Victor Paul Dobre, în conducerea Șantierului Naval 2 Mai

Victor Paul Dobre, în conducerea Șantierului Naval 2 Mai
Întoarcere la "prima dragoste"
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

După o bogată experiență în zona administrației publice, liberalul Victor Paul Dobre se întoarce (oarecum) în mediul privat, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Șantierului Naval 2 Mai SA, din portofoliul Ministerului Economiei, companie ce deține 51 la sută din acțiunile SN Damen Mangalia.

Chiar dacă, în ceea ce privește controlul operațional, SN Damen Mangalia aparține Grupului Damen, "pâinea și cuțitul" acționariatului (51%) se află la compania de stat Șantierul Naval 2 Mai SA.

Damen Mangalia trece printr-o perioadă destul de tulbure, date fiind efectele pandemiei asupra industriei construcțiilor navale, reflectate prin lipsă de comenzi, dar și prin planuri de restructurare și disponibilizări la nivelul companiei, precum și prin schimbarea structurilor de management.

La începutul lunii septembrie, directorul general Chris Groninger a fost înlocuit de Adrianus Peter Zoeterman. Pe 4 octombrie, cu doar o zi înainte de căderea Guvernului Cîțu, Adunarea Generală a Acţionarilor companiei Șantierul Naval 2 Mai SA a schimbat Consiliul de Administrație al societății, numind noi membri provizorii, printre care se află şi Victor Paul Dobre. Potrivit unor informații obținute de profit.ro, inițial se avea în vedere demararea procedurii de selecție a unor membri cu mandate complete, în baza OUG nr. 109/2011, însă planul a fost amânat "pentru o dată ulterioară, în scopul elaborării unei strategii unitare pentru toate societățile din portofoliul ministerului".

Victor Paul Dobre este unul dintre "veteranii" PNL Galați, iar mai recent și unul dintre susținătorii (fostului) premier Florin Cîțu. Deputat în patru legislaturi, ex-prefect al județului Galați și vicepreședinte al CJ Galați, Victor Paul Dobre și-a căpătat notorietatea de "ministru al dezastrelor", în perioada când a fost secretar de stat și a trebuit să gestioneze inundațiile ce au răvășit țara în timpul mandatului său.

În același timp, Victor Paul Dobre și-a început cariera ca navalist, iar acum, deși are aproape 70 ani, s-a întors la "prima dragoste".

Din noua poziție va avea, desigur, un cuvânt de spus, ca reprezentant al statului, în ceea ce privește activitatea Damen Mangalia.

Printre cele mai dificile probleme de gestionat la Damen Mangalia se află programul de restructurări, în iulie fiind propuse 230 de concedieri, cifră care, se pare, a mai scăzut, inclusiv din cauza protestelor sindicale. Noua conducere a șantierului trebuie să mai ia decizii importante în ceea ce privește strategiile de viitor, precum și să valideze rezultatele financiare obținute de fosta administrație. În 2019, potrivit ultimelor date raportate la Ministerul Finanțelor, SN Damen Mangalia a avut pierderi de 152 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 131 milioane de lei.

Citit 7796 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Octombrie 2021 02:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.