Schimbarea numelui străzii Muncii Voluntare în „Eroii Ucrainei”, proiect în dezbatere publică
Foto: Imagini din surse online

Schimbarea numelui străzii Muncii Voluntare în „Eroii Ucrainei”, proiect în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii Muncii Voluntare în „Eroii Ucrainei”, iniţiat de consilierii locali PACT pentru Galaţi, Doru Căstăian şi Sorin Frăsina, a fost postat pe portalul Primăriei Galaţi, în secţiunea „Transparenţă decizională. Iniţiatorii consideră că schimbarea numelui străzii reprezintă un gest simbolic de solidaritate cu Ucraina, „pentru a onora lupta pentru libertate și europenism a vecinilor ucraineni”. Şi argumentează că oraşe ca Vilnius și Oslo au înfăptuit gesturi similare.

Strada Muncii Voluntare, situată în zona centrală a oraşului, între arterele Ion Creangă şi Egalităţii, a fost aleasă din cauza numelui cu rezonanţă comunistă, dar şi pentru că în apropiere s-a aflat Mănăstirea ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – trasă cu remorcherele în Dunăre – locaş unde fusese înmormântat, în 1710, hatmanul Ivan Mazepa, erou legendar al Ucrainei.

Raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, întocmit de Primărie, susţine că schimbarea denumirii străzii ar fi „inoportună”. Arătând că pe strada Muncii Voluntare au numere poştale două blocuri, Lebăda 1 şi Lebăda 2, autorităţile precizează că schimbarea denumirii presupune schimbarea actelor de identitate ale persoanelor care îşi au domiciliul pe această stradă şi a actelor societăţilor care au sediu sau punct de lucru aici. Pentru că actele de proprietate nu se pot modifica, deci vor rămâne cu adresa strada Muncii Voluntare, proprietarii vor trebui să solicite Primăriei, la cererea anumitor instituţii, certificate de nomenclatură stradală care sunt taxate cu 10 lei, la care se adaugă alţi 19 lei dacă sunt solicitate în regim de urgenţă. Regulamentul de nomenclatură stradală mai prevede şi că atribuirile sau schimbările de nume vor avea drept criteriu orientativ denumiri legate de istoricul Galaţiului sau al ţării.

Din partea filialei AUR Galaţi ne-a parvenit un comunicat de presă care cataloghează ca „inoportună şi neîntemeiată” schimbarea denumirii străzii în „Eroii Ucrainei” şi vine cu o propunere alternativă: strada Muncii Voluntare sa fie redenumită "Strada Martirilor de la Fântâna Albă", în amintirea celor 81 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, când peste 3000 de români din nordul Bucovinei au fost masacrați de grănicerii sovietici, când încercau să se refugieze în România.

Citit 1598 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2022 20:29

5 comentarii

 • postat de mircea
  Joi, 07 Aprilie 2022 07:55
  89.39.81.***
  Atenție,nu este proiectul primariei ci este propus si promovat de către un partid parcă PACT, se numeste! Cică aștia readuc cheful de a locui în Galați! Aparatul primariei a dat aviz negativ acestei initiative !
  0
  0
  Raportează
 • postat de basarabean
  Marți, 05 Aprilie 2022 13:23
  86.124.201.***
  Primaria chiar nu avea alta treaba mai importanta de facut decat sa puna lumea pe drumuri sa-si schimbe actele de toate felurile ? Vai de capul nostru. Nu mai avea primarul de unde scoate un ban in plus. Denumirea aleii cu pricina nu apare pe nicio harta. Nu stiu cum a scos-o primarul din joben ca la circ. Mai bine se apuca sa corecteze din aiurelile debitate de cei care o jongleaza cu numele strazilor. Sunt adrese date aiurea ca de exemplu: pe Calea Prutului in zona intersectiei cu str. Marinei, loturile din zona au adrese la str. Basarabiei (!!!???). Cum e posibial asa o prostie ? Toata lumea stie ca numerele la str. Basarabiei incep din str. M.Bravu si numaratoare ,,creste,, spre combinat. Nu-i asa ca ,,este destepti,, salariatii primariei ?
  0
  7
  Raportează
 • postat de Gălățeanu
  Marți, 05 Aprilie 2022 08:32
  89.39.81.***
  Onorăm lupta pentru libertate a Ucrainei prin numele dat cartierului Mazepa, care păstrează amintirea Hatmanului Ivan Mazepa. De ce să ne repetăm?
  0
  7
  Raportează
 • postat de mircea
  Luni, 04 Aprilie 2022 22:07
  89.39.81.***
  Ar trebui consultați cetățenii care locuiesc efectiv pe această stradă! Ei sunt cei interesați și afectați de această schimbare! Chiar s-au rezolvat celelalte probleme si a rămas de schimbat numele unei străzi?
  1
  12
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 04 Aprilie 2022 20:39
  109.166.135.***
  Ce e rău în voluntariat? Este una din laturile societății moderne.
  Strada ai de 20 de metri lungime este un afront.
  1
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.