* Sau… „ce-şi face omul cu mâna lui”, spune deputatul Bogdan Ciucă * Averea publică – doar „ideile principale” * Unanimitate cu faţa la UE * Daruri numai de 500 de euro * Preşedintele CJ – demnitar * Trei ani de controale *
Marţi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, cu unanimitate, Legea ANI, cu ceva modificări, însă introducând la loc prevederi respinse iniţial de Senat. Ceea ce părea de neconciliat s-a rezolvat într-o singură zi… de teama Bruxellesului!
„Legea ANI va trece şi de plen, în şedinţa de luni”, ne-a asigurat, imediat după votul din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, vicepreşedintele comisiei, deputatul PC Bogdan Ciucă.
„În discursul meu, la deschiderea discuţiilor, am spus că îmi menţin observaţiile de data trecută, dar că înţeleg că la Bruxelles există o altă percepţie despre această lege şi nu una bazată pe realitate, ci una bazată pe declaraţiile politice pe care noi le-am făcut! Ce-şi face omul cu mâna lui…”.
„Fiecare grup parlamentar şi-a spus punctul de vedere, dar legea a trecut, pentru că toţi am înţeles că este un comandament de ţară [să treacă]. Noi ne-am plâns de fiecare dată la Bruxelles, că am avut sau n-am avut dreptate – acum, toată agitaţia pe care am făcut-o se întoarce împotriva noastră. Nu vreau să se creadă că cineva este acum împotriva Legii ANI şi de aceea trebuie să primim sancţiuni economice şi asupra liberei circulaţii în Spaţiul Schengen”.
„Am stat de vorbă înaintea începerii lucrărilor Comisiei, neoficial, şi cu premierul şi cu ministrul Justiţiei şi cu cei de la ANI: mi-au confirmat informaţiile mele că, din perspectiva Bruxellesului, situaţia e destul de delicată. Ei privesc adică destul de îngrijoraţi spre subiectul ANI şi pentru a nu da temeri suplimentare care să conducă la sancţiuni de ţară, cu observaţiile juridice pe care le-am făcut, am votat cu toţii ca Legea ANI să treacă”.
„Să se schimbe pe ici, pe acolo”…
Există şi schimbări, din câte am aflat de la juristul gălăţean: declaraţia de avere va avea toate datele, puse la dispoziţia instituţiei unde lucrează demnitarul, la dispoziţia ANI şi a tuturor organelor de cercetare, dar declaraţia de avere va fi publicată pe site-ul instituţiei în formulă securizată: de exemplu, va fi declarată proprietatea unei case şi valoarea acesteia, nu şi adresa, pentru a fi protejată astfel de eventualii răufăcători.
Pentru prima dată, preşedintele Consiliului Judeţean apare explicit în lege, la propunerea ANI, cu aceleaşi obligaţii ca şi restul demnitarilor.
De asemenea, valoarea darurilor primite de către demnitari în timpul activităţii, care trebuie declarate, a scăzut de la 2.000 de euro la 500 de euro.
Termenul în care o persoană care a deţinut o funcţie publică poate fi verificată a crescut de la un an la trei ani. Iar termenul în care, sesizând că a făcut o eroare, demnitarul îşi poate rectifica declaraţia de avere a scăzut de la 90 la 40 de zile. Practic, dacă în 10 zile de la data depunerii declaraţiei, ANI constată o inadvertenţă, aceasta este obligată să trimită demnitarului o adresă, demnitarul operând modificarea în 30 de zile.
Deputatul gălăţean s-a opus propunerii iniţiale ca să depună declaraţii de avere şi cei care deţin funcţii în cadrul cultelor religioase, pentru că dacă un cleric este numit într-o demnitate publică intră oricum automat în această categorie.