Lipsa de bani ne lasă descoperiţi în caz de inundaţii

Lipsa de bani ne lasă descoperiţi în caz de inundaţii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În ședința de joi, 26 mai, a Colegiului Prefectural, Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare (FTIF) Galați a prezentat un amplu material privind activitatea instituției.

Astfel, la această dată, FTIF Galați administrează patru amenajări complexe cu o suprafață netă amenajată pentru irigații de 145.204 hectare, pentru desecare de 59.218 ha, iar pentru combaterea eroziunii solului de 161.220 ha. În anul 2022, ANIF (FTIF) Galați a pregătit și contractat o suprafață amenajată de 86.451,36 ha și asigură apa gratuit până la punctele de prelevare (SPP), fiind irigate 16.590,35 ha, din care pentru prima udare 14.044,25 ha.

Pentru activitatea de desecare cu pompare, respectiv, desecare cu evacuarea apei în mod gravitațional, s-a monitorizat permanent starea tehnică a infrastructurii de îmbunătățiri funciare. În cursul acestui an au funcționat pentru evacuarea apei în exces de pe terenurile agricole stațiile SPE 1-3, SPRE Ghimia, SRPE CE 32, SPE Somova, SPE Drăculești și SPE Stoicani. Ca urmare a lucrărilor de reparații efectuate anterior la stațiile de desecare din amenajarea Brateșul de Sus și din amenajarea Câmpia Covurlui - incinta Brateșul de Jos, stațiile sunt funcționale și pot asigura evacuarea apei în exces.

Totodată, inspectorii de zonă monitorizează permanent starea amenajărilor de combatere a eroziunii solului și identifică zonele în care este necesară intervenția prin lucrări de întreținere și reparații. În cursul trimestrului I au fost executate și recepționate lucrările de decolmatare și reprofilare la canal marginal CM 137 aflat în intravilanul comunei Suhurlui, din amenajarea Câmpia Covurlui. Această lucrare de combatere a eroziunii solului, aflată în administrarea ANIF, are rol de intercepție și evacuare controlată spre pârâul Suhu a scurgerilor de pe versanți produse în urma precipitațiilor pentru protejarea locuințelor din imediata vecinătate.

Investiții în proiectare, altele mereu reprogramate

Având în vedere că infrastructura de îmbunătățiri funciare are o durată de viață de peste 30 de ani și necesită multiple reparații și modernizări, au fost propuse și promovate nu mai puțin de nouă investiții, aflate în diferite etape de proiectare și mai puțin de execuție. Alte proiecte ale FTIF Galați au în vedere lucrări de desecare și de combatere a eroziunii solului.

În plus, încă din anul 2012, ANIF a propus lucrarea de investiţie „reabilitare dig polder Brateş” în valoare de 27.035.490 lei, fiind realizată documentația DALI. Fazele ulterioare de proiectare au fost reprogramate, din lipsă de fonduri, de la an la an, nefiind promovate până în prezent.

Se impune continuarea demersurilor pentru obținerea de fonduri pentru recalibrarea albiei pârâului Chineja și a digului de apărare aval de comuna Foltești. Colmatarea albiei râului Chineja, cu rol de canal de alimentare cu apă pentru irigații - CA Chineja și de evacuare a viiturilor, a redus semnificativ capacitatea de transport. În situații de precipitații abundente, se poate produce inundarea terenurilor agricole din incintele Brateșul de Sus și Brateșul de Jos prin deversarea digului de apărare, precum și a unor obiective socio-economice importante din cartierul ”Valea Orașului” din municipiul Galați. Din cauza costurilor extrem de ridicate, până în prezent nici această investiție nu a fost promovată, potrivit materialului prezentat de FTIF Galați.

Citit 1614 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2022 22:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.