Pensiile speciale cerute de foştii parlamentari gălăţeni, la mâna Curţii de Apel

Pensiile speciale cerute de foştii parlamentari gălăţeni, la mâna Curţii de Apel
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Curtea de Apel Galaţi a stabilit, la finele acestei luni, primul termen de judecată al procesului prin care nouă foşti parlamentari gălăţeni îşi cer înapoi pensiile speciale. "Ce-au făcut ca să merite banii aceştia?", ne-a întrebat una dintre cititoarele ziarului. Potrivit publicaţiei "Libertatea", în alte cinci acţiuni în instanţă, magistraţii au stabilit că pensiile speciale rămân eliminate.

După cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", nouă foşti parlamentari gălăţeni au dat în judecată Camera Deputaţilor şi, respectiv, Senatul, solicitând instanței să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021.

Este vorba, despre Victor Paul Dobre (trei mandate de deputat PNL), Nicolae Bacalbaşa (un mandat de deputat PSD), Eugen Durbacă (două mandate de senator și deputat PUR/ALDE/PRO România), Florin Popa (un mandat de deputat PSD), Lucreţia Roşca (trei mandate de deputat PSD), Gheorghe Saghian (un mandat de senator PSD), Emil Strungă (un mandat de deputat PNL), Mircea Toader (trei mandate de deputat PDL/PNL) şi Levente Szekely (un mandat de deputat UDMR). Aceştia au făcut contestaţie împotriva ordinelor de încetare a plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă emise de Parlamentul României - Camera Deputaţilor - Secretarul general.

Reamintim, pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie 2021, prin votul majorităţii actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat). Parlamentarii gălăţeni sunt reprezentați de Casa de Avocatură "Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners", una dintre cele mai renumite de pe piața de profil, potrivit G4Media.ro.

Pe 17 decembrie 2021, completul de judecată de la Tribunalul Galaţi şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel. Dosarul a ajuns deja la instanţa superioară şi aşteaptă să fie soluţionat.

Nu este singurul din ţară. Potrivit "Libertatea", Parlamentul României are în acest moment 251 de procese cu foști senatori și deputați care vor să-și recupereze în instanță pensiile speciale. "Numărul aleșilor care încearcă să-și recapete indemnizația este mult mai mare, multe procese fiind comune. În cel puțin cinci acțiuni s-au dat deja verdicte în primă instanță, toate cu aceeași concluzie: pensiile speciale rămân eliminate", scriu jurnaliştii de la "Liberatea".

Întrebare de la gălăţeni

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate de G4Media.ro, statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 de lei și 14.930 de lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

"Ce-au făcut, ca să merite banii aceştia, pentru cei ce au muncit la colhoz o viaţă şi cărora abia de la 1 ianuarie le creşte pensia până la 1.000 de lei? Ţăranii i-au votat de-au ajuns acolo. Întreb în numele sătenilor mei, lângă care am muncit 35 de ani şi ştiu cât de brăzdate li-s frunţile şi cât de bătătorite li-s mâinile, iar banii pe care îi iau ca pensie nu le ajung nici măcar pentru medicamente", ne-a transmis o cititoare a ziarului "Viaţa liberă".

Citit 5416 ori Ultima modificare Joi, 10 Februarie 2022 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.