Despăgubirile pentru inundații în județ, etapa pe contre. Când problemele de administrație devin subiecte politice

Despăgubirile pentru inundații în județ, etapa pe contre. Când problemele de administrație devin subiecte politice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Lipsa despăgubirilor pentru comunele din județ afectate de inundații a intrat într-o nouă fază, cea a declarațiilor acide între foștii parteneri de Coaliție.

Vineri, 24 septembrie, PNL Galați a emis un comunicat de presă în care se menționează că "după blocajul tipic USR-ist, reușim să ne implicăm și, astfel, salvăm situația pentru cele 21 de localități din județul și municipiul Galați afectate de inundațiile ce au avut loc în această vară". În plus, liberalii gălățeni, prin "vocea" președintelui, deputatul George Stângă, îl acuză pe fostul prefect propus de USR PLUS, Gabriel Panaitescu, de neimplicare în rezolvarea situației, folosind cuvinte grele, ca incompetent și habarnist. Mai mult, în același comunicat, deputatul gălățean este de părere că "USR a fost nociv pentru județul Galați. Singura decizie bună pentru români pe care a luat-o USR a fost să plece de la guvernare".

Liberalii anunță deblocarea situației

Altfel, în documentul primit la redacție se mai precizează că în cea de-a doua etapă a alocării din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului, subprefecții liberali au deblocat situația. "În urma inundațiilor care au avut loc în lunile mai - august 2021, la Instituția Prefectului au fost înregistrate 20 de rapoarte operative, pentru care au fost constituite comisii de evaluare a pagubelor. Deși avea posibilitatea, poate chiar obligația, ca în baza acestor rapoarte să inițieze o Hotărâre de Guvern, la acel moment, Instituția Prefectului Galați, condusă de Gabriel Panaitescu (USR), nu a făcut acest lucru, Galațiul fiind astăzi un județ care nu a putut beneficia de aceste despăgubiri. Din discuțiile avute la nivel național cu reprezentații Guvernului, vom face tot posibilului pentru remedierea problemei cu celeritate", a declarat și subprefectul Andra Costache.

Instituția Prefectului Galați a depus astăzi (vineri - n.r.) documentația pentru alocarea de fonduri în valoare de peste 6 milioane de lei pentru mai multe obiective din județ afectate de inundații din localitățile Târgu Bujor, Berești, Bălăbănești, Bălășești, Băneasa, Berești-Meria, Costache Negri, Drăgușeni, Fârțănești, Foltești, Jorăști, Matca, Măstăcani, Oancea, Schela, Scânteiești, Smulți, Suceveni, Rădești, Valea Mărului și municipiul Galați, se mai arată în comunicatul PNL Galați.

Argumentele fostului prefect

La rândul său, contactat telefonic de cotidianul nostru, fostul prefect Gabriel Panaitescu invocă o adresă transmisă de Ministerul Dezvoltării la finele lunii mai, în care se arată că "având în vedere disponibilitățile limitate din Fondul de rezervă bugetară/ Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, întrucât acesta este utilizat cu prioritate pentru implementarea măsurilor de combatere și prevenire a răspândirii și infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat și pentru alte cheltuieli urgente și neprevăzute, nu vor putea fi onorate solicitările formulate de unitățile administrativ-teritoriale (UAT) pentru alocarea de sume în vederea efectuării unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate de calamitățile naturale". Având în vedere toate acestea, Ministerul Dezvoltării a adresat rugămintea ca pentru remedierea pagubelor să se acceseze programul "Lucrări în primă urgență", derulat de Compania Națională de Investiții - CNI (vezi facsimil).

Gabriel Panaitescu a precizat faptul că, după parcurgerea procedurilor de situații de urgență și după avizarea de la Apele Române, primarii UAT-urilor afectate au fost notificați să depună solicitările la CNI. "Primarii nu au depus, pentru că nu au carte funciară pentru drumurile afectate de inundații", a adăugat Panaitescu și a menționat faptul că strict pentru municipiul Galați s-a dispus de la nivel guvernamental utilizarea sumelor defalcate din TVA pentru remedierea pagubelor din oraș. "Eu nu mă joc cu situațiile de urgență", a mai spus fostul prefect de Galați. De altfel, tot în adresa MDLPA se menționează și faptul că "amplasamentele destinate lucrărilor în primă urgență sunt imobile constituite din terenuri și/sau construcții, după caz, aparținând domeniului public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, precum și al celorlalte instituții publice și instituții de interes public și persoane juridice recunoscute ca fiind de utilitate publică în condițiile legii, precum și de alte entități ce funcționează în baza unor legi speciale, inclusiv proprietatea persoanelor fizice și juridice".

Concluziile le pot trage, ca de obicei, cititorii noștri, însă faptele rămân. În trecut, aceste despăgubiri pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale se făceau mult mai simplu, fiind vorba de fenomene periculoase ce afectează avutul și chiar viețile oamenilor. În plus, credem că ar fi bine ca asemenea probleme să nu devină, măcar pe viitor, "meciuri politice".

Citit 961 ori Ultima modificare Joi, 30 Septembrie 2021 02:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.