Încă o fântână arteziană în zona străzii Domnească (FOTO)

Încă o fântână arteziană în zona străzii Domnească (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

După arteziana realizată la intrarea în Parcul "Mihai Eminescu", o nouă fântână, mai mică, este în curs de amenajare în zona străzii Domnească: în curtea interioară a imobilului de patrimoniu de la numărul 58, în imediata vecinătate a Palatului Administrativ. Aici, autorităţile au încercat să recreeze atmosfera vremurilor de odinioară, în cadrul proiectului european de "Reabilitare zonă istorică Municipiul Galați - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Lucrările sunt executate de SC Rovis Lider SRL şi, potrivit Primăriei Galaţi, ar trebui să se încheie pe 31 iulie 2022. Este adevărat, din păcate, au fost depăşite mai multe termene de finalizare a investiţiei, dar important este că în acest moment, conform datelor oficiale, lucrările sunt realizate în proporție de 70 la sută. În scurtă vreme, se vor încheia intervenţiile la interior, după cum am primit asigurări.

În curtea interioară sunt deja conturate aleile, zonele de spaţiu verde şi mica fântână care va înviora atmosfera în zilele călduroase de vară.

Inclusă pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene, clădirea face parte din „Ansamblul urban strada Domnească”, şi este încadrată de două superbe construcţii de patrimoniu: Palatul Administrativ – monument de importanţă naţională, operă a lui Ion Mincu, părintele arhitecturii româneşti, şi Casa „Damian Drăgănescu” – monument istoric de importanţă locală. 

Datată la 1872 - an înscris şi pe frontispiciul său - clădirea care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar ulterior, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea lui Evstratie Ivan Geshov, fiul prim-ministrului Bulgariei în perioada primului Război Balcanic, ajunsese într-o stare deplorabilă. Cu faţada roasă până la cărămidă şi geamuri sparte, mâncată de igrasie, degradată şi sluţită de trecerea anilor, dar mai cu seamă de nepăsarea proprietarilor şi a chiriaşilor! Graţie unui proiect în valoare de 9.597.016 lei (din care 8.157.464 de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 1.247.612 de lei – bani nerambursabili de la bugetul de stat, iar 191.940 de lei - contribuţia de doar doi la sută de la bugetul Galaţiului), derulat în cadrul Programul Operaţional Regional 2014-2020, se realizează consolidarea şi restaurarea clădirii, amenajarea peisagistică şi dotările. Noua funcţiune va fi aceea de muzeu. Astfel, la demisol vor funcţiona şapte spaţii de expoziţie şi o sală de vernisaj, iar la parter - patru săli de expoziţie, o sală video, o sală de vernisaj şi un pavilion multifuncţional.

Potrivit surselor noastre, autorităţile şi-ar dori ca prima zonă istorică restaurată de municipalitate să devină şi spaţiu de oficiere a căsătoriilor. Rămâne de văzut dacă va fi posibil.

Citit 4222 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2022 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.