UPDATE. Prețul betonului: Arbori uscați și tăiați la Spicu și Romarta (FOTO)
Foto: Anca Melinte

UPDATE. Prețul betonului: Arbori uscați și tăiați la Spicu și Romarta (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Betonul și „colivele” - cele două realități ale șantierului prin care zona Spicu și Romarta a fost transformată din parc în piațetă - au un preț scump: arborii uscați. Aceasta ar putea fi concluzia intervenției pe care am surprins-o vineri dimineață, în zona Romarta.

Bușteni, crengi și vreascuri, așteptând grămezi, pe pavajul de granit, pe carosabil sau pe gazon, urcarea în remorci pentru a fi duse. Nici măcar o frunză nu era pe jos! Jumătate din trunchiul uriaș și uscat al unui tei a rămas să străjuiască sediul PSD. Dacă-l vor ține rădăcinile în picioare, chiar și așa, lipsit de coroană, ar putea fi valorificat decorativ, după cum vorbeau cei care îi urcau ramurile în remorcă. De pildă, ar putea fi gătit cu ghirlande luminoase în timpul sărbătorilor de iarnă... Pe partea opusă a străzii, în zona Spicu, unul dintre ghivecele de beton a rămas fără magnolia care s-a uscat în urma lucrărilor de modernizare. De altfel, în primăverile care au urmat șantierului, magnoliile înflorite de la Spicu au rămas doar o amintire....

Curioși să aflăm câți arbori uscați au fost tăiați în cadrul acestor intervenții, am solicitat informații Primăriei Galați. Iată răspunsul primit: „în zona Spicu-Romarta este vorba despre fasonarea unui tei uscat pentru care gălățenii din zonă au făcut sesizări. Precizăm că zilele trecute a fost tăiat un singur arbore care era uscat. Alți copaci nu au fost tăiați și nici nu ne dorim acest lucru. Mai mult, vom continua plantările de arbori în această zonă, așa cum vom face în continuare în tot orașul pentru un mediu sănătos”, ne-a transmis Biroul de presă al municipalității.

Ce susținea Primăria acum trei ani

În urmă cu trei ani, pe 2 mai 2019 publicam răspunsurile Primăriei Galați la o serie de întrebări adresate de ziarul „Viața liberă” cu privire la spațiile verzi de la Spicu și Romarta, agresate de lucrările de modernizare. Scrisesem deja că din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas acum doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt îngropaţi. Conform Primăriei Municipiului Galaţi, din suprafaţa totală de 7.669 mp din zona Spicu, spaţiul verde măsura, înainte de modernizare, 4.023 mp, iar aleile - 3.531 mp. După punerea în operă a proiectului urbanistic, din suprafaţa de spaţiu verde vor rămâne 2.132 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 5.344 mp. De cealaltă parte a străzii, la Romarta, din suprafaţa totală de 4.032 mp, spaţiul verde ocupa, anterior demarării lucrărilor, 1.100 mp, iar aleile - 2.752 mp. La finalul investiţiei, suprafaţa spaţiului verde va fi de 520 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 3.332 mp. Autorităţile consideră că intervenţiile aflate în plină desfăşurare trebuie privite în ansamblul lor, că mai importante sunt scopurile care se doresc a fi atinse, nu bilanțurile teritoriale privite matematic.
„Vor supravieţui copacii?”, întrebasem noi. „Șansele de supraviețuire a arborilor sunt de sută la sută. De asemenea, pentru arborii din pavimente se vor monta grile de protecție de 1,0-1,2 m fiecare, astfel încât fiecare dintre acești arbori va beneficia de aproximativ 1,4 mp de pământ în jurul tulpinii”, ne-au comunicat autorităţile. Realitatea de azi le contrazice.

Foto: Anca Melinte

Citit 4948 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2022 22:19

17 comentarii

 • postat de George
  Marți, 31 Mai 2022 00:12
  62.238.204.***
  Asta se intampla cand lasi orasul pe mana unor indivizi care in viata lor nu au plantat un copac (plantat in adevaratul sens al cuvantului, nu plantat ca sa apara pe "sticla"), nu l-au ingrijit.
  Totu-i facut fara un pic de logica si fara respect fata de natura. Arhitectii lui peste au consultat un peisagist, un botanist inainte de a betona radacinile copacilor???
  La primarie nu poti sa ai nici o pretentie ca acolo toti sunt rude, pilosi de la partid, pensionari de la Sidex adusi de urmasii lui Nicolaie, samd.
  0
  1
  Raportează
 • postat de magis
  Luni, 30 Mai 2022 14:40
  89.121.200.***
  Betonut a dat iama si prin teii de pe bd. Cosbuc, cum de altfel a mai facut-o si in alti ani. Probabil urmeaza acum sa cumpere copaci la ghivece, frumos asezati pe betoane proaspete, si care la anul vor trebui inlocuiti cu altii. Tot la ghivece, ca atita le e viata. Si asa, nah, asa mai paraindaratuieste niste parale, finii sa traiasca! Din copacii care stau verzi in picioare ce sa mulgi anual?
  Slava Betonut !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Contestatar
  Duminică, 29 Mai 2022 15:01
  5.13.170.***
  Când toată lumea le atrăgea atenția.... Ei nu, că mereu și la orice investiție noi suntem cârcotași, că nu vedem "frumosul" pe care-l fac ai noștri aleși.
  Este, na, frumos acum.
  Ia sa vad câți vor fi împotriva a ceea ce am zis aici.
  2
  8
  Raportează
 • postat de Dorian
  Duminică, 29 Mai 2022 12:12
  95.76.3.***
  Eu sînt curios daca cei de la urbanism au cerut si parerea unor silvicultori competenți. Din ce am citit,etansarea cu beton ,vibratiile produse de utilajele grele,distrug radacinile copacilor,care si așa in orașe, sint foarte fragile,de aceea se prăbușesc usor la furtuni.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Sfarsitul a inceput deja
  Duminică, 29 Mai 2022 11:40
  77.111.247.***
  Exista o strategie si o organizare diabolica, satanica, in a lasa orasul fara arbori. Restrangerea zonelor verzi, a vegetatiei, a zonelor cu copaci, toate astea sun PROGRAMATE, NU SUNT LA INTAMPLARE! Toate DEFRISARILE MASIVE, organizate, restrangerile drastice de zone verzi, in valuri, la care asistam neputinciosi si (chiar) inerti sunt calculate si puse in practica metodic, cu grija, cu scopul final ca, intr-o perioada determinata, orasul sa ramana fara niciun copac, betonat in intregime. Daca s-a urmarit cu atentie acest fenomen (al defrisarilor masive si concertate, precedate de USCAREA INTENTIONATA A ARBORILOR !!!) este clar pentru oricine ca acesti copaci nu se usuca LA INTAMPLARE, FARA MOTIV, ci absolut totul este motivat si provocat. Absolut pentru fiecare caz de copac "uscat" in parte si, mai apoi, "toaletat" la pamant...EXISTA O EXPLICATIE SI UN MOTIV !
  Cei care duc la indeplinire actiunea de radere a intregii vegetatii de pe teritoriul Galatiului (si a intregii Romanii !!!) procedeaza metodic, programat, coordonat si acoperit. Toate institutiile statului care au sarcina de a se ocupa de protejarea spatiilor verzi, a arborilor, a vegetatiei in totalitate, sunt create doar pentru fatada, pentru mascarada, adevarata lor menire este sa mascheze si sa duca la indeplinire suprimarea spatiilor verzi din toate orasele tarii si a padurilor si vegetatiei din toata Romania.
  Imediat urmatorul pas la care vom asista, va fi uscarea "justificata" a celei mai mari parti dintre teii din zona "P-uri".
  Intr-o alta etapa (bineinteles absolut motivata si argumentata!) vom asista la suprimarea teilor de pe strada Republicii/Domneasca. Si intr-un caz si in celalalt, obligatoriu va urma betonarea zonelor pe care s-au aflat anterior teii de multe zeci (sute) de ani.
  Din curiozitate...interesati-va cu cat se plateste un tei imens, perfect sanatos (asa cum au fost toti cei care au fost "toaletati" in ultimii 25 de ani de pe teritoriul Galatiului), la o fabrica de mobilier (furnir) din Austria (si, in general, din occident...)
  0
  9
  Raportează
 • postat de Vox
  Duminică, 29 Mai 2022 07:14
  77.111.247.***
  @ADYtza74 : sistemul inteligent de udare e mai inteligent decât sistemul inteligent de semaforizare ?.
  @hahaha: Teiul mare și verde va ajunge la cine trebuie! Lemnul de tei este foarte cautat. Nu am auzit de nici un sculptor care sa primească cadou din partea primăriei lemnul de la arborii tăiați din oraș.
  Ramurile groase și trunchiul sunt tăiate la metraj (se vede în foto, chiar dacă remorca e mai mare ele sunt tăiate mai scurte, ca să poată fi manipulate ușor).
  Crengile probabil sunt tocate dar trebuie sa fii mare dobitoc sa bagi la tocat trunchiul unui tei.
  0
  13
  Raportează
 • postat de daniel
  Sâmbătă, 28 Mai 2022 14:47
  41.58.58.***
  Pana nu taiati tot,nu va lasati. Faceti un raport si spuneti ca toti copacii erau putreziti.Apoi continuati cu o licitatie privind "spatiile verzi". Licitatia sa fie castigata tot de Tancrad. Studiul de fezabilitate sa dureze cativa ani si sa fie scump.
  0
  16
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Sâmbătă, 28 Mai 2022 09:33
  86.124.201.***
  Cum sa se usuce ca doar a fost udat de sistemul inteligent de irigare ,cu cere se tot lauda primaria ca i-l pune in toate spatiile verzi. Bani cheltuiti aiurea ca nu merge nimic. Unde merg ,bat in strada pe asfalt ,iar in rest cu cisterna si furtunul. Deci sistemul iteligent nu era de irigat ci de smenuit bani inteligent.
  6
  35
  Raportează
 • postat de Moraschi Dumitru Tonel
  Sâmbătă, 28 Mai 2022 08:36
  86.124.200.***
  La inceputul lucrarilor pe aleea de la P-uri erau pe cele patru randuri 134 arbori La o luna dupa mai erau doar 127 peste un an cati vor mai fi? Degeaba sesizam noi Primarul nu tine cont de opinia noastra
  4
  39
  Raportează
 • postat de Don
  Sâmbătă, 28 Mai 2022 05:37
  5.13.133.***
  S-a vandut si spatiul pietonal de la Romarta celor care au baruri in zona , nici nu poti sa te mai plimbi in zona ca totul e ocupat cu scaune si mese , oamenilor si copiilor le-au ramas singurul trotuar .
  10
  42
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 28 Mai 2022 00:47
  5.13.236.***
  Primarul betonel(pucheanu) in toata splendoarea lui !!! Urmeaza aleea de la P-uri si Faleza inferioara !!!
  8
  60
  Raportează
 • postat de sitizan
  Vineri, 27 Mai 2022 23:21
  5.13.162.***
  intotdeauna Natura dovedeste cat de idioti sunt oamenii.
  3
  63
  Raportează
 • postat de Zap
  Vineri, 27 Mai 2022 22:13
  5.13.218.***
  Javre, jigodii și lingăii care ii tot votează.
  Oraș de bătuți în cap...

  Ce frumos era înainte toată zona. Ce superba era Domnească dintre P-uri pe care acum o violează cu MIZERIILE alea. Mizerii kitchioase!


  Se alege praful de tot ce era bun, plăcut și intelectual în orașul asta și e înlocuit cu ciment, betoane, cocalarisme!
  8
  65
  Raportează
 • postat de hahaha
  Vineri, 27 Mai 2022 18:47
  89.137.226.***
  DAR pe aleea pietonala care e in constructie, ce ati avut cu teiul MARE si VERDE la-ti taiat si ati scos si radacina !
  4
  47
  Raportează
 • postat de rodax
  Vineri, 27 Mai 2022 16:29
  92.83.34.***
  la Spicu s-a restrans foarte mult spatiul verde.
  1
  47
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Vineri, 27 Mai 2022 14:35
  89.137.30.***
  Pai o sa ii "fasonati" pe toti cat de curand bai babalailor. Si nu conteaza ca vreti sa plantati miliarde de arbori daca turnati beton/asfalt in jurul lor.... se usuca... arborii au nevoie de apa nu cresc doar din vorbe si vrajeala. La fel pe Domneasca, putinul pamant lasat liber in jurul tulpinii este deja batatorit, nu mai trece prin el nici apa de ploaie, pentru ca fireste nu ii uda nimeni. Scoateti lopatarii la treaba edililor si managerilor, umblati cu cisterna saptamanal... ca iar ies sa ne explice bolile inchipuite de care sufera teii diferiti papagali profesori doctori de la universitate.
  6
  53
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 27 Mai 2022 13:52
  109.166.132.***
  Fasonari de la rădăcina???
  4
  43
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.