De ce au nevoie de facilităţi la transport pensionarii cu peste 4.000 de lei pe lună
Foto: Marian Calestru

De ce au nevoie de facilităţi la transport pensionarii cu peste 4.000 de lei pe lună
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Potrivit deciziei aleşilor locali, de la 1 martie 2022, doar elevii şi studenţii vor putea beneficia gratuit şi nelimitat de călătorii cu mijloacele de transport ale Transurb. Pensionarii, şomerii indemnizați, cei plătiţi cu salariul de bază minim pe țară garantat în plată, persoanele cu handicap grav şi accentuat, cetăţenii de onoare, revoluţionarii, persecutaţii politic, veteranii şi văduvele de război şi donatorii de sânge vor avea facilităţi doar la abonamentul de 45 de călătorii pe lună.

Noile facilităţi în transportul public de persoane, despre care aţi putut afla deja din ediţia de miercuri, 26 ianuarie, a ziarului "Viaţa liberă", au fost aprobate în unanimitate de consilierii locali. Conform deciziei, doar trei categorii de persoane vor mai putea beneficia gratuit de abonamentul PLUS NOMINAL 1, cu număr nelimitat de călătorii pe lună. Este vorba despre: studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galați; studenții orfani sau proveniți din casele de copii; elevii din învățământul preuniversitar acreditat/ autorizat, din municipiul Galați. Pentru un astfel de abonament, persoanele fără facilităţi plătesc 90 de lei pe lună.

Șomerii indemnizați, persoanele care beneficiază de salariul de bază minim pe țară garantat în plată, cetățenii de onoare, revoluționarii, veteranii și văduvele de război, persoanele persecutate din motive politice şi persoanele cu handicap grav și accentuat îşi vor putea procura gratuit doar abonamentul BASIC 45, cu 45 de călătorii pe lună, pentru care cei fără facilități plătesc 55 de lei. Donatorii de sânge vor plăti doar jumătate din acest preț pentru abonamentul cu 45 de călătorii.

Dacă până acum, pensionarii, indiferent de venituri, puteau circula gratuit şi nelimitat cu mijloacele de transport public local, de la 1 martie 2022 situaţia se va schimba radical. În funcţie de venituri, aceştia îşi vor putea procura gratuit sau cu o reducere de tarif doar abonamentul cu 45 de călătorii pe lună. Acesta va fi gratuit pentru cei care cumulează venituri din pensie de până la 1.386 de lei net/lună. Cei cu venituri din pensie cuprinse între 1.387 și 2.500 de lei net/lună vor avea o reducere de 75 la sută, cei care cumulează venituri din pensie cuprinse între 2.501 și 4.000 de lei net/lună - reducere de 50 la sută, iar pensionarii cu peste 4.000 de lei net/lună - reducere de 25 la sută.

Consilierul USR PLUS Daniel Zinica a întrebat de ce ar avea nevoie aceştia din urmă de reducere, pentru că la o pensie de peste 4.000 de lei şi-ar permite să plătească 13 lei în plus. Răspunsul a venit de la primarul Ionuţ Pucheanu: "Aşa a fost logica de la care am plecat, tocmai pentru a nu fi întru totul pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă. Fiecare dintre oamenii aceştia, cel mai probabil, şi-a adus contribuţia la faptul că ne aflăm într-un oraş precum Galaţiul, cu bune şi cu rele. Nu cred că trebuie încurajaţi sau acoperiţi doar cei cu venituri foarte mici. Cei cu pensii de peste 4.000 de lei au avut nişte joburi mai bune. Cel mai probabil, au maşini şi le folosesc. E doar o formă de a-i încuraja să lase maşinile acasă şi să urce şi în autobuz".

Citit 12486 ori Ultima modificare Luni, 14 Februarie 2022 01:14

19 comentarii

 • postat de mamy
  Duminică, 13 Februarie 2022 17:53
  62.231.94.***
  Primaria sa nu se lege de (persoanele cu handicap). Ei au totul reglementat prin legea 448/2006. Atat ei cat si insotitorii lor. Sa nu mai mai scorneasca hotarari care incalca flagrant legile aflate in vigoare. Orice hotarare locala luata in contradictie cu legea e lovita de nulitate. Vrea cineva procese peste procese la tribunal pe aceasta lege ???? Pentru ce plateste primaria juristi daca habar nu au de legile tarii ????????????
  0
  16
  Raportează
 • postat de ?
  Duminică, 13 Februarie 2022 11:51
  89.39.81.***
  eu sincer nu inteleg deloc hotaririle cl. de ce? pe o parte incurajeaza lenea, nepasarea fata de munca a celor cu pensii deloc sau minime sau smecheria celor ce muncind la negru au case, vile, masini tari dar nu i-a interesat pensia si pe de alta parte arunca la licitatii pe parcari doar trasate cu var galatenii. sint sigur ca sint "napastuiti" cu pensii mici sau ajutoare sociale ce pot licita mai mult ca orice pensionar cu pensie peste 4000. ce inseamna in europa 4000 roni? 800 euro. astia da, nababi cu venituri de africa si cheltuieli de europa si care mai cumpara si sapun si pasta de dinti pe linga utilitati, hrana,medicamente. ei sint cei ce 35 de ani au platit impozite, bani la sanatatele, bani pentru pensiile generatie dinainte. le-au facut salarii din bani publici politistilor locali de le e rusine angajatilor din politia nationala ce au aceeasi titulatura, "imprumutata" odata cu insemne pe masini si uniforme de fostii gardieni publici. nu mai vorbesc de angajatii din armata de la care vrem sa-si puna viata in pericol pentru noi. stiu ca alesii locali sintem"noi" pentru ca -am ales. am ales bine?
  1
  17
  Raportează
 • postat de Tureltan
  Duminică, 13 Februarie 2022 09:14
  93.122.250.***
  De data asta Consiliul local a nimerit o, cu unele exceptii. De ce se mentin privilegii pesțe privilegii ptr abonatii la banul public ptr ,,cetatrenii de onoare, ptr ,,revolutionari, ptr cei care pot munci, dar nu vor. Pe de alta parte si unii pensionnari cu pensii mici se abuzeaza de trsnsportul in comun tocmai la orele de varf. Haideti sa limitam orele de plimbare, haide sa mai incurajam si mersul pe jos. De la Potcoava de Aur pana la piata poti sa te deplasezi intr o plimbare, dar tocmai din statia asta te inghesuie milogii.
  7
  20
  Raportează
 • postat de George
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 21:55
  95.76.3.***
  Intrebare. Am legitimatie de la DGASPC care e valabila pentru toate mijloacele de tansport suprafata din tara: Autobuz, tramvai, troleibuz. In baza legii 448/2006. Pana acum controlul doar se uita la legitimatie de la distanta si atat. Va sta cineva acum sa numere de cate ori vin la Galati si de cate ori calatoresc cu autobuzele galatene? Nu cred.
  6
  4
  Raportează
 • postat de pensionar
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 20:49
  89.39.81.***
  am pensie peste 4000. nu speciala. cit am muncit, unde, cit am contribuit nu are importanta. astea se regasesc in calculatia pensiei. acum platesc pe linga impozit si contributia la sanatate. a crescut pensia......am si masina proprie. asta e, mi-e rusine sa recunosc. am avut si abonament gratuit pentru pensionari. n-am abuzat de el, n-am ingramadit lumea sa ma plimb. l-am folosit pe distante scurte sa nu folosesc masina ca si asa sint strazile pline. de acum va promit ca voi duce si gunoiu cu masina pentru ca imi permit sa cumpar benzina cu 7 roni /litru. nu vreti sa vedeti decit asistati social si cei ce au pensii mici pentru ca ori n-au vrut sa munceasca in viata, ori au muncit pe bani muuulti la negru in autobuze. purtati masca bine pe nas. si nu din considerente de covid. pa.
  25
  19
  Raportează
 • postat de Radu
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 19:16
  95.77.107.***
  Coret ar fi ca si elevii si studentii sa plateasca 50%. Mai alegi si scoala in functie de zona in care locuiesti.
  Referitor la pensionari, ar trebui sa plateasca cei care au venit pana la 1400 lei/luna abonament cu reducere 50%. Nu toti pensionari cu pensie mica o duc rau. Unii au proprietati care genereaza venituri considerabile, altii au multi bani in conturi si multi dintre cei cu venituri mici au muncit putini ani, ca sa fim corecti. Asa vor fi indemnati si tinerii sa munceasca. Daca dai unuia care n-a prea muncit tot felul de ajutoare la pensie de ce sa munceasca mult tinerii.
  La Brasov sunt mai putine facilitati decat la Galati la transport.
  Trebuie sa intelegem ca transportul local este sponsorizat de catre cei care platesc impozite pe salarii, pe proprietati, pe afaceri. De aici se aprovizioneaza bugetul local.
  In maxim 1 an se vor diminua si la noi in Galati facilitatile.
  Sa nu uitam ca bugetul Galatiului de functionare se duce pe 3 mari domenii:
  - transport public
  - salarii functionarime
  - facturi scoli, institutii in subordinea primariei.
  3
  25
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 14:28
  46.97.176.***
  Ce se intampla cu abonamentele inca in vigoare? Sunt persoane care au intrat mai tarziu in posesia lor iar valabilitatea acestora este pana in luna noiembrie, decembrie. Anul trecut, o data cu abonamentul, am primit un bon fiscal cu plata celor 12 luni si reducerea aferenta. Va aduceti aminte stimati alesi locali? Si acum ne batem joc de banii cheltuiti.
  4
  15
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 11:31
  86.124.200.***
  Revin!Toti care criticati pe unul care are pensie de peste 4000 DIN CONTRIBUTIVITATE trebuie sa va ginditi cum a reusit acest lucru!CUMVA A AVUT DOUA JOBURI????CUMVA SI-A MINCAT PLAMINII IN OTELARIE SI ACUM DIN CEI 4000 DE LEI JUMATATE SE DUC PE TRATAMENTE?????NU DISCUT DE CEI CARE AU PENSII SPECIALE SI MIINE TREBUIE SA DISPARA ACESTE PENSII!!!!!VORBESC DE CONTRIBUTIVITATE!Este vina voastra a celor care nu mai criticati si nu puneti problema altfel!Si anume ce trebuie sa fac eu ca individ sa am o pensie de peste 4000 de lei?CUMVA SA NU MAI MUINCITI LA NEGRU????SA ACCEPTATI SA FITI SCLAV?Pai unul care lucreaza peste hotare cu contract de munca legal sigur o sa aiba o pensie de peste 4000 de lei!Este el vinovat????Trebuie el sa se gindeasca la voi peste 30 de ani ca o sa aveti o pensie de rahat??????El si-a rupt spatele ca sa traiasca bine la batrinete!Voi care stati ca plutele pe 2000 de lei in Romania o sa aveti 1500 de lei pensie!Este ala vinovat ca a avut grija in tinerete de pensia lui?????Tocmai de astia ar trebui sa nu mai aiba grija PSD-ul!De astia care atirna in Romania pe niste locuri de munca prost platite!!!!!!!!
  20
  24
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 10:36
  109.166.139.***
  Cu tot respectul pentru pensionari, dar când pensia trece de salariul minim, unele facilități ar trebui suspendate.
  Toți suntem egali, nu?
  Transport gratuit, rețete gratuite, bilete in stațiune compensate, încălzire compensată etc, adunate sunt o altă pensie. Principiul contributivității este spulberat, ne ingenunchiem bugetul.
  Uitați-vă la alții cum fac. Se pune accentul pe viitor, nu trecut.
  24
  51
  Raportează
 • postat de Constat ca...
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 09:57
  5.13.151.***
  Are perfecta dreptate, primarul.
  51
  14
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 09:47
  82.76.159.***
  Ce explicatii are Pucheanu, te doare capu'. Dar alesii neamului prost, care au pensii speciale, si astia au gratuitate la transportul in comun? Da, ca ei au avut joburi mai bune, adica au mancat banii statului degeaba.
  8
  51
  Raportează
 • postat de 4000 lei
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 08:32
  62.231.94.***
  Adica un amarat cu famile si copii care munceste pe salariul minim pe economie trebuie jumulit la maxim iar un pensionar,, de lux fara obligatii care incaseaza peste 4000 lei pe luna trebuie ,,protejat,, . E mita electorala marca psd se stie. E cea mai pura bateie de joc dupa chestia cu pensiile speciale.
  21
  61
  Raportează
 • postat de Albert
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 08:07
  37.251.221.***
  Ce se întâmplă cu abonamentele, deja, eliberate?
  3
  14
  Raportează
 • postat de manex
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 08:00
  5.13.138.***
  logica este ilogica!nici nu ma asteptam la un raspuns matur, democratic...care ar avea legatura cu realitatea, are legatura cu manipularea, voturile si imaginea...doar atat! Va intrebati de ce suntem in urma altor orase din tara! Aici e raspunsul, in acest ,,spatiu al creierului,, in care gandirea este atrofiata de interese. si nu e vorba doar de acest subiect, ci si de faptul ca in zona nu se atrag investitori care sa aduca locuri de munca sustenabile! nu mai vorbesc de faptul ca galatiul are peron de plecare , nu si de venire...dar asta e o alta discutie....pana nu va fi un om cu gandire in perspectiva , de a putea lua decizii , de a schimba total spiritul acestui oras, o sa dam cu capul doar in borduri...
  6
  31
  Raportează
 • postat de Elena
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 06:58
  5.13.162.***
  Nu toate pensiile care depasesc 4000 lei sunt pensii speciale.Pensiile salariatilor ,atat din sectorul de stat cat si din sectorul privat,sunt calculate conform legii 263 pe baza contributivitatii si acesti oameni au muncit ,au avut venituri atat de la functia de baza cat si din contractele cu timp partial ,au realizat stagiul maxim de cotizare si au achitat catre bugetul de stat toate contributiile prevazute de lege. Deja aceasta categorie sociala este discriminata prin plata contributiei la fondul de sanatate. Casa Nationala de Pensii / Casele Judetene poate comunica atat numeric cat si nominal cati/cine beneficiaza de pensie calculata pe principiul contributivitatii.Nu uitati ca acesti oameni au contribuit prin impozitul pe venit la bugetul local mai mult de 35 de ani,nu au cerut ajutoare.
  15
  34
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 06:34
  86.124.200.***
  Mult se discuta de pensii dar în aceste discuții exista multă prostie!Sigur am sa supar pe mulți dar de ce sa nu protejam pensionarii care au peste 4000 pe luna pensie din CONTRIBUTIVITATE?????Pentru o pensie de 4000 lei pe contributivitate cit a muncit omul acela?Unde?Pe ce salarii?Citi ani a contribuit?La nivel de tara sunt în jur de 250000 de pensionari cu pensie de peste 4000 lei pe CONTRIBUTIVITATE!Sunt mulți???Și culmea acești 250000 de oameni au fost cei mai loviți anul acesta pensiile lor crescând cu 8 la suta!!!!Pensiile minime au crescut cu 25 la suta acestea fiind pensii fără contributivitate în majoritate!Pensiile speciale au crescut cu 20 la suta la fel fiind pensii care se bazează pe necontributivotate!Deci la noi în tara se confirma ca dacă muncești ori ești prost ori nu gindesti!
  17
  40
  Raportează
 • postat de Doru
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 05:30
  95.76.2.***
  Auzi tu logica de ipocrit...
  ,,Cei cu pensii de peste 4.000 de lei au avut nişte joburi mai bune. Cel mai probabil, au maşini şi le folosesc. E doar o formă de a-i încuraja să lase maşinile acasă şi să urce şi în autobuz"
  De parca noi galatenii inca suntem la gadinita!
  Dar nu vin alegerile...VEDEM NOI...!
  17
  39
  Raportează
 • postat de me
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 03:50
  5.13.206.***
  indiferent ce si cum nu exista logica in a sponsoriza doar pe unii. inteleg ca nu Primaria are o tiparnita de bani ci unii contribuabili ii sponsorizeaza pe altii din ceea ce se plateste catre buget.pana cand ??? unii au pensii mai mari pentru ca au avut salarii mai mari si au platit contributii mai mari. altii au lucrat la negru, la gri, au trait momentul cu bani mai multi in buzunar iar acum trebuie ajutati sa aiba nivel de trai aproximativ egal. e corect ? in ce baza se hotarasc plafoanele de ajutorare? chiar crede cineva ca persoanele cu venituri reduse au motive de a fi transportati zilnic ??? sa ce??? sa le treaca timpul ??? terminati odata cu paravane pentru hotiile care se fac prin spatele acestor ajutoare mascate.
  8
  31
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 12 Februarie 2022 00:19
  5.13.209.***
  Logica psd: Cu cat ai mai mare pensia cu atat esti mai protejat !!! Un alt ajutor mascat pentru pensiile speciale !!!
  50
  64
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.