Costuri actualizate pentru investiții la Spitalul Județean

Costuri actualizate pentru investiții la Spitalul Județean
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Din cauza creșterii semnificative a prețurilor la materiale din anul 2021 proiectantul obiectivului de investiţie de creștere a eficienței energetice pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Galați a procedat la actualizarea documentației economice a proiectului tehnic păstrând în totalitate soluțiile tehnice aprobate.

Urmare acestui fapt, în ședința ordinară de luni, 31 octombrie, a Consiliului Județean (CJ) Galați au fost reactualizate costurile lucrărilor, astfel încât valoarea totală a investiţiei ajunge în prezent la 52.494.711,21 lei inclusiv TVA, din care, pentru componenta de construcții-montaj, 39.189.067,93 lei. Trebuie spus că valoarea eligibilă a acestui proiect, finanțat cu fonduri europene, este de aproximativ 41,48 milioane lei, iar pentru a putea fi îndeplinite obligațiile legale, în luna octombrie a fost încheiat un act adițional la acordul contractual de proiectare și execuție lucrări prin care a fost introdusă formula de calcul pentru ajustarea valorii, conform noilor norme stabilite de Ministerul Dezvoltării.

Reamintim că proiectul presupune schimbarea conductelor de fluide medicale și menajere, cu o lungime de aproximativ 50 de kilometri, înlocuirea întregii instalații electrice a spitalului, toate geamurile și tâmplăria ferestrelor, a lifturilor actuale, dar și placarea pereților exteriori ai spitalului, ai Ambulatoriului și ai clădirii UPU cu plăci de compozit aplicate peste un strat de vată minerală. În plus, pe acoperișul spitalului se montează straturi izolatoare și se instalează panouri fotovoltaice, dar și câteva centrale eoliene de mici dimensiuni, pentru producerea de curent electric din surse regenerabile, în vreme ce sălile de operație vor fi dotate cu instalații moderne de climatizare și sterilizare a aerului.

În mod similar, urmare finalizării contractului de execuție lucrări încheiat între asocierea Servland SRL (lider) - Tancrad SRL și CJ Galați, conform situațiilor de lucrări, a rezultat necesitatea suplimentării valorii totale a ajustărilor cu suma de 374.473.75 lei (inclusiv TVA) în cazul proiectului de extindere, reabilitare, modernizare și dotare a Ambulatoriului Integrat de Specialitate al Spitalului Județean. Această valoare va fi încadrată ca o cheltuială neeligibilă, în cadrul proiectului neînregistrându-se economii aferente costurilor eligibile în acest stadiu de implementare. În consecință, a fost majorată valoarea cheltuielilor neeligibile la 3.938.747,97 lei (inclusiv TVA), iar valoarea totală a proiectului ajunge la 14.628.986,41 lei, față de o estimare inițială de circa 12 milioane de lei, din care valoarea eligibilă este de 10.690.238,44 lei (inclusiv TVA). Situațiile de lucrări transmise de constructori includ valoarea ajustărilor conform OG 15/2021. Acest ultim proiect, ce beneficiază la rândul său de finanțare europeană, se apropie de final.

Citit 1491 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2022 20:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.