Halda de zgură a Combinatului Siderurgic va fi reconvertită în parc de energie regenerabilă

Halda de zgură a Combinatului Siderurgic va fi reconvertită în parc de energie regenerabilă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Autoritățile de mediu au emis acordul pentru închiderea haldei de zgură a Combinatului Siderurgic Liberty Galați, precum și pentru stabilizarea malului drept al acesteia, în scopul protejării cursului de apă Mălina. Până în 2023, Liberty Steel Group va investi mai mult de 2,5 milioane de euro în cele două proiecte, care vor crea condițiile necesare instalării capacităților prevăzute de producere a energiei regenerabile.

Chiar dacă închiderea efectivă a haldei de zgură ar urma să se facă în cursul anului 2023, deja au fost parcurse o serie de etape intermediare. În primul rând, începând din 2009, zgura generată de combinat nu a mai fost depozitată, ci a fost inclusă într-un ciclu de prelucrare care a presupus extragerea scoarţelor metalice - "fierul vechi" - cu scopul de a fi reciclate în combinat. În paralel, din 2013, s-a trecut la exploatarea sistematică a fierului vechi din halda de zgură, operaţiunile fiind încredinţate unor companii specializate. Acest tip de reciclare ar urma să se încheie în cursul anului 2022.
Nu în ultimul rând, combinatul a dezvoltat o serie de tehnologii prin care sterilul şi zgura de furnal pot fi reconvertite în materiale de construcţii, în industria cimentului, de exemplu, dar şi prin realizarea unor agregate concasate, pentru drumuri.

Soluții tehnice

În prezent, problema nu este atât ce se întâmplă cu zgura generată acum de combinatul siderurgic, ci de imensa cantitate de deşeuri industriale deja acumulată. Halda de zgură de pe platforma siderurgică gălăţeană s-a deschis în anul 1968, iar până în prezent a ajuns să se întindă pe o suprafaţă de 110 hectare, asigurând depozitarea a peste 54 milioane de tone de deşeuri.
În urma analizării soluțiilor tehnice, s-a stabilit că varianta cea mai potrivită - atât din punct de vedere tehnico-economic, cât și de mediu - ar fi închiderea haldei prin autocimentarea stratului superficial de zgură.
"În colaborare cu experți, echipa Liberty Galați a planificat lucrări ample de reconfigurare a haldei, precum și pentru protejarea cursului de apă Mălina. Astfel, în etape succesive, vor fi efectuate excavații pentru îndepărtarea haldei de cursul de apă, pentru a se crea noi taluzuri, drenuri pentru apa pluvială, căi de acces și alte lucrări de construcție care vor remodela depozitul și vor asigura stabilitatea acesteia. Se va realiza autocimentarea suprafețelor, un proces fizico-chimic menit să formeze o crustă rigidă ce va asigura stabilitatea acesteia și prevenirea răspândirii prafului", se precizează într-un comunicat de presă al Liberty Galați.

Parcuri fotovoltaice și eoliene

Compania dorește să folosească halda de zgură, după ecologizare, pentru derularea unor investiții în proiecte de energie regenerabilă, un plan în acest sens fiind anunțat încă din martie 2020. Directorul Combinatului Siderurgic Liberty Galați, Aida Nechifor, a confirmat la rândul său că reamenajarea terenului va permite instalarea unor parcuri fotovoltaice și eoliene.
De altfel, oportunități de dezvoltare a unor astfel de investiții vor fi generate și de viitorul Program Operațional pentru o Tranziție Justă, care se adresează în special unor zone preponderent monoindustriale, printre care și Galațiul, program ce va permite inclusiv marilor companii să dezvolte cu finanțare europeană proiecte de mediu, precum cele din domeniul energiei regenerabile, sau dezvoltarea de noi tehnologii, mai prietenoase cu mediul.
"Viziunea Liberty Steel Group este de a produce oțel în mod sustenabil și de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Închiderea haldei de zgură, reamenajarea și transformarea acesteia într-un spațiu de producție de energie verde vor reprezenta un pas semnificativ în planul nostru de transformare GREENSTEEL, iar protejarea cursului de apă Mălina este un act de responsabilitate față de comunitatea noastră", a declarat managerul combinatului.
Cele două inițiative de mediu fac parte din strategia de transformare a complexului Liberty Galați - GREENSTEEL - care îmbină reciclarea deșeurilor feroase cu soluții de energie regenerabilă și cu tehnologii avansate de producție a oțelului, precum echipamentul DRI (ce permite reducerea directă a fierului - extragerea oxigenului din minereu -  cu ajutorul gazului metan și hidrogenului), în scopul îmbunătățirii amprentei de carbon.
Potrivit reprezentanților combinatului, transformarea GREENSTEEL va asigura sustenabilitatea Liberty Galați din punct de vedere economic, social și ecologic, astfel încât să poată reinvesti și să ofere în continuare oțel de calitate precum și locuri de muncă pentru generațiile viitoare.

Citit 3760 ori Ultima modificare Marți, 12 Octombrie 2021 01:21

2 comentarii

 • postat de Blade
  Marți, 12 Octombrie 2021 20:36
  89.136.187.***
  Cand aud chestii de genul: solutii tehnice, ma apuca plansul> "Echipa Liberty Galati in colaborare cu experti", au ajuns sa decida sanatatea si v iitorul acestei populatii amarate, care sufera de 50 de ani din cauza poluarii. Caci de 50 de ani, la Galati se face siderurgie. In toti acesti ani, s-a poluat extrem. Iar acum, nu sunt in stare sa curete locul infect, s-au decis sa acopere ca la Cernobal, cu ciment.
  Sanchi, cica asa este bine. Nemtii au stiut dupa 250 de ani de siderurgie in bazinul Ruhr, sa transforme cel mai poluat loc de pe Terra, transformand peste 5000 Km/p intr-o salba de lacuri si paduri, cu casute si locuri de agrement, baze nautice si de recreere.
  Iar, specialistii nostrii nu sunt capabili decat sa acopere cu ciment cele peste 100 de ha de dezastru; lasand pe umerii generatiilor viitoare povara otravii adunate in solul si apa freatica, ce o vom bea cu totii, noi si urmasii copiilor nostrii. Rusine, rusine...Apucati-va si curatati , excavati, apoi lasati Dunarea si Siretul sa umple printr-un sistem dirijat de canale , locurile unde dupa curatare ati adus pamant curat. Ajutati natura sa-si revina, nenorocitilor ce sunteti platiti sa faceti umbra pamantului!
  0
  5
  Raportează
 • postat de zgura pentru drumuri
  Luni, 11 Octombrie 2021 16:59
  5.13.239.***
  Tocmai au inceput lucrarile la drumul expres GL-BR, in cateva saptamani vor incepe si la centura mare Galati.

  Mi-e greu sa cred ca decidentii din Combinat nu sunt la curent cu aceste proiecte de infrastructura rutiera, constructorul (UMB) fiind un client al combinatului (ia tabla pentru grinzile metalice de la poduri).

  Deci o mare cantitate de zgura inca poate fi folosita la lucrarile de terasamente de drumuri. UMB a folosit zgura de la Hunedoara la autostrada A3 in zona Deva.
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.