat de consumator
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 14:31
  62.231.94.***
  O taxa ,,de smecher,, din care probabil se platesc salariile alea ,,smechere,, ale membrilor CA, adica smecherii aia care fac 2-3 ,,sedinte,, pe an si iau o caruta de bani. Mai nou, firma ,,smecheri-canal,, nici nu se mai omoara cu cititul contoarelor de apa. Baga la factura estimari peste estimari in dreptul idexurilor. Astia cand vor fi obligati, la fel ca cei de la curent si gaze, sa citeasca consumul de apa lunar pentru ca omul sa plateasca strict cat consuma ?
  0
  62
  Raportează
 • postat de Ioana
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 14:30
  92.86.51.***
  Este furt la drumul mare. Stau la casa, am gradina si pe factura platesc acelasi de numar de mc apa consumata si canalizata. Ud gradina si aoa aceea nu se duce la canaluzare sa fie colectata si tratata. Sunt niste hoti cu binecuvantarea primariei si a consilierilor locali. Alesii nostri care lucreaza pentru noi! O ironie amara
  0
  56
  Raportează
 • postat de maurice
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 13:27
  86.125.62.***
  Treaba asta cu Dunarea crescuta, ca nu s-a putut deversa toata e prosteala pe fata, ne cred papagali. Pfff, multi savanti la Apa de la Canal.
  0
  51
  Raportează
 • postat de ELLA
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 11:46
  89.136.186.***
  Toti vor sa ne fure,caci din acest motiv vor la guvernare.Pentru prostime nu se face nimic bun,numai bani si bani furati pentru buzunarele lor.Vreau si eu sa vina niste guvernanti si sa traiasca macar o luna cu minim pe economie sau o pensie de 1400 de roni.Daca sintem prosti o sa ajungem ca pe vremea fanariotilor sa platim si fumaritul.
  1
  45
  Raportează
 • postat de Simona
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 11:28
  5.13.146.***
  In functie de suprafata acoperisului si a suprafetelor betonate , la care se aplica niste coeficienti de precipitatii lunare transmis de ANM. Asa se calculeaza cantitatea de apa meteorica pe factura. Numai ca ar trebui ca Apa Canal SA sa demonstreze ca toata apa asta calculata a fost colectata de canalizare. Si aici avem o problema pentru ca nu se poate demonstra. Mai mult, primaria care a betonat metri patrati multi trebuie acum sa plateasca in plus apa meteorica, din banii urbei, ca nu are din alta parte de unde.
  0
  38
  Raportează
 • postat de manex
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 10:24
  5.13.132.***
  Ce legatura am eu cu apa de ploaie, care nu este creata de mine si spala strazile mizerabile pe care primaria nu le curata!!! Deci pana la urma apa face bine primariei, iar noi platim aceste costuri de epurare...
  0
  38
  Raportează
 • postat de Dani
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 07:49
  37.251.222.***
  Apa canal = O firma cu preț uriaș la apa care jegmaneste cetățenii acestui oraș cu acordul primăriei
  3
  103
  Raportează
 • postat de D
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 06:12
  188.26.124.***
  Care serviciu? Poate hoție. Când ești singur pe piața faci ce vrei. Dar la ce popor suntem, tipam puțin și gata, luna viitoaream uitat.
  2
  96
  Raportează
 • postat de Tîtishor
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 05:37
  86.124.200.***
  Intrebare pentru Apa-Canal:
  - Ce demersuri trebuiesc facute de catre proprietarii sau asociatiile de locatari, unde sunt mansarde contruite ori doar acoperisuri la scari sau blocuri intregi, sa nu mai plateasca apa de ploaie ce nu este colectata si ajunge in gradina blocului prin burlanele aruncatoare.
  Sunt voci care indraznesc sa solicite chiar si returnarea sumelor incasate (ilegal) pana acum, de la propietarii blocurilor unde sunt acoperisuri.
  5
  69
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 04:57
  5.13.208.***
  Atunci sa ne demonstrezse cum au captat intreaga cantitate de apa si au tratat-o atunci cand a plouat in luna iunie din tot orasul , inventii de a lua din banii cetatenilor si a completa la bugetul local ca sa se plateasca salariile imense din primarie a unora care taie frunze la caini.
  3
  87
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 01:24
  5.13.141.***
  E ca si cum as plati daca fulgerul loveste antena de paratrasnet.. si arde aparatele nelegate la inpamantare! CE TRB ARE SULA CU PREFECTURA??!! Eu platesc ce consum! Cat erau costurile intretinerii pe vremea raposatului? Dar a caldurii!??? De ce nu se desfiinteaza capusheniile numite asociatii peste tot!!! stau si platesc 10E lunar.. CE? lumina de pe scara si femeia de serviciu! In Germania fiecare familie sterge scara la 2 sapt... scarile de sus si jos! Doar ingrijitorul spatiului verde (care nu este a statului ci PROPIETATE cota indiviza... 15..30m de la bloc) face curat! Numai la noi... esti propietar 0,7M si apoi ai in oncesiune 1m de pamant fara sa-i schimbi destinatia! Cand cumperi O CASA. ti se vinde si 3,5M in jurul ei? sau 4M...x M cat e minimul!!??
  7
  67
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.