După nepalezi, vin bengalezi la spaţii verzi
Foto: Marian Calestru

După nepalezi, vin bengalezi la spaţii verzi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Aproximativ 40 de muncitori din spaţiul extracomunitar, mai precis din Bangladesh, sunt aşteptaţi de SC Gospodărire Urbană, pentru a acoperi deficitul de personal la spaţii verzi, în special la cosit. Societatea şi i-ar fi dorit de la 1 aprilie, numai că, din cauza războiului şi a fluxului mare de refugiaţi, şi programul autorităţilor de la Imigrări a fost dat peste cap. Cert este că, pentru 30 de bengalezi, avizele de muncă au fost obţinute, urmează să se facă toate formalităţile pentru viză.

SC Gospodărire Urbană apelează din nou la forţă de muncă din spaţiul extracomunitar. Potrivit directorului general, Dragoş Magearu, luna aceasta au plecat ultimii patru dintre nepalezii care au muncit la spaţii verzi. Iar din aprilie sunt aşteptaţi 40 de bengalezi: „Eu sper ca până la finele lunii aprilie să vină aproximativ 40 de persoane din spaţiul extracomunitar. De data asta vor fi din Bangladesh. Pentru 30 dintre ei, avizele de muncă au fost obţinute, urmează să se facă toate formalităţile pentru viză. Ca perioadă de start vom semna un contract pe doi ani cu ei, iar eu mi-aş dori să lucreze cât mai mult. Şi să-i avem cât mai repede”.

Nu puţini sunt cei care se întreabă de ce Gospodărire Urbană nu apelează beneficiarii de venit minim garantat care sunt obligaţi să presteze ore de muncă în folosul comunităţii.

Iată cum explică situaţia directorul Magearu: „Persoanele beneficiare de venit minim garantat au ca obligaţie efectuarea unui număr finit de ore în folosul comunităţii. Acest număr variază de la şase ore – cel mai puţin probabil – până la 20, 40 de ore. Mai mult de atât, aceste persoane nu vin la program, în sensul că, dacă au de efectuat 40 de ore – un caz fericit - vin cinci zile la muncă. Vin în funcţie de posibilităţi, de program, şi, în general, stabilim un grafic de patru ore. În cele patru ore, cu timpii fiziologici, cu pauza de masă, timpul efectiv de lucru se reduce şi eficienţa nu se observă. Iar acestea sunt cazurile fericite, în care au un număr mai mare de ore de lucru de efectuat şi sunt şi serioşi, în sensul că vin la lucru. Dar sub nicio formă nu ne putem baza la a-i folosi la treburile care ne sunt necesare, în special la cositul ierbii, care ne ridică cele mai mari probleme, şi de aceea apelăm la alte surse”, ne-a declarat directorul Dragoş Magearu.

Citit 2454 ori Ultima modificare Vineri, 18 Martie 2022 14:08

6 comentarii

 • postat de jumate
  Miercuri, 16 Martie 2022 12:34
  5.13.136.***
  Asta in timp ce asistatii nostri, ca sa nu spun altfel, stau bine merci prin baruri sau prin mall pentru ca un medic le-a eliberat , uneori contra cost, o adeverinta ca nu sunt apti de munca.
  4
  13
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 16 Martie 2022 11:14
  92.67.145.***
  Este contract international! Am avut ocazia sa lucrez cu un Bulgar. Stiti cat castiga ca electrician naval in Galati? 2000E NET, cazare si masa gratuita si transport! A lucrat 7 luni, l-am intrebat despre oras... stia toate arterele principale! Cam asta ar fi salariul justificabil sa ramai in Galati... cu toate toxicitatile care le implica aceasta decizie!
  1
  20
  Raportează
 • postat de CineSaFie?
  Miercuri, 16 Martie 2022 09:42
  86.124.206.***
  Ce ar fi sa se suspende plata daca beneficiare de venit minim garantat nu isi executa orele lunare. Iar atunci cand sunt chemati la munca daca nu se prezinta sau nu efectueaza muncile care le sunt date, sa nu fie pontati?
  3
  14
  Raportează
 • postat de Marius
  Miercuri, 16 Martie 2022 08:16
  89.136.3.***
  Multa lume nemultumita (asa cum si cei din vest erau nemultumiti de Romani), dar in general (normal ca sunt si exceptii) situatie este asta:

  1. Legal ei au acelasi salariu minim (cu ceva exceptii in constructii)
  2. S-a ajuns sa se aduca angajati din strainatate din 2 mari motive
  - nu vrea nimeni sa se angajeze iar o parte din cei care o fac nu vin sau vin cand vor ei
  - multi din angajatii romani se fac ca muncesc

  Daca un angajator este dispus sa ofere mai mult (pentru ca nu ofera nimeni din profit doar pentru ca este strain) unui strain fata de unui roman care face aceeasi munca inseamna ca cel mai probabil acel angajat "produce mai mult" (munceste mai mult si mai bine).
  10
  9
  Raportează
 • postat de GeluCalin
  Miercuri, 16 Martie 2022 08:05
  209.206.20.***
  Eu as aduce in parlament si in guvern nepalezi / bengalezi ca oricum nivelul de pregatire e acelasi cu mentiunea ca cei care ocupa acum locurile in parlament si guvern au mai obtinut atestate/diplome de la anumite institutii.
  Productivitatea nepalezilor / bengalezilor in schimb e posibil sa fie mai mare deoarece ei nu au case de ridicat sau afaceri mascate cu statul roman si vor fi prezenti la locul de munca program intreg, nu doar 2 zile pe saptamana si alea zile scurte.
  1
  20
  Raportează
 • postat de un român
  Miercuri, 16 Martie 2022 05:34
  185.220.101.***
  Știe cineva cum să obțin cetățenie bengaleză sau nepaleză? De exemplu aceiași firmă și aceiași muncă,un nepalez câștigă cam 600-800 euro plus cazare și masa gratuite,iar un român câștigă minim pe economie .
  7
  50
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.