Scandalul apei de ploaie: epurarea acesteia, un serviciu Apă Canal contestat de majoritatea gălățenilor
Foto: Marian Calestru

Scandalul apei de ploaie: epurarea acesteia, un serviciu Apă Canal contestat de majoritatea gălățenilor
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Se spune că de moarte și de fisc nu scapă nimeni. Zicala probabil că ar trebui completată, pentru că nici de apa de ploaie se pare că nu scapă nimeni. Mai exact, de plata ei.

Articolul „Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă”, publicat de „Viața liberă” vineri, 10 septembrie, a stârnit un val uriaș de reacții din partea cititorilor noștri. Au fost zeci de comentarii, atât pe site-ul ziarului nostru, cât și pe rețelele sociale, cei mai mulți dintre comentatori contestând faptul că li se impune plata apei meteorice. „Hoție la drumul mare”, „taxa pe fraiereală”, „apa meteorică este mai pură decât apa lor infectă pe care o dau populației”, „prosteală ca și taxa pe câini”, „apa de ploaie e de la Dumnezeu”, „sunt curios cum calculează Apă Canal cantitatea de apă meteorică ajunsă în canalizări” – sunt doar câteva dintre părerile exprimate de gălățeni în mediul online.

Reamintim aici punctul de vedere al Apă Canal, postat pe site-ul propriu, care argumentează că nu se plătește apa meteorică propriu-zisă, ci serviciul de tratare și epurare a acesteia. „Apa din precipitații ajunge în canalizarea orașului, urmând aceleași procese de tratare și generând costuri, ca și apele uzate. În municipiul Galați, sistemul de canalizare este unitar, adică rețeaua de preluare a apelor pluviale nu este separată de rețeaua de canalizare care preia apele uzate menajere. Prin urmare, atât apele uzate menajere și industriale, cât și cele provenite din precipitațiile atmosferice (apele meteorice) sunt colectate în același sistem de canale și sunt conduse către stația de epurare a municipiului. Aici, printr-o serie de tratamente mecanice și biologice, toată apa uzată (inclusiv cea meteorică) este <curățată> înainte de a fi deversată în emisar”, se afirmă în postarea citată.

De obicei, apa pluvială este deversată direct în Dunăre

Solicitându-ne păstrarea anonimatului, un inginer gălățean ne-a spus următoarele: „Cunoscând foarte bine proiectul dezvoltat între anii 2010-2013, al stației de epurare și al noii rețele de colectare a canalizării orașului Galați, vă aduc la cunoștință că apa de ploaie are traseu comun cu apele uzate menajere numai în oraș. Când acestea sunt preluate în noua rețea de colectare, apa de ploaie este separată și vărsată gravitațional în Dunăre, iar apa uzată menajeră pleacă pompat spre stația de epurare, pentru tratare. Așadar, este incorectă afirmația Apă Canal precum că apa de ploaie trebuie plătită de cetățenii orașului fiindcă este tratată în stația de epurare”.

În replică, reprezentanții Apă Canal ne-au spus că inginerul gălățean are dreptate doar în parte. „Sistemul de colectare din Galați este unitar, preia atât apa uzată menajeră, cât și pe cea pluvială. Dacă Dunărea nu avea în iunie nivelul atât de ridicat, am fi putut deversa o mare cantitate direct în Dunăre. Nu s-a putut, și atunci apa s-a deversat parțial, dar cu costurile repompării de la stația 13 Iunie. N-a ajuns toată apa pluvială în stația de epurare, dar ne-a creat probleme. Altă dată se putea deversa direct, acum nu s-a putut deversa decât în două moduri: pompată direct sau prin stația de epurare”, ne-au spus reprezentanții Apă Canal.

Primăria i-ar putea scuti pe gălățeni de plată, dar nu are buget

Apa meteorică se regăsește pe facturile românilor din toată țara, cu foarte mici excepții. Absolut toți operatorii de apă și canalizare susțin, la fel ca Apă Canal, că se plătește serviciul de epurare și tratare, nu apa în sine.

Există câteva orașe unde primăriile plătesc apa meteorică, nu cetățenii. Gorj și Botoșani sunt două exemple în acest sens. În Vrancea s-a mers mai departe, președintele Consiliului Județean inițiind, în iunie, un proiect prin care să fie ELIMINATĂ taxa pentru apa pluvială din facturile persoanelor fizice și ale asociațiilor de proprietari, considerând că „este evident că în cazul consumatorilor casnici nu se poate cuantifica cu exactitate cantitatea de apă pluvială deversată în sistemul public de canalizare și, în plus, discutăm despre epurarea unor ape neproduse de către cetățeni și care nu sunt afectate de vreo activitate a acestora”. Anularea acestei taxe urma să se producă începând cu 1 august 2021.

Pe de altă parte, Primăria Tg. Jiu nu i-a putut convinge pe judecători că taxa pe apa de ploaie este abuzivă și a fost obligată să achite și penalizări pentru perioada în care nu a plătit.

Achitarea de către unele administrații locale a taxei pe apa meteorică se face prin hotărâre de consiliu local și este posibilă în baza unei modificări, din decembrie 2018, a Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, publicată în Monitorul Oficial. Printr-un articol nou introdus, Guvernul stabilea atunci că „autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație”.

Așadar, nu e vorba că nu mai plătește nimeni această taxă, ci că plata poate fi preluată de primării, acolo unde sunt bani și există o hotărâre de consiliu local.

Am întrebat Primăria Galați dacă are în vedere o astfel de scutire a gălățenilor de la plata taxei pe apa meteorică. „Vă comunicăm că în acest moment bugetul local este unul limitat și nu există un proiect de hotărâre al Consiliului Local care să presupună instituirea unor astfel de scutiri”, ne-a răspuns Biroul de presă al Primăriei Galați.

CITEȘTE ȘI: Vin facturile Apă Canal pentru potopul din iunie. Apa meteorică, de cinci ori mai multă

Citit 16245 ori Ultima modificare Luni, 20 Septembrie 2021 01:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.