Marius Stan, atacant la poarta Primăriei

Marius Stan, atacant la poarta Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Când mă întorc din străinătate la Galaţi, mă apucă depresia" * "Investitorilor le promit că nu le va cere nimeni şpagă" * Cei «cu pete» din Primărie vor pleca * "Nimeni nu mă are la mână cu nimic"

- Aţi visat să fiţi primarul Galaţiului de pe vremea când eraţi un simplu băiat care bătea mingea pe terenul de fotbal?

- Nu, niciodată nu m-am gândit la asta şi parcă şi acum mi se pare incredibil… Chiar nu ştiu dacă este lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult în viaţă. Dar, aşa este, nu candidez pentru prima oară la această funcţie tocmai pentru că tot din sport am învăţat că atunci când pierzi trebuie să continui, trebuie să câştigi.

În al doilea rând vreau să candidez pentru că sunt gălăţean. Am văzut ce se întâmplă sau, mai exact, ce nu se întâmplă aici. Prin meseria pe care o am, circul foarte mult şi vă spun, de fiecare dată când mă întorc din străinătate la Galaţi, mă apucă depresia. Vorbesc de inerţia asta în care se scaldă oraşul. Ai senzaţia că nu se întâmplă nimic, că totul e încremenit în timp.

Toţi care lipsesc mai mulţi ani şi vin acum, constată că nu s-a întâmplat nimic nou. În 20 de ani, la noi nu s-a dezvoltat nimic pe verticală, numai în subteran, probabil că acolo e şi mai greu de verificat… Nu apare nimic pe verticală, nici investiţii, nici investitori. Nu poţi să nu-ţi pui întrebarea cum două hipermarketuri din acelaşi concern au mers la Brăila, oraş cât jumătate din Galaţi, cu riscul de a închide unul din ele. Asta ce înseamnă? Că-i gonim pe investitori… Oraşul e încremenit, fiecare din oraşul ăsta resimte regresul oraşului.

- Cum  aveţi de gând să-i atrageţi pe investitori?

- Le promit că nu le va cere nimeni şpagă. Îi voi asigura că îi ajut cu autorizaţii şi că nimeni nu le cere şpagă. Celui care le cere, îi iau capul!

«Galaţiul are nevoie de un primar viu» 

- Cum îi veţi convinge pe gălăţeni să vă voteze?

- Am să le garantez că vor simţi că există o administraţie şi un primar  viu… Vreau să nu se înţeleagă greşit; vorbesc de un primar viu, în sensul unui primar activ, determinat să facă ceva. Iar cine mă cunoaşte ştie că am să pot face asta. În fotbal am demonstrat că sunt un bun manager.

Am reuşit să fac o nocturnă pe care Galaţiul, oraş cu 300.000 de locuitori, nu a reuşit să o facă în ani de zile, ca să nu mai vorbesc de stadionul "Dunărea", care este în paragină, la fel ca celelalte baze sportive, nefuncţionale. Noi, [Clubul], tot ce avem în subordine sunt model... cu bani puţini am făcut lucruri vizibile.

Prin rezultatele pe care echipa le-a avut recent, dacă oraşul avea un stadion pentru Champions League, am fi avut 10-15.000 de englezi aici. Vă daţi seama ce ar fi însemnat pentru noi, pentru servicii, hoteluri, infrastructură, dezvoltare…

- Ce veţi face în prima zi de muncă la Primărie?

- Având trei ani de când sunt consilier local, Primăria nu îmi este străină. Vin şi foarte mulţi oameni care lucrează în Primărie, cu toată inima, cu deschidere – lumea spune că sunt sifonari, dar nu e vorba de aşa ceva, sunt oameni care au constatat că se întâmplă unele lucruri şi vor ca ele să se schimbe.

Aşa că dacă voi fi ales primar, când mă voi duce în prima zi de muncă, deja voi şti ce trebuie făcut în Primărie. Dar nu voi face ce se vorbeşte, să îi dau pe toţi afară. Este şi asta o tactică: li se spune oamenilor că îi dau afară, ca ei, împreună cu familiile şi prietenii lor să nu mă voteze, ca să nu fiu ales primar…

Eu atâta spun: cei care se simt vinovaţi, cei cu pete vor pleca, poate să fie vorba şi de unul rudă cu mama. Dar nu îi ia de mână Stan şi îi dă afară, va fi o evaluare…

- Se aude de dosare DNA, evaziune fiscală, delapidare…

- Chestia cu datul afară din Primărie face parte din poveştile băgate în cap, că e lumea agitată, disperată, vorbesc de cei care se află de partea cealaltă a baricadei. Ei ştiu că nu am lucrat în sistemul public, nu am încasat bani publici, nu am fost turnător, n-am dosar. Disperarea lor  e că n-au de unde să mă agaţe.

De aceea, apar astfel de poveşti. Precum cea de la victoria Oţelului. Abia câştigasem şi ne plimbam, prin oraş, cu jucătorii, iar printre oameni deja se împărţeau foi tipărite, ca pe vremea comunismului, în care se spunea că Stan a furat 14 din cele 15 milioane de euro, banii din Champions League. Nu contează că nici n-au venit banii...

Nu asta e important, ci că omul nu are voie să se bucure de Oţelul, el trebuie să se bucure atât cât îi dau voie ei. Uite, acesta este un concept pe care îl voi schimba. Veţi auzi foarte multe lucruri despre mine, inclusiv de dosare. De văzut, nu le veţi vedea, pentru că ele nu există în realitate. Sunt de 20 de ani în fotbal, ca manager.

În aceşti ani n-a putut un personaj să spună ceva despre mine, deşi m-am certat urât cu toţi, de genul  Gigi  sau Giovani Becali. Ei bine, toţi sfinţii ăştia din fotbal cu care m-am certat, personaje celebre cunoscute prin limba ascuţită şi largă, păi dacă făceam vreo golănie, eram tocat de ei pe mass-media! Dar de aceea m-am şi certat fără stres, ştiind că nimeni nu mă are cu nimic la mână. 

Mi-a pregătit familia de ce ar putea afla despre mine -  că am delapidat, că sunt hoţ, probabil violator, că am copii din flori. Îi avertizez pe aceşti tovarăşi că nu cedez la luptă, din contră, mă ambiţionează. Da, candidez, de-al dracului, că înseamnă că îi deranjez, că nu mai merge sistemul mâinii care o spală pe cealaltă…

(Va urma)

Citit 2788 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.