Biserică ortodoxă pe terenul unei foste şcoli. Proiect pe masa aleşilor locali
Foto: David Tudor

Biserică ortodoxă pe terenul unei foste şcoli. Proiect pe masa aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Schimbarea destinaţiei unui teren de 1.570 mp, din spațiu destinat învățământului, în spațiu necesar desfășurării activității Parohiei ”Sfântului Arhidiacon Ștefan” Galați, va fi supusă votului consilierilor locali la şedinţa de marţi, 30 august 2022. Aleşii vor răspunde astfel solicitării Parohiei, care doreşte atribuirea în folosinţă a acestui teren, situat pe strada Victor Papilian nr. 7, în vederea edificării unei biserici ortodoxe de dimensiuni modeste.

Aleşii locali au decis soarta bisericii ridicate ilegal în Micro 40”, era titlul unui articol publicat în ediţia din 4 iulie 2019 a ziarului „Viaţa liberă”. Articolul se referea la situaţia Bisericii "Sf. Arhidiacon Ştefan", care - conform documentelor prezentate consilierilor - fusese ridicată pe o porţiune din terenul fostei Şcoli Gimnaziale Nr. 30, dar nu avea autorizaţie de construire.

Pentru soluţionarea acestei situaţii, pe masa aleşilor se afla, pentru a doua oară, un proiect de hotărâre. Acesta viza schimbarea destinaţiei unui teren în suprafaţă de 1.591 mp, din spaţiu de învăţământ în spaţiu la dispoziţia Consiliului Local Galaţi, pentru a fi transmis în folosinţă gratuită Bisericii "Sf. Arhidiacon Ştefan", în vederea desfăşurării activităţii specifice lăcaşului de cult. Proiectul fusese respins la şedinţa din luna aprilie 2019, când s-a pus inclusiv problema demolării lăcaşului de cult, şi revenise la vot în iunie 2019. În cele din urmă, schimbarea de destinaţie a fost aprobată, devenind Hotărârea Consiliului Local nr. 265 din 26 iunie 2019, dar cu o modificare substanţială: suprafaţa de 1.591 mp a fost redusă la 937 mp, corespunzătoare amprentei la sol a lăcaşului de cult. Conform hotărârii terenul urma să fie transmis în folosinţă gratuită bisericii, pe termen nelimitat, după obținerea avizului conform al Ministerului Educației Naționale.

Iată că la o distanţă de trei ani, situaţia Parohiei ”Sfântul Arhidoacon Ștefan” Galați revine în atenţia aleşilor.

Solicitarea Parohiei

Potrivit documentelor prezentate acum consilierilor, printr-o adresă din februarie 2022, Parohia ”Sfântul Arhidiacon Ştefan” Galaţi a solicitat schimbarea destinaţiei suprafeței de teren de 1.570 mp. intravilan, din strada Victor Papilian nr. 7, cartier Micro 40, în spaţiu destinat edificării unei biserici ortodoxe de dimensiuni modeste, care să răspundă, totuşi, nevoilor spirituale ale credincioşilor.

În memoriul justificativ, consilierilor li se arată că „timp de peste 20 de ani, Ministerul Educaţiei a respins în mai multe rânduri solicitarea privind «acordul conform», referitor la schimbarea destinaţiei terenului solicitat,  teren care aparţine Consiliului Local Galaţi, dar fusese în administrarea Şcolii Nr. 30, astăzi, desfiinţată”.

"În baza unui acord provizoriu s-a edificat o capelă funerară din lemn în strada Victor Papilian nr. 7 bis, pe suprafaţa fostei Şcoli Gimnaziale nr. 30. Considerăm oportună păstrarea actualei capele funerare ortodoxe, menite să asigure condiţiile fireşti privind rânduielile funerare pentru locuitorii acestui cartier. Pe de altă parte ar fi oportună, credem, edificarea unei biserici ortodoxe alături, de dimensiuni modeste, pentru nevoile spirituale ale credincioşilor”, se arată în documentele Parohiei.

Ce spune Primăria

Conform Primăriei, terenul de 1.570 mp, dorit de Parohie, este parte a unui imobil cu suprafaţa totală de 5.394 mp, unde şi-a desfăşurat activitatea Şcoala Generală Nr. 30, şi se găseşte în administrarea Grădiniţei „Croitoraşul cel Viteaz”.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis că etajele I şi II şi terenul aferent în care a funcţionat Şcoala Nr. 30 nu mai sunt utilizate în procesul de învăţământ din anul 2010. De asemenea, ne-a transmis acordul privind schimbarea de destinaţie a terenului în suprafaţă de 1.570 mp din administrarea Grădiniţei în administrarea Consiliului Local, cu destinaţia: lăcaş de cult, Parohia «Sfântului Arhidiacon Ştefan»”, li se explică aleşilor.

Grădiniţa „Croitoraşul cel Viteaz” a transmis şi ea acordul său privind schimbarea de destinaţie a terenului.

Prin urmare, totul va depinde de consilierii locali.

Aceştia vor trebui să hotărască dacă aprobă dezmembrarea în două loturi – unul de 3.824 mp, şi unul de 1.570 mp - a terenului proprietate publică a municipiului Galați, în suprafață de 5.394 mp, situat în Galați, pe Victor Papilian nr. 7. Iar apoi să decidă schimbarea destinației terenului în suprafață de 1.570 mp, din spațiu destinat învățământului, în spațiu necesar desfășurării activității Parohiei ”Sfântului Arhidiacon Ștefan” Galați.

Istoria construirii lăcaşului de cult

Locuitorii cartierului Micro 40 au fost consultaţi în anul 1998 cu privire la nevoia edificării unui lăcaş ortodox, iar majoritatea celor 5.100 de persoane au răspuns afirmativ. "În anul 2004, demarează lucrările de construcţie a unei biserici, pe o porţiune din terenul de sport al fostei Şcoli Gimnaziale Nr. 30", scria în raportul de specialitate al Hotărârii Consiliului Local nr. 265 din iunie 2019. Terenul respectiv a fost pus la dispoziţia Parohiei "Sf. Arhidiacon Ştefan" "cu acordul scris al inspectorului general Vasile Ciuchină, al directorului Şcolii Nr. 30 şi al primarului Dumitru Nicolae".

Conform Primăriei, pe fondul scăderii populaţiei şcolare, imobilul în care şi-a desfăşurat activitatea fosta Şcoală Gimnazială Nr. 30 se găseşte în conservare din anul 2006, iar din 2008, la parterul construcţiei funcţionează Grădiniţa cu program prelungit nr. 47, structură a Grădiniţei "Croitoraşul cel Viteaz".

Citit 5039 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 10:37

26 comentarii

 • postat de dinu
  Joi, 15 Septembrie 2022 14:02
  213.233.88.***
  Pentru cultura generala ar trebui sa va informați cati oameni se hrănesc în cantinele sociale de la bisericile din Galați. Ca nu cunoașteți aspectele din biserica denota și cultura și spiritul și caracterul pe care îl aveți și nu în ultimul rand lipsa totala a dorinței de a va păstra tradițiile. Cu alte cuvinte va doare în...de tot. Măcar zilele acestea învățați de la televizor de la englezi cum trebuie sa iti aperi tot ce este legat de tradiție de popor intrcat peste tot sunt și lucruri urate. DAR ATATA INCULTURA, Răutate, egoism ca la romani nu găsești decât în jungla. O persoana informata care cunoaște cât de cât subiectul nu ar face astfel de comentarii proaste chiar dacă și biserica , ad miniștrii și sub nici o forma spiritual, are probleme.
  0
  0
  Raportează
 • postat de OBSRVATORUL
  Luni, 29 August 2022 18:57
  5.13.235.***
  Altă biserică ,dar chiar nu vă e rușine !,Ați umplut orașul cu zeci de biserici peste cele care erau deja,dar dacă avem farmacii ,bănci și cârciumi cu nemiluita de ce să nu avem și lăcașe de cult că și așa marea majoritate a românilor sunt inculți și poate astfel se vor mai deștepta și ei în numele Domnului măcar.
  Am vrea ca aleșii locali să se aplece asupra investițiilor economice câci asta aduce bani la buget,bisericile nu dau un leuț la acest buget în schimb primesc de la partide bani cu găleata să le ierte păcatele făcute din furăciune și ,corupție ,ăsta-i motivul pt. care se închid școli și ne pleacă tinerii pe alte meleaguri,pt. că nu au ce face aici în orașul ăsta uitat în timp.Se pot face atâtea investiții benefice bugetului primăriei numai că mulți incompetenți sunt și în stafurile instituțiilor administrative.
  4
  20
  Raportează
 • postat de Gigi
  Luni, 29 August 2022 18:40
  5.13.230.***
  Daca BISERICA are nevoii (bani, terenuri, etc)cere ajutor din partea tuturor, daca EU un enories, am o nevoi materiala, biserica imi spune sa ma rog, EL ma va ajuta.
  6
  15
  Raportează
 • postat de marian
  Luni, 29 August 2022 17:10
  86.124.200.***
  ...""terenul urma să fie transmis în folosinţă gratuită bisericii, pe termen nelimitat"" ... in primul rand de ce gratuit?...noi platim atatea taxe si impozite pentru bunuri cumparate din banii nostri...din salarii care au fost deja impozitate de catre stat...in continuare platim in fiecare an aceste taxe...altfel riscam sa ne fie blocate cardurile...ei de ce nu platesc nici un fel de impozit?!?...pentru ca suntem noi prosti de aia...
  5
  16
  Raportează
 • postat de mara
  Luni, 29 August 2022 15:39
  5.2.208.***
  greseala este facuta , " acordul scris al inspectorului general Vasile Ciuchină, al directorului Şcolii Nr. 30 şi al primarului Dumitru Nicolae".

  Conform Primăriei, pe fondul scăderii populaţiei şcolare, imobilul în care şi-a desfăşurat activitatea fosta Şcoală Gimnazială Nr. 30 se găseşte în conservare din anul 2006, acum depinde de votul consilierilor locali
  6
  11
  Raportează
 • postat de Vasile
  Luni, 29 August 2022 14:49
  89.205.133.***
  Mai bravo, nu generaliza! Nu numai batranilor le trebuie biserica, imi trebuie si mie si mai am muuult pana la pensionare. Si stii de ce e asa de necesara?! Pentru ca pe langa satisfacerea nevoilor duhovnicesti Biserica (in sensul general de institutie, nu neaparat biserica care face subiectul articolului) a construit dupa 90 incoace dispensare si a dotat spitale intr-o masura mult mai mare decat clasa politica. Atata doar ca Biserica nu se bate cu pumnul in piept cand o face ca sa strabata mesajul pana la tine. Dar ai dreptate, nesimtirea nu moare niciodata ba dimpotriva, devine tot mai mare atunci cand se combina cu prostia si ignoranta.
  10
  4
  Raportează
 • postat de goga andrei
  Luni, 29 August 2022 12:37
  217.63.67.***
  si asa popii mai pun mana pe o mare bucata de teren, abuziv ocupata tot de ei. adica au furat de la o scoala si acum sunt recunoscuti ca au furat bine!
  5
  13
  Raportează
 • postat de Moustache
  Luni, 29 August 2022 12:36
  95.76.59.***
  Îndrăznesc să le propun aleșilor locali transformarea mijloacelor de transport în comun, aparținând de Transurb, în biserici. Astfel nu va mai fi nevoie să mai construim ceva nou, terenurile libere vor fi transformate în parcuri, accesul în biserică se va face din fiecare stație de autobuz sau tramvai, toți preoții vor avea locuri de muncă, nu vor mai fi călători frauduloși, nimeni nu va mai vocifera( ei cum în biserică?), controlorii de bilete și conducătorii auto vor putea avea și a doua profesie respectiv dascăli și clopotari, iar în orele de vârf cu cea mai mare aglomerație, vor putea fi scoase și moaște pentru liniștirea călătorilor, pardon enoriașilor. De asemenea nu va mai fi nevoie de cutia milei, pentru că enoriașul/călătorul își cumpără bilet sau abonament.
  Pace vouă !
  5
  11
  Raportează
 • postat de teo
  Luni, 29 August 2022 11:20
  109.166.128.***
  O amanare ar fi cea mai potrivita decizie. Primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor vor fi publicate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete şi finale să fie făcute publice la finalul anului 2023. Atunci se va sti exact numarul persoanelor din zona, profesie, orientare religioasa.
  4
  10
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Luni, 29 August 2022 10:55
  154.5.231.***
  @dragos: de zeci de ani se face politica anti-nationala = un sfert din populatie este "afara"si se practica sterilizarea mentala in edycatia marxistoida anti-familie si homosexuala... "copil inseamna bani multi!".... cum sa faci familie? ... n-ai locuri de munca, n-ai bani macar de trait "acasa" si nici cu ce sa-ti cumperi casa.
  Sta de 16 ani ne-folosita (ca scoala) ca nu sunt copii... si tu vrei scoala...
  Altu mai putin vizionar usr-ist ca tine dar probabil injectat vrea spitale...
  Primul spital e Biserica!
  Daca de suflet nu te ingrijesti ca sa-l lasi sa se ocupr de sanatate, ... degeaba pastile, injectii, medici...
  12
  5
  Raportează
 • postat de dan
  Luni, 29 August 2022 10:55
  188.24.241.***
  Un popor needucat este mai usor manipulat / prostit , se desfiinteaza o un locas colar ca sa se faca locas mistico ... politic
  Putea pastra destinatia si facea un after school al bisericii , un centru social pentru copii defavorizati ... dar NUUU vor neaparat tenul
  Cei care vor veni nu vor fi educati si nu vor intra in biserici sa isi faca matanii , ci sa vada ce mai e de furat caci preotii au furat de la ei ... EDUCATIA
  5
  12
  Raportează
 • postat de Erdogan
  Luni, 29 August 2022 10:46
  5.2.209.***
  In fiecare an seminarul teologic pulseaza in societate zeci de preoti. Ca orice absolvent, tanarul vrea loc de munca cat mai aproape de casa, de familie, de prieteni. Cati sunt dintre ei din Mun. Galati? Multi desigur! Si unde sa lucreze? Trebuiesc biserici noi pentru ei, la țara e ocupat la oras e ocupat, sa stea cate 2..3..la o biserica, nu se prea agreeaza intre ei…Acolo unde e bunicul preot, vine fiul in locul lui, apoi nepotul si astfel o biserica e cocesionata de o familie pe 99 ani. Cunoasteti astfel de situatii la multe biserici lasate mostenire din tata in fiu chiar la noi in oras. Concluzia, Primaria aproba constructia de noi lacasuri de cult.
  4
  13
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 29 August 2022 09:30
  5.13.168.***
  Romanului ii trebie SHEMRENIE nu EDUCATIE! Hai sa ne rugam la Doamne Doamne... sa ne DEA... dar sa nu muncim!
  Pomeni, moaste, ne rugam sa fim vazuti... cand de fapt suntem nispe epave morale... needucate... marea majoritate... sa moara capra vecinului... cu tot cu el! Dar cum de ala o duce mai bine ca mine! Aste e... de morti numai de bine.. (viitorul tarii, educatia lipsa a acestui popor s,a,m,d)
  5
  11
  Raportează
 • postat de Chips
  Luni, 29 August 2022 09:23
  213.233.110.***
  Nu cred ca exista ceva mai poetico-realist decat inlocuirea unei scoli cu o biserica. Zici ca suntem in rusia, unde se propovaduieste misticismul asta prostesc in locul educatiei. Pana la urma religia are in carca zeci de mii de morti. Lipsa educatiei naste monstri...
  4
  14
  Raportează
 • postat de Monica Ileana Pintilie
  Luni, 29 August 2022 09:21
  95.76.34.***
  Pun pariu ca "biserica" va avea castig de cauza!!!...
  2
  10
  Raportează
 • postat de jumate
  Luni, 29 August 2022 09:03
  5.13.205.***
  Daca cineva ar trebui sa-l laude pe Ceausescu si regimul comunist acel cineva ar trebui sa fie biserica.De ce? Pentru ca au fost demolate cateva biserici si dupa 89 au construit zeci de biserici pe tema demolarilor de dinainte de 98.
  Chiar asa, cum spunea cineva mai inainte: un dispensar ceva, un centru medical de permanenta sa nu te mai duci la urgente pentru orice fleac si sa stai acolo cu orele nu se poate? Pare ca nu intereseaza sanatataea dar ne plangem ca nu se face nimic.
  2
  9
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 29 August 2022 09:01
  93.122.251.***
  Da' un teren de sport pentru copiii ăștia de-i vedem pe străzi cocoșați cu ochii în telefoane nu era mai bine? Teren de sport în sensul de loc de făcut mișcare, nu de maidan....Și ne mai mirăm, bine, unii dintre noi, de ce îs toți obezi, necomunicativi, dezorganizați, unii ne mai smulg și poșetele prin parcuri. Sportul pune ordine în viața omului, nu spune nimeni să fii campion olimpic. Copiii ăștia unde să dea drumul la picioare o oră două pe zi, dacă terenurile de sport ale școlilor sunt încuiate ( ceea ce e o mare crimă din punctul meu de vedere ) iar alte locuri nu sunt ? Cum să aibă copiii o mică șansă la o viață cât de cât normală când putem face încă o biserică pentru votanți ? Încă o biserică ne trebuie nouă?
  3
  14
  Raportează
 • postat de Andrei
  Luni, 29 August 2022 08:57
  92.86.16.***
  Sper ca alesii sa folseasca cei 2 (maxim 3) neuroni si sa darame constructia ilegala si sa faca parcari (sunt mult mai utile).... si aduc si mai multe voturi! Eu daca plantez un copac imi iau amenda si ma obliga sa il scot, iar infractorii aia de popi construiesc o biserica si culmea, nu ii verifica nimeni... aloooo politia locala, cainilor comunitari -10% din 2004 pana in prezent!
  5
  12
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 29 August 2022 07:04
  86.124.201.***
  În România avem mult prea multe biserici!Multe!Și din păcate nu ne ajuta cu nimic!De fapt părerea mea este ca cei care conduc biserica trag în aceeași direcție cu politicienii adică sa rămânem un popor slab educat și sărac!Biserica nu încurajează învățământul!Nu este interesata de sănătatea mintala și spirituala a poporului!Este interesata doar de BANI!Sa rămânem săraci și astfel manipulabili!
  4
  14
  Raportează
 • postat de Goe
  Luni, 29 August 2022 06:57
  178.147.89.***
  Fara acte legale cu pretentii si pentru teren…stimati alaesi locali suntem in secolul XXI si noi tot biserici tot biserici ? Scoli,spitale,gradinite sau astea nu aduc membri votanti ?Facem biserica ca preotul cheama enoriasii care se supun celor sfinte si voteaza in consecinta ! Adica “ PROST “!
  4
  12
  Raportează
 • postat de sitizan
  Luni, 29 August 2022 06:51
  5.13.211.***
  cladiri in care functionau Crese au devenit spatii cu cabinete medicale (Tiglina II, micro 39), sectii de politie (sectia IV din micro 39) sau ruina (tiglina I)....Acum, daca tot s-a inchis scoala (ma rog..."in conservare") ar fi costat prea mult transformarea curtii interne in loc de joaca autorizat, teren de sport, parc...pana la urma, avem nevoie de mai multi galateni crestini practicanti decat copii sanatosi.
  5
  21
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 29 August 2022 06:45
  89.39.81.***
  Suntem ceea ce votam!
  4
  25
  Raportează
 • postat de Alergătorul de pe Faleză
  Luni, 29 August 2022 00:20
  109.166.135.***
  @dragos: pentru cine sa se facă scoli dacă sunt tot mai putini copii?? Ce treaba are ridicarea unei biserici cu numărul școlilor? Vai de noi, ne-am învățat sa repetam ca niște roboti sintagme hashtagiste fără sens.
  77
  32
  Raportează
 • postat de paloma
  Duminică, 28 August 2022 23:34
  5.13.215.***
  Deci o biserica construita ilegal, fara autorizatie, vrea si un teren de 1 570 m/2 !!! Din terenul unei scoli si a unei gradinite !!! Proiectul este supus alesilor !!! Tara lui Papura Voda !!!

  INCREDIBIL !!! NE MERITAM SOARTA !!!
  24
  102
  Raportează
 • postat de Bravo si tot inainte ....ca nesimtirea nu moare niciodata.
  Duminică, 28 August 2022 22:58
  108.245.201.***
  Dar o clinica/dispensar medical nu e mai bine ....?? Sau gradinita/scoala ???? Aaaa nu mai sunt copii ....Au ramas numai batranii si alora le trebuie biserica ??? ...Dar si asa avem biserici la fiecare lat de .....palma ...
  Asta e ...La mai mare .
  25
  98
  Raportează
 • postat de dragos
  Duminică, 28 August 2022 22:19
  5.13.170.***
  de zeci de ani se fac biserici noi in loc de scoli. rezultatul se vede, o natie vai de capul ei.
  29
  117
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.