"Centura mică" a Galațiului a ajuns la peste 34 milioane de euro

"Centura mică" a Galațiului a ajuns la peste 34 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Pe agenda ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ) Galați de miercuri, 29 iunie, se află și un proiect de hotărâre referitoare la modificarea aprobării proiectului, a cheltuielilor legate de proiect, precum și a acordului de parteneriat pentru realizarea obiectivului "Extindere și modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galați" (DJ 251M), cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, valoarea totală a proiectului ar urma să ajungă la 170.225.308,74 lei (inclusiv TVA). În plus, se dorește alocarea sumei de 2.696.837,23 lei (inclusiv TVA), reprezentând contribuția proprie a UAT Județul Galați (1,994% din valoarea eligibilă a proiectului), precum și valoarea neeligibilă în cuantum de 35.028.828,63 lei (inclusiv TVA).

Mai concret, se reamintește faptul că obiectivul principal al programului îl reprezintă creşterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale şi urbane situate în proximitatea reţelei TEN-T prin modernizarea drumului judeţean DJ 251M ("centura mică"), ce face legătura cu principalele centre de dezvoltare economică de pe malul Dunării.

Având în vedere importanța strategică pentru județ a acestui proiect și lipsa resurselor financiare a municipiului Galați, care pot duce la sincope în realizarea proiectului, CJ Galați a preluat în calitate de achizitor, în luna aprilie a acestui an, contractul de proiectare și execuție, precum și pe cel de supervizare a lucrărilor. Totodată, în vederea derulării proiectului în condiții optime, este necesară o suplimentare a valorii cheltuielilor neeligibile ale proiectului cu suma de 16.166.715,73 lei (inclusiv TVA) pentru a putea fi respectate obligațiile legale, conform contractului. În consecință, valoarea totală a proiectului depășește, în prezent, 170 milioane de lei, valoarea eligibilă fiind de 135.196.480,11 lei. Reamintim că finanțarea este asigurată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 - apelul SUERD. În concluzie, reprezentanții CJ consideră oportună aprobarea modificării unei hotărâri mai vechi, din anul 2017, cu privire la proiectul de extindere și modernizare a variantei ocolitoare a municipiului Galați.

Drumul de centură este proiectat să aibă o lungime de 10,58 km, va fi lărgit la patru benzi şi va cuprinde inclusiv un pod hobanat, cu o suprastructură susţinută cu cabluri din oţel, pentru ocolirea zonelor urbane aglomerate și trebuie finalizat până la sfârșitul anului viitor.

Citit 10437 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.