Facilităţile acordate în transportul public în comun, modificate din nou
Foto: Marian Calestru

Facilităţile acordate în transportul public în comun, modificate din nou
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Aprobată în ianuarie anul acesta, hotărârea Consiliului Local privind facilităților acordate  unor categorii de pasageri, în transportul public în comun ar urma să fie modificată pentru a doua oară marţi, 19 aprilie 2022, când aleşii sunt convocaţi în şedinţă ordinară. Principalele modificări vizează studenţii, revoluţionarii, cetăţenii de onoare, veteranii și văduvele de război, precum şi persoanele persecutate din motive politice.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în februarie anul acesta, consilierii locali au revenit asupra deciziei votate în ianuarie prin care stabileau că persoanele cu handicap grav și accentuat vor beneficia, de la 1 martie 2022, doar de 45 de călătorii gratuite pe lună, adică de reducere de sută la sută la abonamentul BASIC 45. Şi asta după ce în mediul on-line au apărut numeroase sesizări şi comentarii prin care li se atrăgea atenţia că dreptul persoanelor cu handicap grav şi accentuat, la călătorii nelimitate cu mijloacele de transport în comun este prevăzut clar prin Legea nr. 448/2006, care se aplică pe tot teritoriul ţării. Mai mult, legea prevede că pentru a beneficia de acest drept e suficientă legitimaţia, nu trebuie să stea la cozi pentru abonamente. Aceste realităţi au fost transpuse în hotărârea privind facilităţile acordate în transportul public de persoane.

O nouă acuzaţie privind nelegalitatea acestei hotărâri a apărut la finele lunii martie. „Nu vrem pomană, ci doar respect”, reclama Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Galaţi care punea în vedere autorităţilor că, în baza Decretului Lege 118/1990, persoanele beneficiare ale acestui act normativ - foştii deţinuţi, deportaţi, refugiaţi sau urmaşi ai acestora - au dreptul la transport în comun gratuit. "Încălcând aceste prevederi, aţi restrâns acest drept conferit de lege printr-o hotărâre de Consiliu Local, atribuind acestor persoane doar 45 de călătorii pe lună. Vă solicităm să analizaţi şi să reveniţi asupra acestei dispoziţii, vădit nelegale", se arată în adresă.

Iată că, pe masa aleşilor locali, a ajuns un proiect de modificare a acestor facilităţi.

Hotărârea încă în vigoare prevede gratuitatea abonamentului PLUS NOMINAL 1 (cu număr nelimitat de călătorii într-o lună) pentru studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate din municipiul Galați, în vârstă de până la 26 de ani. La fel şi pentru studenții orfani sau proveniți din casele de copii, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate din municipiul Galați, în vârstă de până la 26 de ani.

Proiectul supus votului aleşilor elimină cu totul categoria studenţilor orfani sau proveniţi din casele de copii şi prevede o reducere de 50 la sută din valoarea abonamentului PLUS NOMINAL 1, pentru restul studenţilor, în vârstă de până la 26 de ani. Şi asta deoarece, conform legii, „50 la sută din contravaloarea abonamentului pentru studenți, respectiv sută la sută pentru studenții orfani sau proveniți din casele de copii, se decontează de către Ministerul Educației Naționale prin instituțiile de învățământ superior acreditate din municipiul Galați”, se explică în raportul de specialitate.

Conform proiectului o serie de categorii care beneficiază acum doar de gratuitatea abonamentului BASIC 45, cu 45 de călătorii valabile într-o lună, vor avea gratuitate la abonametul PLUS NOMINAL 1, cu un număr nelimitat de călătorii pe lună. Este vorba despre cetăţenii de onoare, revoluționari, veterani și văduve de război şi foştii deţinuţi politici.

În documentele de pe masa aleşilor se precizează că modificarea ţine seama „de propunerile primite din partea unor categorii de beneficiari, a unor asociații și a instituției Avocatul Poporului”.  

Citit 4744 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Aprilie 2022 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.