Încă o fântână arteziană în zona străzii Domnească (FOTO)

Încă o fântână arteziană în zona străzii Domnească (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

După arteziana realizată la intrarea în Parcul "Mihai Eminescu", o nouă fântână, mai mică, este în curs de amenajare în zona străzii Domnească: în curtea interioară a imobilului de patrimoniu de la numărul 58, în imediata vecinătate a Palatului Administrativ. Aici, autorităţile au încercat să recreeze atmosfera vremurilor de odinioară, în cadrul proiectului european de "Reabilitare zonă istorică Municipiul Galați - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Lucrările sunt executate de SC Rovis Lider SRL şi, potrivit Primăriei Galaţi, ar trebui să se încheie pe 31 iulie 2022. Este adevărat, din păcate, au fost depăşite mai multe termene de finalizare a investiţiei, dar important este că în acest moment, conform datelor oficiale, lucrările sunt realizate în proporție de 70 la sută. În scurtă vreme, se vor încheia intervenţiile la interior, după cum am primit asigurări.

În curtea interioară sunt deja conturate aleile, zonele de spaţiu verde şi mica fântână care va înviora atmosfera în zilele călduroase de vară.

Inclusă pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene, clădirea face parte din „Ansamblul urban strada Domnească”, şi este încadrată de două superbe construcţii de patrimoniu: Palatul Administrativ – monument de importanţă naţională, operă a lui Ion Mincu, părintele arhitecturii româneşti, şi Casa „Damian Drăgănescu” – monument istoric de importanţă locală. 

Datată la 1872 - an înscris şi pe frontispiciul său - clădirea care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar ulterior, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea lui Evstratie Ivan Geshov, fiul prim-ministrului Bulgariei în perioada primului Război Balcanic, ajunsese într-o stare deplorabilă. Cu faţada roasă până la cărămidă şi geamuri sparte, mâncată de igrasie, degradată şi sluţită de trecerea anilor, dar mai cu seamă de nepăsarea proprietarilor şi a chiriaşilor! Graţie unui proiect în valoare de 9.597.016 lei (din care 8.157.464 de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 1.247.612 de lei – bani nerambursabili de la bugetul de stat, iar 191.940 de lei - contribuţia de doar doi la sută de la bugetul Galaţiului), derulat în cadrul Programul Operaţional Regional 2014-2020, se realizează consolidarea şi restaurarea clădirii, amenajarea peisagistică şi dotările. Noua funcţiune va fi aceea de muzeu. Astfel, la demisol vor funcţiona şapte spaţii de expoziţie şi o sală de vernisaj, iar la parter - patru săli de expoziţie, o sală video, o sală de vernisaj şi un pavilion multifuncţional.

Potrivit surselor noastre, autorităţile şi-ar dori ca prima zonă istorică restaurată de municipalitate să devină şi spaţiu de oficiere a căsătoriilor. Rămâne de văzut dacă va fi posibil.

Citit 3807 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2022 19:00

6 comentarii

 • postat de MM
  Vineri, 25 Martie 2022 11:24
  5.13.133.***
  Zău de nu spui că, arhitectul angajat de administrația lui nea pUCHEANU, este repetentul-repetenților al facultăților de arhitectură din Romania.
  Dacă panarama aia de la intrarea în parcul ”Mihai Eminescu”, realizată dintr-un lighean de beton și o țeavă ce aruncă apă pe verticală, se poate numi fântână arteziană, atunci ne merităm soarta.
  P. S.
  Sunt curios cum vor arăta fântânile de la Potcoava de Aur și cele din parcul ce ține de la ”Spicu” și până la ”Elice”.
  0
  19
  Raportează
 • postat de Paul Mironov
  Vineri, 25 Martie 2022 10:22
  89.136.1.***
  Bravo, se schimba fata orasului! Incet, incet ne apropiem de acea latura (inca f indepartata) de oras turistic. Dar mai sunt multe tare de facut! Succes!
  13
  2
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 25 Martie 2022 09:32
  5.2.205.***
  Inseamna ca nu stiti cu adevarat cum arata o fantana arteziana.
  0
  18
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 25 Martie 2022 08:18
  84.243.108.***
  Daca te plimbi prin Centrul Vechi al orasului, de-o parte si de cealalta a strazii Domneasca, nu poti vedea nimic din potentialul turistic al zonelor denumite Centrul Vechi al marilor orase. Am indraznit ieri sa vizitez zona cuprinsa intre strada Garii si Hotel Dunarea, la Pasajul subteran si am constatat ca totul este o ruina, nimic din farmecul de alta data nu te mai imbie la o promenada de weekend prin centru. Cladiri tenebroase, cu fatade care mai de care lipsite de tencuiala, cladiri noi construite pe langa cele vechi, sufocandu-le, un parc al Dramaticului galatean, da cel din fata Prefecturii, lipsit de frumusetea de altadata. Mergand mai departe, spre Centru, pe stanga si pe dreapta sunt tot felul de ramasite ale unor magazine, sedii de partid si cladiri istorice, care lasa impresia ca se vor pravali in strada la urmatorul troleibuz care va "survola" prin zona. Fostul Olimpic transformat intr-un grup de carciumi lipsite de gust, care mai mult te imbie sa dispari din zona, decat sa stai la povesti de doua trei pahare cu vechii prieteni marinari, sositi din voiaj de doua zile, despre aventurile lor pe oceanele lumii, noroc ca peste strada strajuieste inca, acea cladire impunatoare numita mai nou Winmarkt, care mai da putina tenta, de gri ce-i drept, zonei. Despre Parcul Eminescu, acesta, chiar daca era populat de mamici cu copilasi zglobii ce se alergau de colo colo pe alei, parea dezolant de pustiu, lipsindu-i farmecul Fantanii de la intrare, dar strajuit si acum de cladirea in care candva, la umbra unei carciumi cochete, era un bar de streaptease. Ce sa va mai spun, mergand catre Pasaj, la fostul Dunarea, "Bulevardul central" numit Domneasca este strajuit de cateva sedii de Banca, vreo 5-6 la numar, care, parca s-au grupat de teama sa nu fie ratacite de catre proprietarii occidentali... Ce sa mai, avem un Centru Vechi oribil, care nu ar imbia pe nimeni sa-l strabata la pas nici macar daca ar avea treaba pe la institutiile aflate in zona (Primarie, Prefectura, CFR Marfa, Universitatea Dunarea de Jos). Ne mai facem griji ca vom avea sansa sa fim inscrisi in circuitele turistice nationale si internationale? Ei, as! Poate da, dar este nevoie de multa cultura administrativa pentru a reda Galatiului frumusetea de alta data...
  PS. Oare am imbatranit noi asa de mult?
  1
  22
  Raportează
 • postat de Citizen
  Vineri, 25 Martie 2022 06:35
  178.138.97.***
  Porcăria din parcul Eminescu este fântână arteziana?.. Cine a conceput așa ceva?... Se putea face cu jocuri de lumini, jeturi în cascada, etc.. Să ia modelul altor orașe unde proiectanții gândesc, au viziune... Să fie ceva plăcut privirii... Dar ca să nu zică ca nu s-a făcut.... Să nu mai vorbim de preturi de partid... Mergeți în Piața Unirii poate copiați modelul pentru viitorul fântânilor arteziene..... Cel puțin pentru inelul de rocada unde aveți în plan alta fântână arteziana...
  3
  37
  Raportează
 • postat de Goe
  Vineri, 25 Martie 2022 05:44
  5.13.144.***
  Fantana spuneti voi dar din pacate nu este decat un lighean artezian la fel ca si cel din parcul Eminescu!
  4
  39
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.