Factura inundaţiilor: 20 milioane euro!

Factura inundaţiilor: 20 milioane euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai puţin 84,8 milioane de lei costă, până în acest moment, refacerea a ceea ce au distrus apele în perioada iunie-iulie, în judeţul Galaţi. Evaluarea este realizată în proporţie de 95 la sută şi se va încheia abia după ce apele Prutului se vor fi retras în matcă.

Uriaşul efort continuu uman, teama, emoţiile oamenilor şi ale autorităţilor şi munca depusă pentru a preveni o nenorocire sunt însă greu de cuantificat. Important este că am scăpat de ceea ce putea fi mai rău.

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a întocmit deja un raport al daunelor înregistrate în infrastructură, agricultură şi economia locală, fiind cuantificate şi costurile reconstrucţiei, document pe care l-a înaintat Guvernului.

De altfel, duminică, la videoconferinţa cu prefecţii a primului-ministru Emil Boc, unul dintre subiectele abordate a vizat tocmai urmările inundaţiilor. Premierul le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în procesul de apărare a vieţii şi bunurilor populaţiei.

Şeful Executivului a anunţat că, în prezent, se lucrează la inventarierea pagubelor. „Se conturează pagube de sute de milioane de euro în urma acestor inundaţii”, a spus Emil Boc.

Privind lucrurile prin prisma nenorocirilor cu care s-au confruntat judeţe ca Suceava, Bacău sau Tulcea, putem spune că am scăpat ieftin!

„La Galaţi, pagubele nu sunt foarte mari, pentru că a funcţionat sistemul de apărare pe care l-am creat, întărit şi monitorizat clipă de clipă. Nu am avut viitori sau necazuri mai mari cu care s-au confruntat alte judeţe”.

„Evaluarea pagubelor şi costurile lucrărilor de refacere şi reabilitate vor fi completate după ce vom avea şi situaţia de pe zona Prutului, unde apele încă nu s-au retras”.

„Este absolut necesar să transmitem în timp util datele pentru a putea accesa fondul de solidaritate al Uniunii Europene. Pentru asta a fost la Galaţi şi comisarul european Kristalina Georgieva”, ne-a declarat prefectul Cosmin Păun.

La numărătoare

Potrivit evaluării întocmite de prefectul judeţului nostru, Cosmin Păun, infrastructura a avut cel mai mult de suferit de pe urma apelor. Au fost afectate 7,47 km de diguri, cinci baraje şi 10,8 km de regularizări de albii.

Dacă drumurile naţionale au scăpat, 33 de km de drumuri judeţene şi 4 km de drumuri comunale precum şi 11,08 km de străzi comunale şi orăşeneşti şi 0,5 km de drumuri forestiere au suferit în calea apelor dezlănţuite.

Patru poduri, trei podeţe, 5,6 km de cale ferată, 0,26 km de canalizare au fost, de asemenea afectate. Opt posturi de transformare şi 14 firide de joasă tensiune precum şi reţelele de comunicaţii – cablurile de fibră optică şi stâlpii - au avut probleme de pe urma apelor.

Imobilele

Lista imobilelor care au avut de suferit este scurtă: cinci case afectate la Barboşi (nu e vorba despre cele aflate în zona inundabilă), patru anexe gospodăreşti avariate în Valea Oraşului, şi două obiective de patrimoniu – Silozul pentru cereale, opera inginerului Anghel Saligny, şi Pescăriile Statului - monumente istorice. Spitalul CFR a avut şi el de tras de pe urma apelor.

Daune în agricultură

În agricultură, nu mai puţin de 3.506,84 hectare – dintre care 508 hectare păşuni şi fâneţe şi 2.998,84 de hectare de suprafeţe cultivate au fost afectate de ape.

Dintre culturi, cel mai mult au avut de suferit grâul şi secara – 742 de hectare, orzul şi orzoaica – 654,5 hectare şi porumbul – 422,14 hectare. Floarea soarelui a scăpat cu doar 192 de hectare păgubite şi  988,2 hectare cu alte culturi au plătit tribut apelor.

După ce că nu ne-au mai rămas cine ştie ce păduri în picioare, silvicultura raportează şi ea pagube: 161,26 hectare de plantaţii şi pepinere, 4.417 metri cubi de material lemnos şi 160.000 de puieţi forestieri distruşi. 

Cât o să ne coste?

Prefectul Cosmin Păun a înaintat Guvernului şi evaluarea costurilor de reconstrucţie a obiectivelor afectate. Cea mai mare sumă, 28.300.000 de lei, va fi necesară pentru lucrările de apărare împotriva inundaţiilor: diguri, baraje, maluri.

Alte 26.898.550 de lei costă refacerea infrastructurii de transport. 19.360.610 de lei reprezintă „factura” daunelor în agricultură. Nu mai puţin de 8.887.000 de lei sunt necesare pentru refacerea reţelelor de canalizare,  drumuri judeţene şi comunale, poduri, podeţe.

Pe adresa Ministerului Economiei, factura se ridică la 680.000 de lei. O factură totală de vreo 20 milioane de euro ne îndreptăţeşte să spunem: „Bine că n-a fost mai rău!”. Cu toate că şi ăştia sunt bani, nu glumă. Si până când vor veni…

Citit 862 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.