Biserică ortodoxă pe terenul unei foste şcoli. Proiect pe masa aleşilor locali
Foto: David Tudor

Biserică ortodoxă pe terenul unei foste şcoli. Proiect pe masa aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Schimbarea destinaţiei unui teren de 1.570 mp, din spațiu destinat învățământului, în spațiu necesar desfășurării activității Parohiei ”Sfântului Arhidiacon Ștefan” Galați, va fi supusă votului consilierilor locali la şedinţa de marţi, 30 august 2022. Aleşii vor răspunde astfel solicitării Parohiei, care doreşte atribuirea în folosinţă a acestui teren, situat pe strada Victor Papilian nr. 7, în vederea edificării unei biserici ortodoxe de dimensiuni modeste.

Aleşii locali au decis soarta bisericii ridicate ilegal în Micro 40”, era titlul unui articol publicat în ediţia din 4 iulie 2019 a ziarului „Viaţa liberă”. Articolul se referea la situaţia Bisericii "Sf. Arhidiacon Ştefan", care - conform documentelor prezentate consilierilor - fusese ridicată pe o porţiune din terenul fostei Şcoli Gimnaziale Nr. 30, dar nu avea autorizaţie de construire.

Pentru soluţionarea acestei situaţii, pe masa aleşilor se afla, pentru a doua oară, un proiect de hotărâre. Acesta viza schimbarea destinaţiei unui teren în suprafaţă de 1.591 mp, din spaţiu de învăţământ în spaţiu la dispoziţia Consiliului Local Galaţi, pentru a fi transmis în folosinţă gratuită Bisericii "Sf. Arhidiacon Ştefan", în vederea desfăşurării activităţii specifice lăcaşului de cult. Proiectul fusese respins la şedinţa din luna aprilie 2019, când s-a pus inclusiv problema demolării lăcaşului de cult, şi revenise la vot în iunie 2019. În cele din urmă, schimbarea de destinaţie a fost aprobată, devenind Hotărârea Consiliului Local nr. 265 din 26 iunie 2019, dar cu o modificare substanţială: suprafaţa de 1.591 mp a fost redusă la 937 mp, corespunzătoare amprentei la sol a lăcaşului de cult. Conform hotărârii terenul urma să fie transmis în folosinţă gratuită bisericii, pe termen nelimitat, după obținerea avizului conform al Ministerului Educației Naționale.

Iată că la o distanţă de trei ani, situaţia Parohiei ”Sfântul Arhidoacon Ștefan” Galați revine în atenţia aleşilor.

Solicitarea Parohiei

Potrivit documentelor prezentate acum consilierilor, printr-o adresă din februarie 2022, Parohia ”Sfântul Arhidiacon Ştefan” Galaţi a solicitat schimbarea destinaţiei suprafeței de teren de 1.570 mp. intravilan, din strada Victor Papilian nr. 7, cartier Micro 40, în spaţiu destinat edificării unei biserici ortodoxe de dimensiuni modeste, care să răspundă, totuşi, nevoilor spirituale ale credincioşilor.

În memoriul justificativ, consilierilor li se arată că „timp de peste 20 de ani, Ministerul Educaţiei a respins în mai multe rânduri solicitarea privind «acordul conform», referitor la schimbarea destinaţiei terenului solicitat,  teren care aparţine Consiliului Local Galaţi, dar fusese în administrarea Şcolii Nr. 30, astăzi, desfiinţată”.

"În baza unui acord provizoriu s-a edificat o capelă funerară din lemn în strada Victor Papilian nr. 7 bis, pe suprafaţa fostei Şcoli Gimnaziale nr. 30. Considerăm oportună păstrarea actualei capele funerare ortodoxe, menite să asigure condiţiile fireşti privind rânduielile funerare pentru locuitorii acestui cartier. Pe de altă parte ar fi oportună, credem, edificarea unei biserici ortodoxe alături, de dimensiuni modeste, pentru nevoile spirituale ale credincioşilor”, se arată în documentele Parohiei.

Ce spune Primăria

Conform Primăriei, terenul de 1.570 mp, dorit de Parohie, este parte a unui imobil cu suprafaţa totală de 5.394 mp, unde şi-a desfăşurat activitatea Şcoala Generală Nr. 30, şi se găseşte în administrarea Grădiniţei „Croitoraşul cel Viteaz”.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis că etajele I şi II şi terenul aferent în care a funcţionat Şcoala Nr. 30 nu mai sunt utilizate în procesul de învăţământ din anul 2010. De asemenea, ne-a transmis acordul privind schimbarea de destinaţie a terenului în suprafaţă de 1.570 mp din administrarea Grădiniţei în administrarea Consiliului Local, cu destinaţia: lăcaş de cult, Parohia «Sfântului Arhidiacon Ştefan»”, li se explică aleşilor.

Grădiniţa „Croitoraşul cel Viteaz” a transmis şi ea acordul său privind schimbarea de destinaţie a terenului.

Prin urmare, totul va depinde de consilierii locali.

Aceştia vor trebui să hotărască dacă aprobă dezmembrarea în două loturi – unul de 3.824 mp, şi unul de 1.570 mp - a terenului proprietate publică a municipiului Galați, în suprafață de 5.394 mp, situat în Galați, pe Victor Papilian nr. 7. Iar apoi să decidă schimbarea destinației terenului în suprafață de 1.570 mp, din spațiu destinat învățământului, în spațiu necesar desfășurării activității Parohiei ”Sfântului Arhidiacon Ștefan” Galați.

Istoria construirii lăcaşului de cult

Locuitorii cartierului Micro 40 au fost consultaţi în anul 1998 cu privire la nevoia edificării unui lăcaş ortodox, iar majoritatea celor 5.100 de persoane au răspuns afirmativ. "În anul 2004, demarează lucrările de construcţie a unei biserici, pe o porţiune din terenul de sport al fostei Şcoli Gimnaziale Nr. 30", scria în raportul de specialitate al Hotărârii Consiliului Local nr. 265 din iunie 2019. Terenul respectiv a fost pus la dispoziţia Parohiei "Sf. Arhidiacon Ştefan" "cu acordul scris al inspectorului general Vasile Ciuchină, al directorului Şcolii Nr. 30 şi al primarului Dumitru Nicolae".

Conform Primăriei, pe fondul scăderii populaţiei şcolare, imobilul în care şi-a desfăşurat activitatea fosta Şcoală Gimnazială Nr. 30 se găseşte în conservare din anul 2006, iar din 2008, la parterul construcţiei funcţionează Grădiniţa cu program prelungit nr. 47, structură a Grădiniţei "Croitoraşul cel Viteaz".

Citit 5656 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.